« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială a mediului înconjurător
05.06.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a mediului înconjurător este marcată, anual, la data de 5 iunie.

Tema 2021: Reimaginați. Recreați. Restaurați.

Restaurarea ecosistemelor înseamnă prevenirea, oprirea și inversarea daunelor- să trecem de la exploatarea naturii la vindecarea ei. Cu această zi mondială a mediului se va începe Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor (2021-2030), o misiune globală de a revigora miliarde de hectare, de la păduri la terenuri agricole, de la vârful munților până la adâncimea mării.

Doar cu ecosisteme sănătoase putem să îmbunătățim mijloacele de trai ale oamenilor, să contracarăm schimbările climatice și să oprim prăbușirea biodiversității.

***

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Ziua Mondială a Mediului Înconjurător este dedicată anul acesta restaurării ecosistemelor. Cu această ocazie, Națiunile Unite vor lansa Deceniul 2021-2030 pentru refacerea ecosistemelor, urmând să fie propusă o Alianță Globală pentru Refacerea Ecosistemelor. Este o temă importantă pentru România și am încredere că țara noastră se va alătura în următorul deceniu efortului de restaurare a ecosistemelor.

Ecosistemele furnizează servicii esențiale pentru viața oamenilor și au un rol critic în combaterea schimbărilor climatice și protejarea biodiversității. Timp de prea multă vreme însă le-am exploatat și am contribuit la distrugerea lor. La nivel global, dispar, într-un ritm alarmant, păduri, recife de corali, specii de plante, insecte și animale. Unele dintre aceste pierderi sunt ireversibile. Dacă nu oprim acum aceste fenomene, vom lăsa o planetă mult mai săracă pentru generațiile viitoare.

Sunt necesare, așadar, măsuri imediate, la nivel național și internațional. Mediul înconjurător trebuie tratat cu respect, admirație și apreciere pentru ce ne oferă. Dacă generațiile trecute au considerat că sunt îndreptățite să exploateze discreționar natura, noi putem fi generația care ajută natura să se însănătoșească.

Responsabilitatea este a noastră, a tuturor. La nivel individual, trebuie să schimbăm modul în care consumăm și să ne comportăm zi de zi reducând impactul pe care acțiunile noastre îl au asupra mediului înconjurător. Companiile trebuie să adopte modele de business „verzi”, iar fermierii și producătorii mijloace de producție mai sustenabile. Guvernul, la rândul său, are obligația de a investi în protejarea și refacerea ecosistemelor, iar școala de a pregăti viitori adulți activi, responsabili cu mediul înconjurător și implicați în acțiuni pentru binele Planetei.

Avem o țară foarte frumoasă, dar în nenumărate locuri plină de deșeuri. Ecosistemele din România sunt sub presiune mare din cauza deșeurilor pe care le găsim mult prea des în natură. Sunt ambalaje lăsate în parcuri, pet-uri aruncate în șanțuri în drum spre stațiunile montane, materiale de construcție lăsate pe câmpuri, piese de mobilier abandonate la margine de drumuri. Autoritățile trebuie să pună la dispoziție sisteme și insule de colectare selectivă a deșeurilor ușor accesibile cetățenilor, iar cetățenii să conștientizeze cât de important este să facă efortul de a preda deșeurile în locurile amenajate. De asemenea, autoritățile trebuie să rezolve rapid situația gropilor neconforme și ilegale de gunoi și să creeze un cadru legislativ și infrastructural pentru a capta deșeurile în economia circulară.

Nu putem da timpul înapoi pentru a stopa degradarea ecosistemelor, dar ne putem schimba chiar de astăzi comportamentul pentru a restaura ecosistemele. Să acceptăm rolul fundamental pe care îl joacă ecosistemele în viața noastră și să ne raportăm cu mai multă grijă la mediul înconjurător!

Să protejăm natura, să aruncăm deșeurile doar în spațiile destinate colectării, să optăm, ori de câte ori avem oportunitatea, pentru mobilitatea nepoluantă, să facem orașele în care locuim mai verzi! Împreună putem fi generația care protejează și reface ecosistemele!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a mediului înconjurător este marcată, anual, la data de 5 iunie.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Ziua Mondială a Mediului este un bun prilej să conștientizăm cu toții că este responsabilitatea noastră să protejăm mediul, să avem o natură curată, verde, sănătoasă, echilibrată, care să fie casa noastră și a generațiilor viitoare.

Problemele de mediu cu care se confruntă astăzi România reclamă o acțiune hotărâtă din partea tuturor autorităților responsabile pentru a combate poluarea, defrișările ilegale și contaminarea cu deșeuri.

România are o bogăție naturală extraordinară, cu păduri seculare, specii de animale rare și habitate dispărute din alte părți ale Europei. Pentru a păstra toate aceste bogății, avem nevoie, mai mult ca oricând, de strategii eficiente, de legislație coerentă, de administrarea responsabilă a resurselor naturale, de sprijinirea industriilor nepoluante și tot ce ține de economia verde.

Trebuie să punem capăt fenomenului defrișărilor ilegale și să ne implicăm cu toții în programele naționale de reîmpădurire a României! Este nevoie să acționăm concret pentru reducerea emisiilor de carbon, învățând astfel să trăim în armonie cu mediul înconjurător.

Mentalitatea se schimbă prin educație. Preocuparea întregii societăți pentru educația ecologică și pentru corecta informare este esențială, nu doar pentru a cultiva grija față de natură și protejarea mediului, ci și pentru a crește implicarea civică a românilor în acest domeniu extrem de important.

Ca întotdeauna, susțin inițiativele dedicate conservării calității mediului și utilizării raționale a resurselor naturale. Cu această ocazie, le mulțumesc, astăzi, tuturor celor care s-au implicat activ în toți acești ani în domeniul ecologic, cu rezultate benefice pentru societatea noastră, și îi îndemn să meargă mai departe pe acest drum.

Bunăstarea și calitatea vieții noastre sunt indisolubil legate de calitatea mediului înconjurător în care trăim. Să fim responsabili și să-l protejăm!

De asemenea, și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis următorul comunicat de presă:

De Ziua Mediului, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel ALEXE, a lansat marca înregistrată „Produs în Arie Naturală Protejată”. Brandul este dedicat produselor din România care își au circuitul de producție în orice arie naturală protejată din țară. 1200 de producători din ariile naturale românești vor să solicite deja dreptul de utilizare al mărcii înregistrate “produs în arie naturală protejată”.

„Vreau ca astăzi, de Ziua Mediului, să nu ne limităm doar la o sărbătoare simbolică. Vreau să
facem ceva concret spre ceea ce am decis că facem: pasul la economia verde!Suntem una dintre țările care semnează declarația prin care, Pactul Ecologic European, devine motor de dezvoltare post-COVID România are șansa unui motor de înaltă performanță pentru o viitoare economie verde: avem în țară 1.574 de arii naturale protejate. Un sfert de țară deține deja combustibilul verde de creștere! Iar, peste 2 milioane de români, care locuiesc în prezent în ariile naturale protejate, pot impulsiona această piață”
, a declarat ministrul Costel ALEXE.

Marca înregistrată „Produs în Arie naturală protejată” va reuni sub acest brand toate produsele care își au originea într-una din cele peste 1.500 de arii naturale care sunt în România. Printre produse se află: brânzeturi românești, sucuri naturale, ceaiuri din plante medicinale, vin sau pălincă tradițională, ii, servicii turistice.

De asemenea, până la finalul lunii septembrie, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate va deschide un magazin online care va vinde toate produsele care solicită și obțin dreptul de folosire a noii mărci înregistrate.

„Sper că, o dată cu ideea noastră, tot mai mulți români care trăiesc în ariile naturale protejate
să fie impulsionați de acest nou instrument economic și de piață pe care o deschidem să-și dezvolte afaceri. Să producă alimente de calitate sau produse tradiționale în ariile noastre protejate. Vrem să dăm valoare acestui brand așa încât, produsele marcate cu Arie Naturală Protejată să fie cumpărate de români, dar să ajungă și pe mesele europenilor”
, a mai spus ministrul Costel Alexe.

Orice producător român poate obține dreptul de autorizare și folosire a acestei mărci după ce solicită la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și parcurge un proces de auditare locală a produsului.

Auditul local, care va fi derulat prin ANANP, va presupune, în primul rând, evaluarea circuitului
de producție și măsura în care acesta provine dintr-o arie naturală protejată.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2018: Ziua mondială a mediului înconjurător este marcată, anual, la data de 5 iunie.

Temă pentru 2019: „#BeatAirPollution”

Această temă pune accentul pe combaterea poluării aerului. Poluarea aerului poate părea o problemă complexă, dar noi toţi ne putem aduce contribuţia pentru a o reduce. Înţelegerea diferitelor tipuri de poluare şi a felului în care acestea afectează sănătatea şi mediul înconjurător ne va ajuta să luăm măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din jurul nostru.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în fiecare an aproximativ 7 milioane de decese premature sunt atribuite poluării aerului – ceea ce reprezintă 800 de persoane care mor în fiecare oră sau 13 în fiecare minut. În ansamblu, poluarea aerului este responsabilă pentru mai multe decese decât mulţi alţi factori de risc, inclusiv malnutriţia, consumul de alcool şi inactivitatea fizică.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua mondială a mediului înconjurător este marcată, anual, la data de 5 iunie.

Tema pentru 2018″ „Beat Pollution Purificat”.

Tema de anul acesta este o chemare la acțiune pentru ca toți să venim împreună pentru a combate una dintre marile provocări ecologice ale timpului nostru. Tema ne invită pe toți să analizăm modul în care putem face schimbări în viața noastră de zi cu zi pentru a reduce povara grea a poluării plastice în locurile noastre naturale, în viața sălbatică și în sănătatea noastră. În timp ce plasticul are multe utilizări valoroase, am devenit excesiv de dependenți de plasticul de unică folosință sau de plastic – cu consecințe grave asupra mediului.

António Guterres, Secretar General al ONU: „La Ziua Mondială a Mediului, mesajul este simplu: respingerea unui material plastic unic, refuzând ceea ce nu reutilizați. Împreună, putem să căutăm o cale către o lume mai curată și mai ecologică.”

În  perioada 8-10 iunie, în București, începe Festivalul Natura Fest în Parcul Izvor, potrivit unui comunicat al PMB.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea,Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a mediului înconjurător (World Environment Day) este marcată, anual, la data de 5 iunie.

Sediul materiei: Această zi a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 1972, cu prilejul Conferinței de la Stockholm privind Mediul, cea dintâi mare conferință privind problemele de mediu.

Astfel, la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător și care îndeamnă guvernele și organizațiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activități prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea și îmbunătățirea mediului.

Cu același prilej, Adunarea Generală a ONU a adoptat și rezoluția care a dus la crearea Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), autoritatea globală de mediu la nivel mondial care stabilește agenda globală de mediu și promovează implementarea coerentă a dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile în cadrul sistemului ONU.

Începând din 1987, s-a stabilit ca  Ziua mondială a mediului înconjurător să fie găzduită de câte o țară, unde au loc festivitățile oficiale la nivel mondial. Cele mai recente astfel de festivități au avut loc în Angola, Italia, Brazilia, Norvegia și SUA.

În acest an, evenimentul va fi găzduit de Canada iar tema aleasă de UNEP pentru această ediție a Zilei mondiale a mediului înconjurător este „Conectarea oamenilor la natură”. Astfel, prin tema de anul acesta, UNEP îi îndeamnă pe oameni să iasă în aer liber și în mijlocul naturii, să aprecieze frumusețea și importanța acesteia, și să transmită celorlalți un apel privind protejarea Pământului.

Web-site-urile oficiale al campaniilor sunt: un.org/environmentday și worldenvironmentday.global.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Articole, Dreptul mediului, INTERNAȚIONAL, Legal Days, VIDEO, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD