Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Judecătoria Sector 3 București. Activitatea va fi suspendată pe perioadă nedeterminată, timp de două ore pe zi, ca reacție la proiectul Legii salarizării. UPDATE: Precizări CSM. Poziția CSM
07.06.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 7 iunie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat o poziție oficială cu privire la protestul desfășurat de către magistrații din cadrul Judecătoriei Sector 3 București, potrivit unui comunicat al CSM.

Textul integral:
Comunicat de presă referitor la poziţia Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la manifestările de exprimare a nemulţumirilor organizate de judecătorii din cadrul Judecătoriei sectorului 3 Bucureşti

Analizând situaţia creată la nivelul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti, atât prin raportare la poziţia public exprimată de către judecătorii instanţei, cât şi în urma discuţiilor purtate cu preşedintele acestei instanţe, domnul judecător Marius Tudose, Consiliul Superior al Magistraturii constată că este necesară o mai bună comunicare între acest for şi magistraţii din întreaga ţară.

Consiliul Superior al Magistraturii reafirmă că este reprezentantul tuturor judecătorilor şi procurorilor care formează corpul de magistraţi din România, iar la adoptarea hotărârilor în cadrul secţiilor sau a plenului, sunt atent verificate şi analizate situaţiile tuturor magistraţilor, indiferent de gradul profesional sau de instanţa ori parchetul la care îşi desfăşoară activitatea.

În cazul concret – al analizei proiectului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu referire strictă la corpul magistraţilor – Consiliul Superior al Magistraturii, în acord cu solicitările formulate, a transmis amendamente atât Senatului cât şi, ulterior, Camerei Deputaţilor, acestui din urmă for decizional fiindu-i comunicată inclusiv o variantă a grilei de salarizare, astfel cum a fost agreată de magistraţii de la judecătorii şi de la parchetele de pe lângă aceste instanţe.

Consiliul Superior al Magistraturii rămâne preocupat de întărirea statutului magistratului, astfel încât independenţa acestuia să fie asigurată inclusiv din perspectivă financiară.

***

Marți, 6 iunie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că miercuri, 7 iunie 2017, urmează a fi făcută publică o poziție oficială cu privire la forma de protest adoptată e către magistrații de la Judecătoria Sector 3 București, potrivit unui comunicat al CSM.

Comunicatul integral:
Comunicat de presă privind poziţia Consiliului Superior al Magistraturii asupra proiectului Legii – cadru privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice

Având în vedere forma de protest iniţiată de judecătorii de la Judecătoria sectorului 3 din Bucureşti, constând în suspendarea activității instanței timp de două ore pe zi, în intervalul orar 10,00-12,00, începând cu data de 06.06.2017, pe perioadă nedeterminată, ca urmare a nemulţumirilor exprimate pe marginea diferenţelor ce există între indemnizația și coeficienții de salarizare alocați judecătorilor de la judecătorii, în comparaţie cu cele ale judecătorilor de la instanţele ierarhic superioare, diferenţe ce rezultă din analiza formei actului normativ propusă spre adoptare şi pretins asumată de Consiliul Superior al Magistraturii,

Aducem la cunoştinţa opiniei publice că, prin adresa nr.9327/2017 din 26 mai 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis Comisiei pentru muncă şi protecţie socială precum şi Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, ambele din cadrul Camerei Deputaţilor, o serie de propuneri de amendamente formulate pe marginea Legii – cadru privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice, urmare a dezbaterilor şi analizelor ce au avut loc în cadrul şedinţei Comisiei nr.1 din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Totodată, prin adresa completatoare nr. 9327/2017 din 31 mai 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis Camerei Deputaţilor şi propunerea de amendament solicitată de adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor de la nivelul mai multor instanţe şi parchete din ţară, în considerarea faptului că puterea decizională aparţine acestei camere a Parlamentului, care va avea posibilitatea să analizeze şi să aprecieze inclusiv asupra argumentelor ce susţin acest amendament complementar.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii subliniază că dialogul şi argumentele sunt principalele instrumente ce trebuie folosite în cadrul raporturilor dintre puteri, sens în care, în cursul zilei de mâine, va fi făcută publică o poziţie oficială cu privire la forma de protest adoptată de magistraţii-judecători din cadrul Judecătoriei sectorului 3 Bucureşti, după o prealabilă analiză a situaţiei şi discuţii cu conducerea instanţei.

***

Miercuri, 31 mai 2017, magistrații din cadrul Judecătoriei Sector 3 București au decis ca, în semn de protest față de proiectul Legii salarizării, să suspende activitatea instanței timp de două ore pe zi, pe perioadă nedeterminată, începând cu ziua de marți, 6 iunie 2017, potrivit unui comunicat al Judecătoriei Sector 3, citat de agerpres.

În ședința de astăzi a Adunării Generale a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sectorului 3 s-a hotărât suspendarea activității instanței, timp de două ore pe zi, în intervalul orar 10,00 — 12,00, începând cu data de 06.06.2017, pe perioadă nedeterminată. Hotărârea a fost luată cu unanimitate de voturi, ca urmare a nemulțumirii membrilor Adunării Generale privind indemnizația și coeficienții de salarizare alocați judecătorilor de la judecătorii în forma propusă și asumată de Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a inechității prevăzute în proiectul de lege privind salarizarea, în raport cu volumul de muncă al instanței.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti