Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea Militară de Apel București. Abuz în serviciu vs. neglijență în serviciu


7 iunie 2017 | Daria NICULCEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Daria Niculcea

Daria Niculcea

Curtea Militară de Apel București a hotărât schimbarea încadrării juridice dată faptelor inculpatului prin actul de sesizare a instanței din două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) cu aplicarea art. 38 alin. (1) și a art .5 din Noul Cod Penal într-o infracțiune de neglijență în serviciu prevăzută de art. 249 alin. (1) Vechiul Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Noul Cod Penal, deoarece nu caracterul conștient al comportamentului funcționarului public ci știința lui despre faptul că prin aceasta cauzează o vătămare  a intereselor persoanelor, vătămare care părăsește sfera consecințelor eventuale, îndepărtate și se mută în aceea a determinatului, a stabilitului, a concretului urmărit, este cerința care definește latura subiectivă a infracțiunii de abuz în serviciu. În cazul inculpatului colonel, din modul cum a săvârșit faptele rezultă doar caracterul conștient al desfășurării activității inculpatului, însă nu și „știința” determinată a consecințelor păgubitoare ale faptelor. (Decizia nr. 36 din 1 iunie 2016 pronunțată de Curtea Militară de Apel București având ca obiect schimbare încadrare juridică)

Daria Niculcea
Key Projects Manager JURIDICE.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică