Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Regulamentul UE de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare privind procedurile standard pentru cooperarea în ceea ce privește schimbul de informații între autoritățile competente
14.06.2017 | Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 140/3 din 10 iunie 2017 a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/980 al Comisiei din 7 iunie 2017 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare privind formularele, modelele și procedurile standard pentru cooperarea în ceea ce privește activitățile de supraveghere, verificările la fața locului, investigațiile și schimbul de informații între autoritățile competente efectuate în conformitate cu Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului.

Directiva 2014/65/UE stabilește obligații privind cooperarea și schimbul de informații între autoritățile competente. Ca parte a procedurilor respective, o autoritate competentă poate solicita autorității competente a altui stat membru să coopereze în ceea ce privește o verificare la fața locului sau o investigație. Astfel, pentru a asigura faptul că autoritățile competente sunt în măsură să coopereze și să facă schimb de informații în mod eficient și în timp util în sensul Directivei 2014/65/UE și să își acorde asistență reciprocă deplină, este oportun să se stabilească procedurile, modelele și formularele care să fie utilizate de autoritățile competente pentru o astfel de cooperare și un astfel de schimb de informații, inclusiv pentru transmiterea cererilor de cooperare sau de schimb de informații, a confirmărilor de primire și a răspunsurilor la aceste cereri.

Pentru a asigura faptul că autoritățile solicitate tratează cererile de cooperare sau de informații în mod eficient și rapid, toate cererile ar trebui să indice în mod clar motivul solicitării cooperării sau al schimbului de informații. În afară de utilizarea de modele și de formulare pentru cererile de cooperare sau de informații și pentru răspunsurile la astfel de cereri, procedurile de cooperare și de schimb de informații ar trebui să permită și să faciliteze comunicarea, consultarea și interacțiunea dintre autoritatea solicitantă și autoritatea solicitată, pe parcursul întregului proces.

Prezentul regulament respectă drepturile fundamentale și în special principiile recunoscute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Din motive de coerență și pentru a se asigura buna funcționare a piețelor financiare, este necesar ca dispozițiile prezentului regulament și cele ale Directivei 2014/65/UE să se aplice de la aceeași dată.

Autoritățile competente desemnează puncte de contact pentru comunicarea cererilor de cooperare sau de schimb de informații transmise în temeiul articolului 80 și, respectiv, al articolului 81 din Directiva 2014/65/UE. Acestea publică detaliile referitoare la punctele lor de contact pe site-urile lor web.

Prezentul regulament intră în vigoare la 30 iunie 2017. Se aplică de la 3 ianuarie 2018.

Consilier juridice Elena Albu


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.