« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 

Ziua mondială a părinților și Ziua internațională a copilului
01.06.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a părinților și Ziua internațională a copilului sunt marcate, anual, la data de 1 iunie.

Familia Regală a României a transmis următoarele informații:

De Ziua Copilului, marți, 1 iunie 2021, Domeniul Regal Săvârșin va fi deschis publicului, între orele 9.00 și 18.00. Vor putea fi vizitate Parcul Regal, Satul Regal, Muzeul Automobilului și Magazinul de Suveniruri.

Domeniul Regal continuă să fie deschis vizitatorilor în fiecare săptămână, vinerea, sâmbăta și duminica, între orele 9.00 și 18.00.

De asemenea, de Ziua Copilului, marți, 1 iunie 2021, Expoziția Regală de la Palatul Elisabeta, grădina și Magazinul de suveniruri vor fi deschise publicului, între orele 10.00 – 18.00.

Copiii în vârstă de până la 14 ani vor avea intrarea gratuită.

Magazinul de suveniruri s-a deschis în ziua de 10 Mai, iar vizitatorii îl pot vedea după turul palatului și turul grădinii.

Expoziția va mai fi deschisă în zilele de 3-6 iunie, precum și în lunile iulie, august, septembrie, octombrie și noiembrie 2021, în perioade ce vor fi anunțate ulterior.

Vizitatorii nu au nevoie de rezervare prealabilă. Ei se pot prezenta direct la poarta de intrare. Adresa Palatului Elisabeta este Șoseaua Kiseleff nr. 28, Sector 1 București (prin Intrarea Românești de lângă Muzeul Satului). (…)

Pentru mai multe detalii, accesați pagina de socializare a Familiei Regale a României.

***

Institutul Național de Statistică a transmis următorul comunicat de presă:

Cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, Institutul Naţional de Statistică pune la dispoziţia massmedia mai multe date statistice:

1. La 1 ianuarie 2021, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani care aveau domiciliul în
România, a fost de 3895,0 mii, în scădere cu 37,9 mii comparativ cu perioada similară din anul
anterior;

2. Ponderea minorilor în totalul populaţiei după domiciliu a fost, la 1 ianuarie 2021, de 17,6%, în
scădere faţă de anii anteriori;

3. Ponderea băieţilor în segmentul de populaţie mai mică de 18 ani a fost, în ultimii ani, superioară (51,4%), comparativ cu cea a fetelor de aceeaşi vârstă; raportul de masculinitate a fost de 1057 băieţi la 1000 fete;
4. În anul 2020, numărul născuţilor-vii înregistraţi la oficiile de stare civilă din România a fost de 178,63 mii copii, cel mai mic număr de născuţi-vii din 19304 până în prezent.
5. În anul 2020, rata de fertilitate a scăzut faţă de anii anteriori ajungând la 34,0 născuţi-vii la 1000 femei de vârstă fertilă (15-49 ani);
6. Cele mai ridicate rate ale natalităţii, înregistrate în anul 2020, au fost în regiunile Bucureşti-Ilfov (9,1 născuţi-vii la 1000 locuitori), Nord-Vest (8,8 ‰) și Centru (8,7 ‰), iar cele mai scăzute rate de natalitate s-au înregistrat în regiunile Sud-Est (7,2 născuţi-vii la 1000 locuitori) și Sud-Vest Oltenia (7,0 ‰);
7. La începutul anului şcolar 2020/2021, populaţia şcolară era de 3494,67 mii, cuprinsă într-o reţea de învăţământ cu 6970 unităţi şi 235,6 mii cadre didactice;
8. Din totalul populaţiei şcolare, numărul copiilor din creşe şi grădiniţe era de 522,6 mii, al elevilor din clasele primare şi gimnaziale a fost de 1589,4 mii, iar al celor din învăţământul liceal era de 620,6 mii;
9. Pentru aceeaşi perioadă de referinţă, gradul de cuprindere în învăţământ a populaţiei de vârstă
şcolară a fost de 71,9%;

10. Din numărul total de elevi înscrişi, 2215,89 mii erau înscrişi la forma de învăţământ cu frecvenţă.

***

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), a transmis următorul mesaj:

1 iunie este o zi încărcată de emoție, în care sărbătorim speranțele tuturor și ale fiecăruia dintre noi: copiii. Astăzi este vorba despre un viitor mai bun, despre dragostea și protecția pe care suntem datori să le-o oferim copiilor noștri, care au fost, în ultimul an, afectați de pandemia de COVID-19.

Dincolo de izolare, de absența fizică la școală, mulți copii, în special cei aflați în sistemele de protecție socială, au resimțit și mai acut această criză sanitară. Pe de altă parte, cu toții au nevoie de sprijin și consiliere psiho-emoțională, pentru ca efectele pandemiei să nu-i afecteze prea mult și izolarea în care au fost nevoiți să trăiască în ultimul an să nu-i înstrăineze complet de cei din jur.

Este o zi în care trebuie să vorbim și despre drepturile și nevoile micuților aflați în sistemul de protecție socială, care sunt, din păcate, în continuare stigmatizați, discriminați, fără a avea vreo vină. Trebuie să ne asigurăm că acești copii vulnerabili au acces la sistemul sanitar, că li se asigură condiții civilizate de trai, că au acces la educație și că nu se simt abandonați, izolați de societate.
Sunt probleme serioase, care ne preocupă constant și facem tot posibilul pentru a descuraja și combate discriminările de orice natură, dar și pentru a sancționa drastic orice formă de abuz sau violență îndreptată împotriva lor.

Toți copiii au dreptul la viață, la dezvoltare, la familie, la educație, la sănătate, la toate resursele publice care să îi ajute să crească armonios, indiferent de statutul social pe care îl au. Suntem alături de toți copiii, mici și mari, și vă asigurăm că ne gândim la un viitor mai bun pentru ei.

La mulți ani, dragii noștri!

Sunt probleme serioase, care ne preocupă constant și facem tot posibilul pentru a descuraja și combate discriminările de orice natură, dar și pentru a sancționa drastic orice formă de abuz sau violență îndreptată împotriva lor. În 2020, în România, peste 14.000 de copii au fost victime ale abuzurilor, exploatării și altor forme de violență și neglijență. Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții condamnă orice formă de abuz asupra copiilor și luptă pentru apărarea acestora, prin toate mijloacele legale de care dispune.

De asemenea, peste 75.000 de copii adorm în fiecare seară cu dorul după părinții lor plecați la muncă în străinătate și trebuie să ne preocupe și sănătatea lor emoțională, pentru că golul acesta nu-l poate umple nimeni și nimic: copiii au nevoie ca părinții să le fie aproape!

Toți copiii au dreptul la viață, la dezvoltare, la familie, la educație, la sănătate, la toate resursele publice care să îi ajute să crească armonios, indiferent de statutul social pe care îl au.

Suntem alături de toți copiii, mici și mari, și vă asigurăm că ne gândim la un viitor mai bun pentru ei.

La mulți ani, dragii noștri!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a părinților și Ziua internațională a copilului sunt marcate, anual, la data de 1 iunie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Dragi copii,

Anul acesta sărbătorim 1 Iunie în condiții neobișnuite, întrucât trebuie să facem față cu toții, de la mic la mare, luptei cu virusul care ne poate pune sănătatea în pericol. Știu cât de greu v-a fost în aceste luni, departe de colegi, de prieteni, de activitățile pe care le făceați zilnic cu plăcere.

Ați făcut eforturi extraordinare și v-ați adaptat școlii online, înțelegând astfel că educația rămâne la fel de importantă în tot acest timp.

Vă mulțumesc pentru că ați fost înțelegători și că i-ați protejat pe cei dragi, pe părinți și mai ales pe bunici, care sunt cei mai vulnerabili în fața bolii.

Celor care veți susține în curând examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, vă doresc mult succes! Anul acesta, condițiile în care se vor desfășura examenele sunt diferite, dar sunt convins că vă veți descurca foarte bine!

Am încredere că aceste încercări vă vor face mai puternici și că nu veți lăsa nimic să stea în calea ambițiilor voastre.

Dragi copii,

Prin respectarea regulilor sanitare, fiți aliații mei în această luptă împotriva virusului și vă asigur că împreună vom depăși cu bine această perioadă!

La mulți ani cu multe bucurii!

De asemenea, și prim-ministrul României, Ludovic Orban, a transmis un mesaj:

„Este sărbătoarea copiilor, astăzi, o zi pe care le-o dedicăm în fiecare an cu multă bucurie și cu sentimentul că ei sunt darul cel mai de preț nu doar pentru familiile lor, ci și pentru întreaga societate.

Timpul pe care mulți dintre români l-au petrecut alături de copiii lor în ultimele săptămâni, mai mult decât aveau posibilitatea înaintea epidemiei de coronavirus, va avea cu siguranță o semnificație aparte pentru fiecare. Pentru un părinte, orice clipă petrecută alături de copiii săi înseamnă acel prilej neprețuit de a-i vedea cum cresc și cum evoluează, de a se apropia și mai mult de ei și a le înțelege frământările și aspirațiile. Pentru cei mici, sunt momente care vor deveni în timp o neprețuită amintire a copilăriei.

Pe lângă această bucurie și susținerea familiei, copiii au nevoie și de sprijinul societății. Să-i ajutăm să crească frumos, educați și responsabili înseamnă, în primul rând, să fim noi, la rândul nostru, exemple pentru ei, să-i învățăm ce înseamnă empatia, respectul față de ceilalți și responsabilitatea. Și, așa cum se spune despre copii că sunt oglinda familiilor în care cresc, generațiile de copii de acum, modul în care cresc, reflectă societatea românească.

Prin deciziile pe care le luăm fiecare dintre noi, ca părinți, educatori sau ca autorități avem un rol hotărâtor pentru viitorul lor. La nivel guvernamental, obiectivul este să susținem învățământul și accesul nediscriminatoriu la educație, indiferent de contextul social.

Suntem mândri de copiii și tinerii noștri și vrem să le oferim condițiile să se dezvolte într-o Românie educată. Din acest motiv, am decis să finanțăm achiziția de tablete pentru copiii care au o situație mai dificilă din punct de vedere social, astfel încât ei să poată continua să învețe chiar dacă școala s-a mutat acum în mediul online, din cauza coronavirusului. De asemenea, am venit în această perioadă și în sprijinul părinților, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de zile libere cât timp vor fi închise școlile și grădinițele.

Împreună cu întreaga echipă guvernamentală, sunt decis să le oferim șanse egale tuturor copiilor României și să găsim soluții viabile pentru dezvoltarea lor.

Le urez să crească sănătoși, copilărie fericită și să-și urmeze fiecare visul!

La mulți ani, dragi copii!”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

1 iunie 2019Ziua mondială a părinților și Ziua internațională a copilului sunt marcate, anual, la data de 1 iunie.

1 iunie 2018Ziua mondială a părinților și Ziua internațională a copilului sunt marcate, anual, la data de 1 iunie.

În România, anul acesta sunt organizate o serie de evenimente cu ocazia Zilei internaționale a copilului.

Ministerul Afacerilor Interne a organizat a X-a ediție a Zilei Porților Deschise pentru Copii, joi, pe 31 mai. Evenimentul este postat pe pagina de Facebook al MAE, unde a fost transmis un mesaj: „Vă promitem, chiar va fi o zi memorabilă! Dacă n-ați văzut niciodată o coborâre în rapel de la înălțime, armamentul și tehnicile de intervenție ale colegilor noștri de la trupele speciale sau câinii polițiști în acțiune, acum este momentul.

Vă așteptăm să cunoașteți oamenii din spatele uniformelor de polițist, jandarm, pompier, polițist de frontieră sau pilot, să le aflați poveștile și, de ce nu, să vă încercați alături de ei îndemânarea.

Pentru cei care vor să îmbrățișeze o carieră în MAI vom prezenta oferta educațională din școlile noastre de agenți și ofițeri!

Vă așteptăm cu o mulțime de surprize!!”

Ministerul Apărării Naționale și anul acesta organizează o serie de manifestări dedicate Zilei internaționale a copiilor, potrivit unui comunicat al MAN:

Astfel, joi, 31 mai, începând cu ora 10.00, pentru copiii personalului armatei decedat sau rănit în urma participării la acțiuni militare în teatrele de operații sau acțiuni militare interne, a avut loc evenimentul special Mândru de părinții mei, la Divertiland Playland, din Capitală.

De asemenea, astăzi, 1 iunie, între orele 10.00 și 14.00, Muzeul Militar Național “Ferdinand I” va găzdui manifestarea dedicată Zilei copilului intitulată Copii, Tradiție, Istorie Militară. Asociațiile de copii și tineret vor participa la activități cu caracter educativ și sportiv, întreceri și jocuri dedicate micilor cercetași. Cu acest prilej, va fi inaugurată mini-expoziția temporară “Exponatul lunii”, unde vor fi prezentate obiecte legate de istoria mișcării de cercetași din România.

În contextul Zilei internaționale a copilului, joi, 31 mai 2018, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei.

Potrivit unui comunicat al MAI, pentru a sărbători Ziua Copilului, MAI a organizat în curtea instituției o expoziție de mașini, motociclete, elicoptere și alte mijloace de intervenție ale Poliției, Jandarmeriei, Poliției de Frontieră, Pompierilor, Inspectoratului General de Aviație, Inspectoratului General pentru Imigrări.

În cadrul evenimentului, cei prezenți au vizitat zone simbolice, istorice și funcționale din sediul central al Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv expoziții de uniforme istorice și documente ale structurilor MAI.

Tot astăzi, 1 iunie 2018, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, potrivit unui comunicat al ANP, la inițiativa membrilor Structurii Asociate pentru Măsuri de Securitate Specială din cadrul Penitenciarului Iași, chipurile copiilor internați în Secţia de Oncologie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” Iaşi au desenat, din nou, zâmbete! Și ce mare e bucuria când vezi cum din durere se naște speranța!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea,Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

1 iunie 2017: Ziua mondială a părinților (Global Day of Parents) este marcată în fiecare an la 1 iunie, pentru a le aduce un omagiu părinților din întreaga lume și pentru a sublinia importanța pe care o are familia pentru creșterea și educația copiilor.

Proclamată fiind prin Rezoluția 66/292 din 2012 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua mondială a părinților reprezintă o oportunitate pentru exprimarea prețuirii deosebite față de părinții de pe întreaga planetă, pentru angajamentul lor dezinteresat față de copii și pentru sacrificiul acestora, pe tot parcursul vieții.

Totodată, în România și în alte aproximativ 50 de țări, la data de 1 iunie, este sărbătorită și Ziua internațională a copilului (Universal Children’s Day).

Inițiativa sărbătoririi unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferința mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. De asemenea, în același sens, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfășurată la Moscova, Federația Democratică Internațională a Femeilor a decis instituirea unei zile pentru protecția copiilor.

Astfel, la 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 prin care a recomandat ca începând din 1956, în toate țările să fie instituită o Zi mondială a copilului, la data pe care o consideră de cuviință.

Organizația Națiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, dată la care au fost adoptate Declarația Drepturilor Copilului, în 1959 și Convenția asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

În România, Ziua internațională a copilului este sărbătorită la 1 iunie, la 16 noiembrie 2016, Klaus Iohannis, Președintele României, semnând decretul privind declararea zilei de 1 iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Prin urmare, în 2017, pentru prima dată ziua de 1 iunie este nelucrătoare.

Cu ocazia acestei zile, în București, va fi organizată a XVI-a ediție „Cișmigiul Copiilor”. Așadar, între orele 11.00 și 21.00, pe scena din centrul Parcului Cișmigiu vor avea loc reprezentații de dans, recitaluri corale și concerte, printre artiști numărându-se: grupul DoReMi, corul de copii Allegretto, Corul de copii Radio, grupul vocal Melodia, dansatorii de la școala Show Dance Art și grupul vocal Sunetul Muzicii.

Tot în Cișmigiu, la Cetate, marionete și actori independenți vor pregăti spectacole de teatru, reprize de dans și jocuri antrenante. Pe aleile parcului, copiii vor putea participa la ateliere de origami, arta actorului, pictură, fun science, reciclare creativă, păpuși de mână, percuție, tobe africane sau pantomimă.

Web-site-urile oficiale al campaniilor sunt: un.org/parentsday și un.org/childrenday.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Articole, Dreptul familiei, INTERNAȚIONAL, Legal Days, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD