Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua mondială a mediului înconjurător
05.06.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a mediului înconjurător este marcată, anual, la data de 5 iunie.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Ziua Mondială a Mediului este un bun prilej să conștientizăm cu toții că este responsabilitatea noastră să protejăm mediul, să avem o natură curată, verde, sănătoasă, echilibrată, care să fie casa noastră și a generațiilor viitoare.

Problemele de mediu cu care se confruntă astăzi România reclamă o acțiune hotărâtă din partea tuturor autorităților responsabile pentru a combate poluarea, defrișările ilegale și contaminarea cu deșeuri.

România are o bogăție naturală extraordinară, cu păduri seculare, specii de animale rare și habitate dispărute din alte părți ale Europei. Pentru a păstra toate aceste bogății, avem nevoie, mai mult ca oricând, de strategii eficiente, de legislație coerentă, de administrarea responsabilă a resurselor naturale, de sprijinirea industriilor nepoluante și tot ce ține de economia verde.

Trebuie să punem capăt fenomenului defrișărilor ilegale și să ne implicăm cu toții în programele naționale de reîmpădurire a României! Este nevoie să acționăm concret pentru reducerea emisiilor de carbon, învățând astfel să trăim în armonie cu mediul înconjurător.

Mentalitatea se schimbă prin educație. Preocuparea întregii societăți pentru educația ecologică și pentru corecta informare este esențială, nu doar pentru a cultiva grija față de natură și protejarea mediului, ci și pentru a crește implicarea civică a românilor în acest domeniu extrem de important.

Ca întotdeauna, susțin inițiativele dedicate conservării calității mediului și utilizării raționale a resurselor naturale. Cu această ocazie, le mulțumesc, astăzi, tuturor celor care s-au implicat activ în toți acești ani în domeniul ecologic, cu rezultate benefice pentru societatea noastră, și îi îndemn să meargă mai departe pe acest drum.

Bunăstarea și calitatea vieții noastre sunt indisolubil legate de calitatea mediului înconjurător în care trăim. Să fim responsabili și să-l protejăm!

De asemenea, și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis următorul comunicat de presă:

De Ziua Mediului, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel ALEXE, a lansat marca înregistrată „Produs în Arie Naturală Protejată”. Brandul este dedicat produselor din România care își au circuitul de producție în orice arie naturală protejată din țară. 1200 de producători din ariile naturale românești vor să solicite deja dreptul de utilizare al mărcii înregistrate “produs în arie naturală protejată”.

„Vreau ca astăzi, de Ziua Mediului, să nu ne limităm doar la o sărbătoare simbolică. Vreau să
facem ceva concret spre ceea ce am decis că facem: pasul la economia verde!Suntem una dintre țările care semnează declarația prin care, Pactul Ecologic European, devine motor de dezvoltare post-COVID România are șansa unui motor de înaltă performanță pentru o viitoare economie verde: avem în țară 1.574 de arii naturale protejate. Un sfert de țară deține deja combustibilul verde de creștere! Iar, peste 2 milioane de români, care locuiesc în prezent în ariile naturale protejate, pot impulsiona această piață”
, a declarat ministrul Costel ALEXE.

Marca înregistrată „Produs în Arie naturală protejată” va reuni sub acest brand toate produsele care își au originea într-una din cele peste 1.500 de arii naturale care sunt în România. Printre produse se află: brânzeturi românești, sucuri naturale, ceaiuri din plante medicinale, vin sau pălincă tradițională, ii, servicii turistice.

De asemenea, până la finalul lunii septembrie, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate va deschide un magazin online care va vinde toate produsele care solicită și obțin dreptul de folosire a noii mărci înregistrate.

„Sper că, o dată cu ideea noastră, tot mai mulți români care trăiesc în ariile naturale protejate
să fie impulsionați de acest nou instrument economic și de piață pe care o deschidem să-și dezvolte afaceri. Să producă alimente de calitate sau produse tradiționale în ariile noastre protejate. Vrem să dăm valoare acestui brand așa încât, produsele marcate cu Arie Naturală Protejată să fie cumpărate de români, dar să ajungă și pe mesele europenilor”
, a mai spus ministrul Costel Alexe.

Orice producător român poate obține dreptul de autorizare și folosire a acestei mărci după ce solicită la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și parcurge un proces de auditare locală a produsului.

Auditul local, care va fi derulat prin ANANP, va presupune, în primul rând, evaluarea circuitului
de producție și măsura în care acesta provine dintr-o arie naturală protejată.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2018: Ziua mondială a mediului înconjurător este marcată, anual, la data de 5 iunie.

Temă pentru 2019: „#BeatAirPollution”

Această temă pune accentul pe combaterea poluării aerului. Poluarea aerului poate părea o problemă complexă, dar noi toţi ne putem aduce contribuţia pentru a o reduce. Înţelegerea diferitelor tipuri de poluare şi a felului în care acestea afectează sănătatea şi mediul înconjurător ne va ajuta să luăm măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din jurul nostru.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în fiecare an aproximativ 7 milioane de decese premature sunt atribuite poluării aerului – ceea ce reprezintă 800 de persoane care mor în fiecare oră sau 13 în fiecare minut. În ansamblu, poluarea aerului este responsabilă pentru mai multe decese decât mulţi alţi factori de risc, inclusiv malnutriţia, consumul de alcool şi inactivitatea fizică.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua mondială a mediului înconjurător este marcată, anual, la data de 5 iunie.

Tema pentru 2018″ „Beat Pollution Purificat”.

Tema de anul acesta este o chemare la acțiune pentru ca toți să venim împreună pentru a combate una dintre marile provocări ecologice ale timpului nostru. Tema ne invită pe toți să analizăm modul în care putem face schimbări în viața noastră de zi cu zi pentru a reduce povara grea a poluării plastice în locurile noastre naturale, în viața sălbatică și în sănătatea noastră. În timp ce plasticul are multe utilizări valoroase, am devenit excesiv de dependenți de plasticul de unică folosință sau de plastic – cu consecințe grave asupra mediului.

António Guterres, Secretar General al ONU: „La Ziua Mondială a Mediului, mesajul este simplu: respingerea unui material plastic unic, refuzând ceea ce nu reutilizați. Împreună, putem să căutăm o cale către o lume mai curată și mai ecologică.”

În  perioada 8-10 iunie, în București, începe Festivalul Natura Fest în Parcul Izvor, potrivit unui comunicat al PMB.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea,Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a mediului înconjurător (World Environment Day) este marcată, anual, la data de 5 iunie.

Sediul materiei: Această zi a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 1972, cu prilejul Conferinței de la Stockholm privind Mediul, cea dintâi mare conferință privind problemele de mediu.

Astfel, la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător și care îndeamnă guvernele și organizațiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activități prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea și îmbunătățirea mediului.

Cu același prilej, Adunarea Generală a ONU a adoptat și rezoluția care a dus la crearea Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), autoritatea globală de mediu la nivel mondial care stabilește agenda globală de mediu și promovează implementarea coerentă a dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile în cadrul sistemului ONU.

Începând din 1987, s-a stabilit ca  Ziua mondială a mediului înconjurător să fie găzduită de câte o țară, unde au loc festivitățile oficiale la nivel mondial. Cele mai recente astfel de festivități au avut loc în Angola, Italia, Brazilia, Norvegia și SUA.

În acest an, evenimentul va fi găzduit de Canada iar tema aleasă de UNEP pentru această ediție a Zilei mondiale a mediului înconjurător este „Conectarea oamenilor la natură”. Astfel, prin tema de anul acesta, UNEP îi îndeamnă pe oameni să iasă în aer liber și în mijlocul naturii, să aprecieze frumusețea și importanța acesteia, și să transmită celorlalți un apel privind protejarea Pământului.

Web-site-urile oficiale al campaniilor sunt: un.org/environmentday și worldenvironmentday.global.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.