Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

PICCJ solicită sesizarea CCR ref. Legea salarizării. UPDATE: ICCJ nu va sesiza CCR
11.06.2017 | Adina GANȚOLEA

Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

Vineri, 9 iunie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că nu sunt întrunite condițiile referitoare la sesizarea Curții Constituționale cu privire la Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, potrivit unui comunicat ICCJ.

Comunicatul integral:

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
COMUNICAT

Azi, data de 9 iunie 2017, ora 1100, au fost convocate Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru discutarea unor eventuale elemente de neconstituționalitate ale Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În cadrul ședinței s-a constatat că nu sunt întrunite condițiile pentru sesizarea Curții Constituționale.
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

***

Joi, 8 iunie 2017, Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, atransmis scrisori Președintelui României, Președintei Înaltei Curte de Casație și Justiție, precum și Avocatului Poporului, în vederea sesizării  Curții Constituţionale, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. a) din Constituţia României cu excepţia de neconstituţionalitate a Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Considerentele avute în vedere sunt prevederile constituționale cu privire la Ministerul Public, componentă a autorității judecătorești, precum și deciziile Curții Constituționale potrivit cărora procurorii au, ca şi judecătorii, statut constituţional de magistraţi.

De asemenea, prin deciziile anterioare, Curtea Constituțională a statuat că principiul egalității de drepturi presupune reglementarea și aplicarea unui tratament juridic similar tuturor subiecților de drept aflați în situații juridice similare.

Pe cale de consecinţă, nu poate fi acceptată crearea unei reglementări care să instituie statute financiare distincte celor două categorii profesionale, judecători şi procurori.

Având în vedere cele de mai sus, în scrisorile menționate se arată că diferenţele de salarizare între judecători şi procurori sunt neconstituţionale, încălcându-se astfel prevederile art. 1 alin. 5, art. 16, Capitolul VI – Autoritatea Judecătorească, art. 131 şi art. 132 din Constituţia României.

:: Scrisoarea adresată Președintelui României

:: sursa: www.mpublic.ro

Adina Ganțolea


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.