« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Constestație la executare împotriva hotărârii străine de condamnare vs. autoritate de lucru judecat
07.06.2017 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, potrivit art. 598 C. proc. pen., pe calea contestației la executare nu se poate modifica o hotărâre, întrucât s-ar aduce atingere autorității de lucru judecat, ci pot fi invocate numai aspecte ce privesc exclusiv executarea hotărârilor. Înalta Curte nu poate reține motivarea inculpatul (condamnat la 26 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor, de Curtea cu juri din Provincia Anvers) potrivit căreia în baza legii belgiene ar fi avut vocația să fie eliberat condiționat anterior termenelor de liberare condiționată reglementate de legea procesual penală română, deoarece acest aspect nu constituie o cauză de stingere sau micșorare a pedepsei pentru a putea fi analizat pe calea contestației la executare (prevăzut de lit. d) a art. 598 C. proc. pen.,). Astfel, odată recunoscută hotărârea străină de condamnare, executarea acesteia are loc potrivit dispozițiilor din legislația română. (Decizia nr. 247 din data de 8 martie 2017 pronunțată de Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect contestație la executare)

Avocat partener Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

 
Secţiuni: Content, Drept penal, Internațional, Jurisprudență, Jurisprudența ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD