Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

UNJR și AMR au solicitat revocarea în parte a HG ref. arhiva SIPA. UPDATE: Solicitarea a fost respinsă
17.07.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Sambata, 15 iulie 2017, prof. univ. dr. Tudorel Toder, ministrul Justitiei, a anuntat, prin intermediul paginii personale de Facebook, ca solicitarea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania privind anularea Hotărârii de Guvern referitoare a arhiva SIPA a fost respinsa de catre instantă si ca, inca din data de 19 iunie 2017, Ministerul Justitiei asteaptă propuneri din partea Consiliului Superior al Magistraturii si a asociatiilor profesionale in vederea desemnarii unui magistrat care sa faca parte din Comisia de inventariere a fondului arhivistic SIPA.

Potrivit declarațiilor ministrului Justitiei, activitatea de inventariere a arhivei SIPA a debutat miercuri, 12 iulie 2017.

Tudorel Toader: „Arhiva SIPA – evolutii 

Instanta de judecata a respins actiunea formulata de catre UNJR/Uniunea Natională a Judecatorilor din Romania/, avand ca obiect anularea HG referitoare la arhiva SIPA!

Din 19 iunie, Ministerul Justitiei asteaptă, de la CSM si asociatiile profesionale, propuneri pentru desemnarea unui magistrat in Comisia de inventariere a fondului arhivistic SIPA!

Potrivit minutei, instanta de judecata: „Respinge excepţia lipsei calitaaii procesuale active si exceptia lipsei de interes ca neintemeiate. Respinge cererea de chemare in judecata ca neintemeiata. Admite cererea de interventie acesorie in interesul paratului Guvernul Romaniei. Cu recurs în 5 zile de la comunicare.”

:: Minuta

***

Luni, 12 iunie 2017, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania au transmis o plangere prealabila catre Sorin Grindeanu, prim-ministrul Romaniei, solicitandu-i acestuia revocarea in parte a Hotararii de Guvern privind unele masuri referitoare la arhiva SIPA, potrivit unui comunicat UNJR și AMR.

Comunicatul integral:

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) au transmis pe data de 12 iunie 2017 o plangere prealabila Premierului Sorin Grindeanu prin care i-au solicitat revocarea in parte a Hotararii de Guvern 410/2017, privind “unele masuri referitoare la arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie”, avand in vedere faptul ca Hotararea a fost adoptata prin incalcarea legii.

Astfel, Hotararea adoptata de Guvern a incalcat normele ce reglementeaza transparenta decizionala cuprinse in Legea 52/2003, republicata, in conditiile in care continutul acestei Hotarari, ce difera in mod fundamental de proiectul de hotarare din 2016, nu a fost adus la cunostinta publicului.

Legea 52/2003 prevede ca autoritatea ce elaboreaza actele normative, in cazul de fata Ministerul Justitiei, avea obligatia de a supune spre dezbatere publica si avizare “textul complet al proiectului actului respectiv“, lucru pe care ministrul justitiei Tudorel Toader nu l-a facut.

Proiectul de act normativ privind arhiva SIPA din 2016, initiat de ministrul justitiei de la aceea vreme Raluca Pruna, “are un continut fundamental diferit de cel al Hotararii de Guvern 410/2017, a carui revocare in parte o cerem, astfel incat nu se poate sustine ca dezbaterea publica a unui proiect de hotarare din 2016 ar avea efecte asupra unei Hotarari de Guvern adoptate la aproape un an de la proiectul initial si cu un continut fundamental diferit”, s-a aratat in plangere.

De asemenea, aceasta Hotarare de Guvern nu are avizul Consiliului Superior al Magistraturii si al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, avize necesare pentru adoptarea unui astfel de act normativ ce priveste independenta justitiei, pe de-o parte, si produsul activitatii unui serviciu secret ce a facut parte din securitatea nationala, pe de alta parte.

Mai mult, in plangerea prealabila s-a mai aratat ca Hotararea in cauza a fost emisa de Guvernul Grindeanu prin “exces de putere”.

Hotararea de Guvern 410/2017 incalca dreptul la viata privata al cetatenilor urmariti de fostul serviciu secret, nu are o expunere de motive clara fata de situatia inventarierilor anterioare si este lipsita de claritate, nefiind prevazute, printre altele, limitele in care functioneaza comisia de reinventariere a arhivei SIPA, garantiile oferite etc.

Faptul ca adoptarea acestei Hotarari vine inainte de a se fi stabilit ce au facut comisiile anterioare de inventariere va impiedica anchetarea ilegalitatilor comise cu privire la arhiva SIPA, relevate de rapoartele declasificate, se mai arata in plangere.

Nu in ultimul rand, faptul ca din comisia de inventariere nu vor face parte magistrati constituie un motiv just pentru “ca opinia publica sa speculeze ca in cele 5 luni in care doar reprezentanti ai puterii executive vor avea acces la dosarele respective, acestia le pot «peria», ii pot proteja pe unii magistrati sau pot selecta unele dosare ce vor putea fi folosite impotriva altor magistrati”.

La modul cum este conceputa aceasta Hotarare de Guvern, initiata de ministrul justitiei Tudorel Toader si adoptata de Guvernul Grindeanu, magistratii si opinia publica nu doar ca nu vor afla informatorii SIPA din randul magistratilor, dar se vor naste noi suspiciuni ca liderii actualei majoritati parlamentare doresc folosirea arhivei SIPA in interese personale“, a spus judecator Dana Girbovan, presedinte UNJR.

Amintim ca din comisia de reinventariere a arhivei SIPA vor face parte doua persoane de la Secretariatul General al Guvernului, doua de la Ministerul Justitei si una de la Administratia Nationala a Penitenciarelor, insa nici un magistrat.

Plangerea prealabila este un pas procedural premergator chemarii in judecata a Guvernului Romaniei.

Secţiuni: Content | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO