Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Cosmin Vasile: O chestiune terminologică poate să aibă multiple consecințe, inclusiv asupra soluției adoptate


3 iunie 2017 | Andreea LUPU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Av. dr. Cosmin Vasile, Managing Partner ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS, s-a referit, în cadrul dezbaterii Dosarul XXXediția 138, organizată de Societatea de Științe Juridice, la consecințele ce pot apărea din terminologia utilizată în cererea de chemare în judecată.

Cosmin Vasile„Aș vrea să semnalez pentru început, cred că e cel mai bun moment, o chestiune terminologică ce poate să aibă multiple consecințe inclusiv vizavi de soluția adoptată. Instanța pare să aibă certitudinea, deși o exprimă într-o manieră prudentă, a caracterului ilicit și imoral al demersului, dincolo de încadrarea juridică a excepției respective, pornind de la premisa pe care nu o afirmă explicit că relația socială nereglementată de lege a existenței unei relații de tip amant-amantă este una ilicită sau cel puțin imorală. În terminologia obișnuită cunoaștem că există o astfel de conotație a termenului de amant sau amantă, dar în condițiile în care noțiunea nu este una prevăzută de vreo lege, am avut curiozitatea să verific Dicționarul Explicativ al Limbii Române care oferă următoarea definiție a termenului amant și corespunzător amantă, persoană care întreține relații de dragoste cu o persoană de alt sex fără a fi căsătorit cu aceasta, sinonim ibovnic. Practic definiția standard, cea oferită de această sursă lexicală nu ascunde acea latură ilicită și din această perspectivă rezultă ca avem o problemă cu însăși formularea acțiunii sau interpretarea acțiunii, pentru că ceea ce voia reclamantul nu este acel tip de relație socială prevăzută de lege care este ilicită și imorală, ci voia forma, n-avem informații despre vreuna dintre părți să fi fost căsătorită și relația să fie ocultă, imorală, de altă natură și din această perspectivă cred că premisa de la care a pornit instanța este una care ar putea să fie fundamental greșită.”

Andreea Lupu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii