Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Laura Codruța Kovesi: Nu mă voi prezenta în data de 14 iunie 2017 la ședința Comisiei de anchetă. UPDATE: Poziţia Senatului. Laura Codruța Kovesi: Nu am cunoștință despre aspecte de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității Comisiei
22.08.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

22 august 2017: Laura Coduța Koveși, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, a transmis o scrisoare președintelui Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 în care afirmă că, din informațiile pe care le deține, atât în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cât și personal, nu are cunoștință de vicierea procesului electoral, acesta fiind și motivul pentru care nu a dat curs solicitărilor de a se prezenta în fața Comisiei, potrivit stiripesurse.ro.

Laura Coduța Kovesi: „Asa cum am comunicat și anterior Comisiei speciale, nu am răspuns invitației dumneavoastră de a lua parte la lucrările acesteia, deoarece nu am avut și nu am cunoștință despre aspecte de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității Comisiei. (…)

Deoarece temeiul avut la baza constituirii Comisiei speciale au fost informațiile apărute în spațiul public cu privire la o posibilă viciere a rezultatului votului pentru alegerea președintelui României, desfășurată în anul 2009, vă fac cunoscut că nici în exercitarea atribuțiilor mele de serviciu și nici în timpul meu liber nu am luat la cunoștință de situații ori împrejurări potrivit cărora în alegerile prezidențiale din decembrie 2009 s-ar implica unele autorități publice și/ sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, respectiv în derularea procesului electoral cu consecința vicierii rezultatului acestor alegeri.”

***

UPDATE 8 iunie 2017: Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, s-a arătat surprins de decizia Laurei Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, de a nu se prezenta la Comisia parlamentară de anchetă în data de 14 iunie 2017, potrivit unui comunicat al Senatului.

Comunicatul integral: „Am luat act cu surprindere de refuzul procurorului-șef al DNA, Laura Kovesi, de a se prezenta pentru audieri în fața Comisiei speciale de anchetă a Parlamentului.

Motivația refuzului său demonstrează fie o necunoaștere a unor principii de drept, fie ignorarea acestora cu bună-știință. N-ar fi pentru prima dată, dacă ne amintim de inițiativa anchetării Guvernului de către DNA invalidată prompt de Curtea Constituțională. Și într-un caz, și în celălalt, avem de-a face cu o atitudine incompatibilă pentru un magistrat, mai cu seamă dacă ne raportăm la funcția cheie pe care o ocupă în ierarhia Ministerului Public, unde ar trebui să fie un model de profesionalism și corectitudine. Motivația refuzului de a se prezenta în fața Comisiei este cu siguranță și o recunoaștere involuntară că s-a aflat la celebra întâlnire în calitate oficială.

Lăsând la o parte pretextele total neconvingătoare în spatele cărora s-a ascuns procurorul șef al DNA, mult mai relevantă mi se pare atitudinea inconsecventă a doamnei Kovesi dictată de conjunctura politică și de interesele personale de moment. Ne amintim cu toții de sloganul invocat permanent de DNA și de slujitorii săi plătiți: „Dacă e nevinovat, să-și susțină cauza în instanță și va fi achitat”. Oare acest argument nu mai este valabil și acum, când subiectul este chiar dna. Kovesi? Dacă nu are nimic de ascuns în fața opiniei publice și în fața Parlamentului României, dacă poate explica prezența sa partizană ca magistrat într-un moment de maximă importanță politică alături de politicieni de vârf, de ce se eschivează de la audieri? Să vină cu explicații în fața Comisiei și să-și susțină cauza. Ne amintim cu toții când invoca articolul din Constituție care proclamă că toți cetățeni sunt egali în fața legii. Procurorul șef al DNA sfidează acum Parlamentul, situându-se deasupra legii. Este inadmisibil ca un înalt demnitar al statului român să trateze cu dispreț suveran și în formă continuată Parlamentul României.

În calitate de președinte al Senatului mă simt obligat să subliniez rolul și responsabilitățile Parlamentului într-o democrație și principiul controlului și echilibrului reciproc al puterilor într-un stat. Faptul că doamna Kovesi invocă o decizie a CSM – ca și când CSM ar fi organ legiuitor și ar putea să acorde procurorilor statutul de „stat în stat”, ne pune mari semne de întrebare cu privire la mentalitatea și competența profesională a procurorului șef al DNA.

Așa cum în SUA, țară pe care o considerăm un model de democrație parlamentară, la comisiile Senatului și ale Camerei Reprezentanților s-au prezentat înșiși președintele țării și Procurorul General al SUA, când au fost invitați, consider că de aceeași considerație și respect trebuie să se bucure și Comisia specială de anchetă a Parlamentului României și vom face tot ceea ce este necesar pentru ca acest lucru să se întâmple.”

***

8 iunie 2017 Laura Codruța Koveși, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, a precizat că nu se va prezenta la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 în data de 14 iunie 2017, potrivit unei adrese către Mihai Fifor, președintele Comisiei, citată de agerpres.

Laura Codruța Kovesi: „Referitor la adresa dumneavoastră cu nr. 4C-30/49/07.06.2017 privind solicitarea de a mă prezenta în dala de 14 iunie 2017 în fața Comisiei parlamentare de anchetă, vă comunic faptul că, la data de 24 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că „procurorii nu pot fi citați și obligați să se prezinte în calitate de martori în fața Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituționale, fac parte din autoritatea judecătorească”. Prin Decizia nr.317 din 13 aprilie 2006 și Decizia nr.45 din 17 mai 1994, Curtea Constituțională a României a decis că dispozițiile din regulamentele interne ale Senatului sau Camerei Deputaților care prevăd obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituționale. Față de aceste aspecte, vă comunic faptul că nu mă voi prezenta în data de 14 iunie 2017 la ședința Comisiei de anchetă.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti