« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
5 comentarii

Dumitru Dobrev: Cum o să poată să ducă ICCJ toate recursurile din țara aceasta?
16.06.2017 | Andreea LUPU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Av. dr. Dumitru Dobrev, Partner DOBRINESCU DOBREV, s-a referit, în cadrul dezbaterii Un leu? Un recursediția 140, organizată de Societatea de Științe Juridice, la efectele pe care le-ar putea produce Decizia Curții Constituționale privind excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. XVIII alin. (2) din Legea nr. 2/2013.

Dumitru Dobrev„A mai fost o încercare la începutul anilor 2000 să se facă din Înalta Curte precum Casația franceză, să se unifice, nu s-a reușit, sistemul nu a funcționat și a trebuit să se revină, inițial cu recursuri la curțile de apel, la tribunale. Exista 2821 și erau doar fond la judecătorie și recurs la tribunal. Trebuie să ne gândim că sunt 3 secții care aplică procedura civilă, Secția I, Secția a II-a și cea de contencios și probabil că sunt în jur de 70-80 de oameni, mulți dintre ei la o vârstă, cum o să poată să ducă toate recursurile din țara aceasta?”

Andreea Lupu

 
Secţiuni: Content, JURIDICE.ro, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 5 de comentarii cu privire la articolul “Dumitru Dobrev: Cum o să poată să ducă ICCJ toate recursurile din țara aceasta?”

 1. Ioan BUCSA spune:

  Oameni buni, aşteptaţi motivarea deciziei CC! Nu s-a declarat neconstituţional articolul 483 alin. 2 din C.pr.civ. care încă prevede pragul de 500.000 lei pentru exercitarea recursului. Şi dacă n-ar fi acest prag, tot nu ar judeca ICCJ toate recursurile din ţară, căci cele mai multe multe procese evaluabile in bani pornesc de la judecătorie, apel la tribunal, iar in consecinţă recurs la curtea de apel. Dar hai să aşteptăm ce a avut in vedere CC şi apoi să vorbim…

  • Stimate domn, eu mi-as dori:
   – ori sa nu se mai dea comunicate CCR inainte de motivare,
   – ori sa se dea motivarea cand se da si pronuntarea.

   De ce nu va doriti si dvs asta, ci doar să așteptăm…?

   • Ioan BUCSA spune:

    D-voastră doriţi să fie ca la CEDO sau CJE!!! Aici chiar mai avem de aşteptat, nu e în tradiţia noastră… dar pentru CC s-ar putea face o propunere de modificare a legii de funcţionare…

    • Drag domn,

     Spun doar că mi se pare eronat să vă supărați sau să solicitați celor care citesc un comunicat CCR posibil vag să se abțină de la comentarii până când se motivează decizia CCR.

     Mi se pare logic, mai degrabă, să solicitați:
     1. fie ca acel comunicat să cuprindă doar DISPOZITIVUL deciziei ce urmează a se motiva – pentru a înlătura orice eventuale eronate interpretări ce pot apărea din cauza unui comunicat nu foarte clar (sau cel puțin nu foarte clar pentru unii)

     2. fie ca motivarea să apară pe pagina CCR odată cu pronunțarea + comunicatul aferent (cum e cazul inclusiv în Republica Moldova), și deși publicarea în Monitor se face la o dată ulterioară.

     Adică mi se pare că vă canalizați energia într-o direcție eronată ce nu va asigura absolut deloc progresul sau soluții la problema ce v-a determinat să postați comentariul de mai sus.

     Cât despre comparația cu CJUE sau CEDO, păi mi se pare chiar necesară din moment ce această triadă de instanțe îndeplinește cam aceleași funcții, i.e. asigurarea eficientă a preeminenței dreptului.

 2. Razvan Nicolae MICUL spune:

  Aplicarea acelui articol a fost prorogata, drept urmare nu se afla in vigoare si nu a facut obiectul controlului de neconstitutionalitate. ICCJ este depasita de numarul de dosare inca de la infiintare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD