« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială a oceanelor
08.06.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a oceanelor este marcată, anual, la data de 8 iunie.

Oceanul acoperă peste 70% din planetă. Este sursa noastră de viață, care susține subzistența umanității și a oricărui alt organism de pe pământ.

Oceanul produce cel puțin 50% din oxigenul planetei, găzduiește cea mai mare parte a biodiversității pământului și este principala sursă de proteine ​​pentru mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume. Ca să nu mai vorbim, oceanul este cheia economiei noastre, aproximativ 40 de milioane de oameni fiind angajați în industriile oceanice până în 2030.

Cu toate beneficiile sale, oceanul are acum nevoie de sprijin.

Cu 90% din populațiile mari de pești epuizate și cu 50% din recifele de corali distruse, luăm mai mult din ocean decât se poate reface. Pentru a proteja și conserva oceanul și tot ceea ce îl susține, trebuie să creăm un nou echilibru, înrădăcinat în adevărata înțelegere a oceanului și a modului în care umanitatea se raportează la el. Trebuie să construim o conexiune cu oceanul care să fie incluzivă, inovatoare și informată prin lecții din trecut.

Oceanul: viață și mijloace de trai este tema Zilei Mondiale a Oceanelor 2021, precum și o declarație de intenții care lansează un deceniu de provocări pentru a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă 14, Conservarea și utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor și resurselor marine , până în 2030.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a oceanelor este marcată, anual, la data de 8 iunie.

Tema din acest an este Inovație pentru un Ocean Durabil.

În fiecare an, pe 8 iunie de Ziua Mondială a Oceanelor avem ocazia să conștientizăm beneficiile pe care ni le aduce oceanul planetar, dar și faptul că este în puterea noastră să să îi folosim resursele în mod responsabil pentru că noi și generațiile viitoare depind de el.

Tema din acest an- Inovație pentru un Ocean Durabil – se referă la introducerea de noi metode, idei sau produse inovatoare pentru salvarea oceanului planetar. Inovație este un termen care aduce speranța.

Apa de ploaie și cea potabilă, clima, o parte din hrana noastră sau oxigenul pe care îl respirăm sunt influențate de ocean. Așa că, cheie unui viitor durabil este gestionarea atentă a acestei resurse globale. În prezent, poluarea cu microplastice, încălzirea globală sau pescuitul excesiv sunt principalele cauze ale deteriorării oceanelor. Salvarea lor trebuie să rămână o prioritate pentru că biodiversitatea marină este esențială pentru sănătatea noastră și a planetei.

Microplastice

Una dintre problemele majore cu care se confruntă oceanul planetar în prezent este cea a microplasticelor. Microplasticele sunt bucăți de plastic cu o lungime mai mică de cinci milimetri, având aproximativ dimensiunea unei furnici minuscule. Acestea pot absorbi toți poluanții nocivi precum pesticidele, coloranții, numai pentru a-i elibera ulterior în ocean.

„Microplasticele reprezintă un fenomen global care nu poate fi înțeles sau abordat în mod adecvat doar în contextul mediului marin”, spune profesorul Rob Hale de la Institutul de Științe Marine din Virginia, William & Mary, VIMS. „Materialele plastice sunt produse, folosite și aruncate pe uscat și se dispersează prin soluri, râuri și atmosferă”.

Oceane care mor

Recifele de corali mor din cauza încălzirii globale, arată un studiu publicat în jurnalul Science. Este pentru prima dată când o echipă internațională de cercetători măsoară rata de albire a recifelor de corali de la tropice din ultimii 40 de ani.

Studiul arată cum, în urma stresului provocat de temperaturile-record de pe timpul verilor, algele microscopice care trăiesc în țesuturile corarilor se degradează, iar coralii se albesc. După decolorare, coralilii ori își recapătă lent algele și culoarea pe măsură ce temperaturile scad, ori mor. Atunci când decolorarea este severă și prelungită, coralilii mor. “Este nevoie de cel puțin zece ani pentru a înlocui chiar și specia cu cea mai rapidă creștere”, explică coautorul studiului, profesorul Andrew Baird.

Știai că?

– 70% din suprafața planetei este acoperită de oceane
– Oceanele sunt cea mai mare sursă de proteine din lume, peste 3 miliarde depind de oceane ca sursă principală de proteine.
– Peste trei miliarde de oameni depind de biodiversitatea marină și de coastă pentru viața de zi cu zi.
– Oceanele absorb aproximativ 30% din dioxidul de carbon produs de om și acționează ca un tampon la impactul încălzirii globale.
– În ocean trăiesc aproape 200.000 de specii identificate, dar cifra reală poate ajunge la milioane.

Sursă

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

8 iunie 2019Ziua mondială a oceanelor este marcată, anual, la data de 8 iunie.

Tema pentru 2019: „Omul și Oceanul”.

Este oferită ocazia de a explora dimensiunea de gen a relației omenirii cu oceanul. În acest an, ne străduim să construim o mai mare alfabetizare în materie de oceane și de gen și să descoperim posibilitățile de promovare a egalității de gen în activitățile legate de ocean, cum ar fi cercetarea științifică marină, pescuitul, munca pe mare, migrația pe mare și traficul de ființe umane, – realizarea și gestionarea.

ONU găzduiește o conferință pentru sărbătorirea Zilei mondiale a oceanelor. Povestitorii și vorbitorii din întreaga lume se vor alătura pentru a-și împărtăși perspectivele pentru a construi o alfabetizare în domeniul oceanului și a genurilor și pentru a descoperi modalități posibile de promovare a egalității de gen în activitățile legate de ocean.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

8 iunie 2018Ziua mondială a oceanelor, este marcată, anual, la data de 8 iunie.

Accentul la acțiune pentru anul 2018: prevenirea poluării din plastic și încurajarea soluțiilor pentru un ocean sănătos. Poluarea din materiale poluante provoacă daune minore resurselor noastre marine.

De exemplu:

    • 80% din totalul poluării din ocean provin de la oameni pe uscat.
    • 8 milioane de tone de material plastic pe an ajung în ocean, provocând un dezastru asupra faunei sălbatice, pescuitului și turismului.
    • Poluarea din plastic costă viața a 1 milion de păsări marine și 100 000 de mamifere marine pe an. Peștii mănâncă din plastic și mâncăm peștele.
    • Plasticul provoacă 8 miliarde de dolari în daune ecosistemelor marine în fiecare an.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea,Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

8 iunie 2017: Ziua mondială a oceanelor (World Oceans Day) este marcată în fiecare an la 8 iunie cu scopul de a reaminti importanța pe care o au oceanele lumii în ceea ce privește influența asupra planetei și a speciei umane și de a mobiliza populația globală în proiectul pentru gestionarea durabilă a Oceanului Mondial.

Inițiată fiind la Summitul Națiunilor Unite de la Rio de Janeiro, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial prin Rezoluția 63/111 a Adunării Generale a ONU din decembrie 2008, , urmând a fi sărbătorită anual la 8 iunie.

Tema pentru 2017 este „Our oceans, our future” (Oceanele noastre, viitorul nostru). Întrucât oceanele acoperă aproximativ două treimi din suprafața Pământului, acestea reprezintă fundamentul vieții pe Pământ, generând cea mai mare parte a oxigenului pe care îl inspirăm, absorbind o mare parte din emisiile de dioxid de carbon și reglând clima.

Din nefericire, pescuitul excesiv, ilegal, nedeclarat și nereglementat, pescuitul distructiv, precum și practicile nesustenabile de acvacultură, poluarea marină, distrugerea habitatelor, speciile străine, schimbările climatice și acidificarea oceanelor au un impact negativ semnificativ asupra oceanelor și mărilor lumii, ducând  totoată la scăderea drastică a populației majorității speciilor marine

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/oceansday și worldoceansday.org

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Articole, Dreptul mediului, INTERNAȚIONAL, Legal Days, VIDEO, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD