« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială a donatorului de sânge
14.06.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată, anual, la data de 14 iunie.

Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul comunicat de presă:

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, sub deviza „Donatori de sânge, dați vieții o șansă!”, la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină “Colonel profesor doctor Nicolae Nestorescu”, situat în incinta Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din Capitală, va avea loc luni, 14 iunie, de la ora 10.30, o activitate de donare de sânge.

Evenimentul este organizat de Centru – aflat în subordinea Direcției Medicale a M.Ap.N., în colaborare cu Patriarhia Română – prin voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Institutul Național de Hematologie Transfuzională ”Prof. Dr. C.T. Nicolau” și Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului București.

Vor participa la acțiune și vor dona sânge studenți ai Institutului Medico-Militar, ai Academiei Tehnice Militare “Ferdinand I” și ai Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, militari de la Brigada 30 Gardă “Mihai Viteazul”, reprezentanți ai Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

***

Centrul de Transfuzie Sanguină “Colonel profesor doctor Nicolae Nestorescu” este singurul centru de transfuzie din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. Acesta furnizează sânge atât spitalelor militare, cât şi celor civile, iar donatori pot fi, deopotrivă, militari și civili.

În fiecare an, la 14 iunie, se sărbătorește Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej de a crește gradul de conștientizare asupra importanței donării de sânge, dar și de a mulțumi donatorilor de sânge voluntari, anonimi și neremunerați, pentru gestul lor de a salva vieți.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge s-a celebrat pentru prima dată în anul 2004, la Johannesburg, Africa de Sud.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată, anual, la data de 14 iunie.

Ministerul Sănătății a transmis următorul comunicat de presă:

Scopul acestei zile este acela de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze în mod voluntar, fără vreo recompensă.

„Ziua Mondiala a Donatorului reprezintă o ocazie de a aduce în atenție importanța actului donării și de a le multumi, încă o dată, donatorilor. Necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii este esențială, la fel ca și contribuţia donatorilor benevoli adusă sistemelor naţionale de sănătate. Astăzi salut și efortul depus de colegii mei din centrele de transfuzii pentru a asigura necesarul colectei în special în această perioadă. Este nevoie de o reorganizare din temelii a acestui domeniu și de schimbarea legislatiei”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății încurajează donarea benevolă de sânge și îndeamnă cetățenii să doneze benevol.
In țară există o nevoie permanentă atât de sânge și de preparate sangvine, cât și de donatori fideli

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată, anual, la data de 14 iunie.

Temă pentru 2019: „Safe blood for all”.

Această zi este o oportunitate pentru a spori gradul de conştientizare a nevoii de donări de sânge în mod regulat, pentru asigurarea tuturor persoanelor şi comunităţilor că au acces la livrări sigure şi de calitate de sânge şi produse din sânge, ca parte integrantă a acoperirii universale a sănătăţii şi ca o componentă cheie a sistemelor eficiente de sănătate.

Transfuzia de sânge şi produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieţi în fiecare an. Aceasta ajută pacienţii care suferă de probleme de sănătate ce le pun viaţa pericol, asigurând o existenţă mai îndelungată şi o calitate superioară a vieţii. Sprijină procedurile medicale şi chirurgicale complexe. Totodată, transfuzia de sânge are un rol esenţial de salvare a vieţii, în îngrijirea mamei şi a copilului şi în timpul intervenţiei de urgenţă în caz de catastrofe naturale.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată, anual, la data de 14 iunie.

Temă pentru 2018: „Donarea de sânge ca o acțiune de solidaritate.”

Se subliniază valorile umane fundamentale ale altruismului, respectului, empatiei și bunătății care subliniază și susțin sistemele voluntare neplătite de donare de sânge. Am adoptat sloganul „Fii acolo pentru altcineva. A da sânge. Împărtășiți viața „, pentru a atrage atenția asupra rolurilor pe care le joacă sistemele de donare voluntară în încurajarea oamenilor de a se îngriji unul pe altul și de a genera legături sociale și o comunitate unită.

Campania își propune să evidențieze povestirile despre persoanele ale căror vieți au fost salvate prin donarea de sânge, ca o modalitate de a motiva donatorii de sânge în mod regulat să continue să dea sânge și să motiveze oamenii sănătoși care nu au dat niciodată sânge să înceapă acest lucru. Activitățile pot include evenimente comemorative, întâlniri, publicarea de articole relevante, conferințe științifice, publicarea articolelor în reviste științifice naționale, regionale și internaționale și alte activități care ar contribui la promovarea temei Zilei mondiale a donatorilor de sânge din acest an.

Țara gazdă pentru evenimentul din anul 2018 este Grecia, prin intermediul Centrului Național de Sânge din Grecia. Evenimentul global va avea loc la Atena, astăzi, 14 iunie 2018.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, potrivit unui comunicat al MS: “Vreau să le mulțumesc tuturor celor care înțeleg importanța donării de sânge și care, prin gestul lor, ajută pacienții care au nevoie de sânge ca să supraviețuiască. Vreau să mulțumesc și celor 43 de donatori care au participat ieri la acțiunea organizată de Centrul de transfuzii București prin care a fost marcată Ziua Mondială a Donatorului. Tot în parcul Herastru îi așteptăm în weekend pe tineri, pentru a dona în cadrul acțiunii comune cu organizatorii festivalului Untold”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a donatorului de sânge (World Blood Donor Day) este marcată, anual, la data de 14 iunie.

Sediul materiei: Decizia marcării anual a acestui eveniment a fost luată la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge iar prima Zi mondială a donatorului de sânge a fost celebrată în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.

Temă pentru 2017: „Donează sânge. Donează acum. Donează constant” / „Give blood. Give now. Give often”.

Potrivit OMS, componenta cheie a unui sistem eficient de sănătate o reprezintă posibilitatea de a oferi pacienților accesul la sânge și produse sanguine în cantități suficiente. Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Cu toate acestea, în multe țări, serviciile de sânge se confruntă cu provocarea de a face disponibil suficient sânge, asigurând în același timp calitatea și siguranța.

Potrivit atelor OMS, în ultimul deceniu, dezastrele au cauzat mai mult de 1 milion de decese, peste 250 de milioane de persoane fiind afectate de urgențe în fiecare an.

În prezent, numai 57 de țări se apropie de 100% din livrările naționale de sânge din donații de sânge voluntare, neplătite, iar 71 de țări sunt încă dependente de donatori de familie și chiar de donatori plătiți.

Obiectivul OMS este ca până în 2020, toate țările să asigure întreaga cantitate de sânge necesară serviciului medical de la donatori voluntari, neremunerați.

Ziua mondială a donatorului de sânge va fi marcată în acest an și la București, e către Crucea Roșie Română în colaborare cu Institutul Național de Transfuzie Sanguină și Centrul de Transfuzie Sanguină București.

Astfel, potrivit unui comunicat al organizatorilor, în Poiana Urbană din Piața Universității, începând cu ora 9.00, va fi instalat un centru mobil de donare de sânge, corturi de Cruce Roșie unde voluntarii vor face simulări și demonstrații de prim ajutor.

Apoi, la ora 11.00, o picătură de sânge va fi formată din aproximativ 100 de persoane, timp în care se va intona pentru prima data în București imnul donatorului de sânge, „Imnul vieții” .

La eveniment sunt invitaţi Florian Bodog – Ministrul Sănătăţii Publice, Raed Arafat – Secretar de Stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Ministerul Afacerilor Interne, dr. Doina Goşa – director Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, şi Ioan Silviu Lefter – director general al Crucii Roşii Române.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Articole, Dreptul sanatatii, INTERNAȚIONAL, Legal Days, VIDEO, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD