Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Cristina Tarcea ref. cuantumul pragului în cazul abuzului în serviciu: Cred că acum sunt premature discuțiile cu privire la nivelul pragului. Tudorel Toader: Vom identifica acel prag rezonabil
12.06.2017 | JURIDICE.ro


Luni, 12 iunie 2017, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat că așteaptă motivarea Curții Constituționale cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu, urmând ca pragul impus să fie rezultatul unor consultări cu societatea civilă și profesioniștii dreptului, fiind unul rezonabil, potrivit agerpres.ro.

Tudorel Toader: „Am spus de nenumărate ori: așteptăm decizia Curții Constituționale, motivarea acesteia. Voi face dezbateri publice cu societatea civilă, cu profesioniștii dreptului. Împreună vom identifica pragul rezonabil de natură să facă diferența dintre răspunderea contravențională, răspunderea administrativă, răspunderea penală. (…)

Nu mă întrebați pe mine, pentru că am spus că așteptăm decizia Curții. Din momentul în care se publică în Monitorul Oficial se produc efecte juridice și demarăm procedura de consultare. (…) Vă propun să așteptăm decizia Curții, facem consultările cu societatea civilă, profesioniștii dreptului. Vom identifica acel prag rezonabil.

Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, a declarat că, în lipsa motivării Curții Constituționale, discuțiile referitoare la cuantumul pragului pentru infracțiunea de abuz în serviciu sunt premature, însă, în cazul în care instituția abuzului în serviciu nu ar putea fi pusă în aplicare de către instanță în lipsa unei modificări legislative, s-ar justifica introducerea unui atare prag prin intermediul unei Ordonanțe de urgență, potrivit agerpres.ro.

Cristina Tarcea: „Este foarte greu de spus acest lucru, cu atât mai mult cu cât nu a apărut încă motivarea deciziei CCR, pentru că atâta timp cât doar chestiunea pragului a făcut obiectul ei de analiză probabil vor exista anumite detalii privind acest aspect al pragului. Și atunci, în funcție de asta, cred că se poate discuta. Cred că acum sunt premature discuțiile cu privire la nivelul pragului, pentru că, dacă CCR a avut în vedere un grad redus de pericol social al faptei, sigur pragul trebuie să aibă un cuantum relativ mic. Dacă a avut în vedere alte aspecte, cuantumul poate diferi față de ceea ce a avut în vedere CCR. (…)

Ordonanța de urgență a Guvernului se justifică întotdeauna când există o urgență. Prin urmare, dacă instituția abuzului în serviciu, astfel cum a fost conturată de CCR, nu poate fi pusă în aplicare de instanță decât în urma unei modificări legislative, și din punctul meu de vedere condiția urgenței ar putea fi îndeplinită.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate