Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Alexandra Șinc: Acordul de recunoaștere a vinovăției este într-adevăr o procedură extrem de complicată


08.06.2017 | Andreea LUPU
Secţiuni: Content, Drept penal, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Proc. Alexandra Șinc, formator INSTITUTUL NAȚIONAL AL MAGISTRATURII, s-a referit, în cadrul dezbaterii Penal tango: recunoașterea vinovățieiediția 139, organizată de Societatea de Științe Juridice, la procedura acordului de recunoaștere a vinovăției.

Alexandra Șinc: „Noi avem uneori talentul de a complica atunci când încercăm să simplificăm. Adevărul e că toate aceste instrumente de simplificare vin din dreptul anglo-saxon de regulă, acolo unde e o altă filosofie, alte principii, noi suportăm greu transplantul. Au transplantat și italienii, ei au supraviețuit mai ușor decât noi. La noi și acolo unde legiuitorul până la urmă a găsit o soluție mai simplă, a avut grijă Curtea Constituțională să facă din nou hora mare ca la camera preliminară și ca la alte proceduri în fața judecătorului de cameră preliminară. Iar acordul de recunoaștere a vinovăției hai să fim cinstiți că este într-adevăr o procedură extrem de complicată în interiorul Parchetului. Avizul prealabil, avizul ulterior, iar între acestea pe lângă faptul că îi faci rechizitoriu, îi faci și minuta tot în rechizitoriu ceea ce nu e tocmai la îndemână într-un sistem în care majoritatea unităților de parchet, cei care merg în instanță și sunt familiarizați cum trebuie să sune minuta și cei care fac urmărire, nu sunt. În al doilea rând, ne-am trezit în situația în care deși anumite chestiuni nu sunt prevăzute ca atare în Cod ca fiind de esența conținutului acordului, să fim nevoiți să le trecem în acord pentru a face previzibilă hotărârea instanței pentru că ni se spunea altfel – bine, eu am înțeles că are 2 ani cu suspendare, dar nu știa că îi confiscăm și casa astfel încât deși nu putem să facem acord pe menținerea arestării, pe măsura confiscării.”

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro