BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
Print Friendly, PDF & Email

Ziua mondială a donatorului de sânge

14.06.2018 | Cristian JURA, Cristina GRIGORAȘ, Daniela NICULCEA
Abonare newsletter
Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

14 iunie 2018Ziua mondială a donatorului de sânge (World Blood Donor Day) este marcată, anual, la data de 14 iunie.

Tema campaniei din acest an este donarea de sânge ca o acțiune de solidaritate. Subliniază valorile umane fundamentale ale altruismului, respectului, empatiei și bunătății care subliniază și susțin sistemele voluntare neplătite de donare de sânge. Am adoptat sloganul „Fii acolo pentru altcineva. A da sânge. Împărtășiți viața „, pentru a atrage atenția asupra rolurilor pe care le joacă sistemele de donare voluntară în încurajarea oamenilor de a se îngriji unul pe altul și de a genera legături sociale și o comunitate unită.

Campania își propune să evidențieze povestirile despre persoanele ale căror vieți au fost salvate prin donarea de sânge, ca o modalitate de a motiva donatorii de sânge în mod regulat să continue să dea sânge și să motiveze oamenii sănătoși care nu au dat niciodată sânge să înceapă acest lucru. Activitățile pot include evenimente comemorative, întâlniri, publicarea de articole relevante, conferințe științifice, publicarea articolelor în reviste științifice naționale, regionale și internaționale și alte activități care ar contribui la promovarea temei Zilei mondiale a donatorilor de sânge din acest an.

Țara gazdă pentru evenimentul din anul 2018 este Grecia, prin intermediul Centrului Național de Sânge din Grecia. Evenimentul global va avea loc la Atena, astăzi, 14 iunie 2018.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, potrivit unui comunicat al MS: “Vreau să le mulțumesc tuturor celor care înțeleg importanța donării de sânge și care, prin gestul lor, ajută pacienții care au nevoie de sânge ca să supraviețuiască. Vreau să mulțumesc și celor 43 de donatori care au participat ieri la acțiunea organizată de Centrul de transfuzii București prin care a fost marcată Ziua Mondială a Donatorului. Tot în parcul Herastru îi așteptăm în weekend pe tineri, pentru a dona în cadrul acțiunii comune cu organizatorii festivalului Untold”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

14 iunie 2017: Ziua mondială a donatorului de sânge (World Blood Donor Day) este marcată, în fiecare an, la 14 iunie pentru a aduce un omagiu donatorilor de sânge și pentru a crește gradului de conștientizare a nevoii de donații de sânge.

Decizia marcării anual a acestui eveniment a fost luată la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge iar prima Zi mondială a donatorului de sânge a fost celebrată în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.

Potrivit OMS, componenta cheie a unui sistem eficient de sănătate o reprezintă posibilitatea de a oferi pacienților accesul la sânge și produse sanguine în cantități suficiente. Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Cu toate acestea, în multe țări, serviciile de sânge se confruntă cu provocarea de a face disponibil suficient sânge, asigurând în același timp calitatea și siguranța.

Tema zilei în acest an are în vedere donarea de sânge în caz de urgență iar sloganul pentru campania din 2017 este: „Donează sânge. Donează acum. Donează constant” / „Give blood. Give now. Give often”.

Potrivit atelor OMS, în ultimul deceniu, dezastrele au cauzat mai mult de 1 milion de decese, peste 250 de milioane de persoane fiind afectate de urgențe în fiecare an.

În prezent, numai 57 de țări se apropie de 100% din livrările naționale de sânge din donații de sânge voluntare, neplătite, iar 71 de țări sunt încă dependente de donatori de familie și chiar de donatori plătiți.

Obiectivul OMS este ca până în 2020, toate țările să asigure întreaga cantitate de sânge necesară serviciului medical de la donatori voluntari, neremunerați.

Ziua mondială a donatorului de sânge va fi marcată în acest an și la București, e către Crucea Roșie Română în colaborare cu Institutul Național de Transfuzie Sanguină și Centrul de Transfuzie Sanguină București.

Astfel, potrivit unui comunicat al organizatorilor, în Poiana Urbană din Piața Universității, începând cu ora 9.00, va fi instalat un centru mobil de donare de sânge, corturi de Cruce Roșie unde voluntarii vor face simulări și demonstrații de prim ajutor.

Apoi, la ora 11.00, o picătură de sânge va fi formată din aproximativ 100 de persoane, timp în care se va intona pentru prima data în București imnul donatorului de sânge, „Imnul vieții” .

La eveniment sunt invitaţi Florian Bodog – Ministrul Sănătăţii Publice, Raed Arafat – Secretar de Stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Ministerul Afacerilor Interne, dr. Doina Goşa – director Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, şi Ioan Silviu Lefter – director general al Crucii Roşii Române.

Web-site-ul oficial al campaniei este: who.int/world-blood-donor-day

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week