Ana Birchall: Brexit ne testează capacitatea de rămâne uniți și coerenți
5 iunie 2017 | JURIDICE.roMiercuri, 31 mai 2017, Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a efectuat, în perioada 30-31 mai 2017, o vizită oficială la Haga, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Cu această ocazie, ministrul delegat a avut o rundă de consultări cu Bert Koenders, ministrul olandez al Afacerilor Externe, asupra principalelor teme de actualitate europeană, precum și o serie de întrevederi la nivel parlamentar, cu responsabili în domeniul afacerilor europene. Discuțiile au vizat teme actuale cum ar fi Brexitul, aderarea Romaniei la spațiul Schengen și Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene.
Ana Birchall: „În acest context european și internațional foarte complicat, în care multiple provocări precum Brexit ne testează capacitatea de rămâne uniți și coerenți, este foarte important să fim solidari. Obiectivele noastre sunt comune: ne dorim o Uniune Europeană cu un profil consolidat, capabilă să genereze în continuare pace, prosperitate și unitate pe continent și să facă față cu succes competiției globale. (…)
Este important să fie identificate soluții pentru discuții constructive, astfel încât să se poată ajunge la un acord economic avantajos pentru ambele părți și la o formulă de a păstra Marea Britanie cât mai aproape de Uniunea Europeană, în mod special în ce privește aspectele care țin de securitate. (…)
Aderarea la spațiul Schengen rămâne un obiectiv legitim pentru România. Considerăm că aderarea noastră va fi o contribuție valoroasă la obiectivele de securitate ale UE. Contăm pe sprijinul Olandei în perioada care urmează, astfel ca în cel scurt timp să se ajungă la o soluție favorabilă în acest dosar, pentru că România îndeplinește criteriile tehnice necesare aderării la spațiul Schengen din 2010. (…)
Unul dintre rolurile majore ale UE este acela de a prezerva și dezvolta bunăstarea socială în întreaga Uniune Europeană. În același timp, nu trebuie să neglijăm acele politici care au generat în timp valoare adăugată în plan european, precum coeziunea și politica agricolă comună. (…)
A fost un dialog constructiv în cadrul căruia am subliniat importanţa aprofundării cooperării noastre în domeniul afacerilor europene atât la nivel național, cât și la nivelul Parlamentului European pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul UE. Am stabilit să continuăm acest dialog fiind în interesul Romaniei şi al Olandei intensificarea şi întărirea colaborării pe temele de interes aflate pe agenda europeană.”