Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Craiova. Trafic de influență vs înșelăciune
01.06.2017 | Daria NICULCEA

Daria Niculcea

Daria Niculcea

Curtea de Apel Craiova a hotărât că, din perspectiva Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție și a Noului Cod Penal, solicitarea inculpatului de a schimba încadrarea juridică din infracțiunea de trafic de influență (prevăzută de art. 6 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 291 alin. 1 Noul Cod Penal) în infracțiunea de înșelăciune (prevăzută de art. 244 Noul Cod Penal), pe motiv că dispozițiile Legii nr. 78/2000 ar fi aplicabile numai în situația în care autorul infracțiunii este un subiect activ calificat (inculpatul fiind om de afaceri cu 86 de angajați), este eronată. Instanța a statuat că infractiunea de trafic de influență presupune, din punct de vedere al laturii obiective, prelevarea de a o influența inexistentă în realitate asupra unui funcționar și, care, deși constituie o prezentare ca adevarată a unei fapte mincinoase – acțiune ce realizează elementul material al infracțiunii de înșelăciune – prin voința legiuitorului constituie o infracțiune distinctă, daca sunt îndeplinite și celelelate condiții prevăzute de lege, traficul de influență existând spre deosebire de înșelăciune indiferent dacă s-a cauzat sau nu o pagubă materială. (Decizia nr. 168 din data de 8 februarie 2016 pronunțată în apel de Secția penală și pentru cauze cu minori a Curții de Apel Craiova având ca obiect schimbare încadrare juridică)

Daria Niculcea
Key Projects Manager JURIDICE.ro


Aflaţi mai mult despre , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.