TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Avocaţii STOICA & Asociații, în panelul conferinţei despre politicile energetice naţionale
31.05.2017 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Într-o lume în care politica energetică e parte a poziționării privind siguranța națională, strategia energetică a României trebuie dezgropată, analizată și implementată: doar astfel România va putea evita improvizațiile, înțelege trendul mondial și elabora politicile necesare, care să ne păstreze în cărțile cu miză mare. Prin urmare, publicația cursdeguvernare.ro, în parteneriat cu Asociația Română a Companiilor de Exploatare și Producție Petrolieră – ROPEPCA, cu România Durabilă și cu Academia de Studii Economice București, a organizat pe 24 mai, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice București, conferința ”Cu strategia pe masă: România în ecuația energetică europeană și impactul asupra industriei. Politicile adecvate”.

Printre speakerii conferinţei s-au numărat numeroşi experți și analiști ai pieței energetice, reprezentanți de top ai companiilor din toate domeniile energetice, producători de echipamente pentru industria specifică, cadre didactice. În cadrul conferinţei s-a analizat situația industriei energetice actuale, în contextul strategiei României, iar discuțiile au fost focusate pe articularea politicilor necesare, în baza strategiei energetice și a impactului acesteia asupra industriei.

Avocaţii STOICA & Asociații (Valeriu STOICA, Founding Partner şi Dragoş Bogdan, Senior Partner) au opinat că ”strategia energetică nu trebuie privită ca un scop în sine, ci ca o sursă de dezvoltare a României”. S-a mai exprimat opinia că, în anumite domenii, România ”supralicitează” reglementări europene care produc în context global dezavantaje de competitivitate. ”Uneori, UE pare că nu știe ce este bine pentru ea și astfel apar dezvoltări utopice. Un exemplu, problemele de mediu sau de concurență, unde am asumat exigențe mai mari decât China, Statele Unite sau Rusia. Este exagerat și UE va pierde din  cauză că problemele de competitivitate sau de mediu nu trebuie văzute numai în interiorul UE, trebuie să vedem ansamblul pentru a nu ne crea singuri dezavantaje la nivel global”, a afirmat Valeriu Stoica.

Un exemplu oferit vine din industria metalurgică, greu încercată în prezent de concurența Chinei, care produce aproape jumătate din cantitatea totală anuală a întregii lumi atât la aluminiu, cât și la oțel. La polul opus, Valeriu Stoica a vorbit de diferențele în ceea ce privește contractele de lungă durată în furnizarea de energie, acolo unde la nivelul UE se petrece o schimbare de paradigmă, concretizată în ”Planul de acțiune pentru o industrie siderurgică competitivă și durabilă în Europa”. Acest document precizează că previzibilitatea costurilor energiei constituie o premisă a eficientizării activității industriale, în condițiile în care o astfel de previzibilitate determină o limitare a riscurilor investiționale. În acest context, Comisia Europeană a arătat că încheierea de contracte pe termen lung între furnizorii de energie și clienți oferă o astfel de siguranță de planificare și este conformă dreptului comunitar.

În România, aceeași chestiune este tratată diferit, Valeriu Stoica vorbind de o anchetă începută în 2012 de către Consiliul Concurenței şi care a vizat acest gen de contracte. Decizia a sosit în decembrie 2016: înțelegere unică și continuă între producători industriali și furnizori și un producător de energie pentru blocarea pieței.

STOICA & Asociații are unul dintre cele mai puternice departamente de litigii din România, cu un portofoliu complet de soluționare a disputelor și o echipă de elită formată din avocaţi specializaţi în litigii și arbitri cu experiență. Firma de avocatură este cotată constant de ghidurile juridice internaționale în aria de practică „Dispute Resolution”: Legal 500, Chambers Europe au evidențiat în ultimii ani activitatea avocaţilor coordonați de Cristiana și Valeriu Stoica.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate