TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Constestație la executare împotriva hotărârii străine de condamnare vs. autoritate de lucru judecat
07.06.2017 | Alina MATEI


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, potrivit art. 598 C. proc. pen., pe calea contestației la executare nu se poate modifica o hotărâre, întrucât s-ar aduce atingere autorității de lucru judecat, ci pot fi invocate numai aspecte ce privesc exclusiv executarea hotărârilor. Înalta Curte nu poate reține motivarea inculpatul (condamnat la 26 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor, de Curtea cu juri din Provincia Anvers) potrivit căreia în baza legii belgiene ar fi avut vocația să fie eliberat condiționat anterior termenelor de liberare condiționată reglementate de legea procesual penală română, deoarece acest aspect nu constituie o cauză de stingere sau micșorare a pedepsei pentru a putea fi analizat pe calea contestației la executare (prevăzut de lit. d) a art. 598 C. proc. pen.,). Astfel, odată recunoscută hotărârea străină de condamnare, executarea acesteia are loc potrivit dispozițiilor din legislația română. (Decizia nr. 247 din data de 8 martie 2017 pronunțată de Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect contestație la executare)

Avocat partener Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate