Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Refuz de emitere aviz pentru exercitarea profesiei de mediator a unui avocat. Calcularea termenului de prescripție pentru cererea de despăgubire
23.06.2017 | Alina MATEI

Secţiuni: C. administrativ, Content, Jurisprudență, Jurisprudența ÎCCJ, Mediere, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că existența unei hotărâri judecătorești definitive de anulare a actului administrativ nelegal (în speță obligarea Consiliului de Mediere de a emite aviz pentru exercitarea profesiei de mediator a unui avocat) constituie o condiție necesară pentru formularea unei acțiuni în despăgubire. Instanța supremă a considerat că termenul de prescripție de 1 an pentru formularea cererii de despăgubire, raportat la art. 19 alin. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, începe să curgă de la data la care persoana vătămată a cunoscut sau trebuia să cunoască întinderea pagubei, dată care poate fi anterioară rămânerii irevocabile a hotărârii judecătorești prin care a fost constatată nelegalitatea actului administrativ. (Decizia nr. 2145 din data de 29 iunie 2016 pronunțată în recurs de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect acțiune în despăgubire)

Avocat partener Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti