Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Regulamentul de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare privind formatele, modelele și procedurile standard ref. mecanismele de cooperare în ceea ce privește locurile de tranzacționare ale căror activități au o importanță semnificativă într-un stat membru gazdă
14.06.2017 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 149/3 din 13 iunie 2017 a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/988 al Comisiei din 6 iunie 2017 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare privind formatele, modelele și procedurile standard referitoare la mecanismele de cooperare în ceea ce privește locurile de tranzacționare ale căror activități au o importanță semnificativă într-un stat membru gazdă.

Pentru a permite autorităților competente din statele membre de origine și din statele membre gazdă să își exercite în mod eficient atribuțiile în temeiul Directivei 2014/65/UE în ceea ce privește operațiunile unui loc de tranzacționare care au devenit de importanță semnificativă în statul membru gazdă, este important să se faciliteze cooperarea dintre autoritățile respective prin asigurarea unor formate, modele și proceduri standard pentru instituirea unor mecanisme de cooperare proporționale.

Autoritățile competente ar trebui să utilizeze formate, modele și proceduri standard ca bază pentru mecanismele de cooperare, dar ar trebui și să poată să le adapteze sub formă de acorduri bilaterale sau multilaterale, conform particularităților fiecărui caz, pentru a stabili modul adecvat de cooperare în ceea ce privește supravegherea. De asemenea, autoritățile competente din statele membre de origine și din statele membre gazdă ar trebui să urmeze proceduri standardizate pentru transmiterea și prelucrarea solicitărilor privind cooperarea, partajarea în permanență a informațiilor, consultarea și acordarea de asistență, fără a fi afectate alte tipuri de cooperare asupra cărora pot conveni ulterior, inclusiv pentru coordonarea procesului decizional.

Cele mai multe mecanisme de cooperare ar trebui să se concretizeze conform modalităților prevăzute de Regulamentul delegat (UE) 2017/589 al Comisiei. Formatele, modelele și procedurile standard care permit adaptarea mecanismelor respective ar trebui stabilite astfel încât să se obțină un grad mai ridicat de implicare a autorității competente din statul membru gazdă, în cazul în care, în jurisdicția respectivă, există un impact mai mare asupra pieței valorilor mobiliare și asupra protecției investitorilor.

Acordurile de cooperare ar trebui să se bazeze pe cele mai bune practici, inclusiv pe principiile prevăzute în Ghidul privind acordurile de cooperare și schimb de informații dintre autoritățile competente și dintre autoritățile competente și Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și în Memorandumul multilateral de înțelegere aferent acestuia privind mecanismele de cooperare și schimbul de informații, pentru a se asigura faptul că sunt acoperite toate domeniile relevante pentru cooperarea eficientă dintre autoritățile competente și pentru a se beneficia de experiența acumulată de autoritățile competente și de ESMA în stabilirea unei cooperări transfrontaliere continue.

Din motive de convergență și pentru a se asigura funcționarea uniformă a piețelor financiare, este necesar ca dispozițiile prevăzute de prezentul regulament și dispozițiile naționale corespunzătoare care transpun Directiva 2014/65/UE să se aplice de la aceeași dată. Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de punere în aplicare transmis Comisiei de către ESMA.

Prezentul acord produce efecte începând de la data semnării de către autorități.

Consilier juridic Elena Albu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.