« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Craiova. Trafic de influență vs înșelăciune
01.06.2017 | Daria NICULCEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Daria Niculcea

Daria Niculcea

Curtea de Apel Craiova a hotărât că, din perspectiva Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție și a Noului Cod Penal, solicitarea inculpatului de a schimba încadrarea juridică din infracțiunea de trafic de influență (prevăzută de art. 6 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 291 alin. 1 Noul Cod Penal) în infracțiunea de înșelăciune (prevăzută de art. 244 Noul Cod Penal), pe motiv că dispozițiile Legii nr. 78/2000 ar fi aplicabile numai în situația în care autorul infracțiunii este un subiect activ calificat (inculpatul fiind om de afaceri cu 86 de angajați), este eronată. Instanța a statuat că infractiunea de trafic de influență presupune, din punct de vedere al laturii obiective, prelevarea de a o influența inexistentă în realitate asupra unui funcționar și, care, deși constituie o prezentare ca adevarată a unei fapte mincinoase – acțiune ce realizează elementul material al infracțiunii de înșelăciune – prin voința legiuitorului constituie o infracțiune distinctă, daca sunt îndeplinite și celelelate condiții prevăzute de lege, traficul de influență existând spre deosebire de înșelăciune indiferent dacă s-a cauzat sau nu o pagubă materială. (Decizia nr. 168 din data de 8 februarie 2016 pronunțată în apel de Secția penală și pentru cauze cu minori a Curții de Apel Craiova având ca obiect schimbare încadrare juridică)

Daria Niculcea
Key Projects Manager JURIDICE.ro

 
Secţiuni: Content, Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD