« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea Militară de Apel București. Abuz în serviciu vs. neglijență în serviciu
07.06.2017 | Daria NICULCEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Daria Niculcea

Daria Niculcea

Curtea Militară de Apel București a hotărât schimbarea încadrării juridice dată faptelor inculpatului prin actul de sesizare a instanței din două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) cu aplicarea art. 38 alin. (1) și a art .5 din Noul Cod Penal într-o infracțiune de neglijență în serviciu prevăzută de art. 249 alin. (1) Vechiul Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Noul Cod Penal, deoarece nu caracterul conștient al comportamentului funcționarului public ci știința lui despre faptul că prin aceasta cauzează o vătămare  a intereselor persoanelor, vătămare care părăsește sfera consecințelor eventuale, îndepărtate și se mută în aceea a determinatului, a stabilitului, a concretului urmărit, este cerința care definește latura subiectivă a infracțiunii de abuz în serviciu. În cazul inculpatului colonel, din modul cum a săvârșit faptele rezultă doar caracterul conștient al desfășurării activității inculpatului, însă nu și „știința” determinată a consecințelor păgubitoare ale faptelor. (Decizia nr. 36 din 1 iunie 2016 pronunțată de Curtea Militară de Apel București având ca obiect schimbare încadrare juridică)

Daria Niculcea
Key Projects Manager JURIDICE.ro

 
Secţiuni: Content, Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD