« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei
17.06.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei este marcată, anual, la data de 17 iunie.

Ziua Deșertificării și a Secetei din 2021 se va concentra pe transformarea terenurilor degradate în terenuri sănătoase. Restaurarea terenurilor degradate aduce rezistență economică, creează locuri de muncă, crește veniturile și crește securitatea alimentară. Ajută la recuperarea biodiversității. Blochează carbonul atmosferic care încălzește Pământul, încetinind schimbările climatice. De asemenea, poate diminua impactul schimbărilor climatice și poate sprijini o redresare ecologică în urma pandemiei COVID-19.

Aproape trei sferturi din pământul fără gheață al Pământului a fost modificat de oameni pentru a răspunde unei cereri tot mai mari de alimente, materii prime, autostrăzi și case. Evitarea, încetinirea și inversarea pierderii terenurilor productive și a ecosistemelor naturale este acum urgentă și importantă pentru o recuperare rapidă în urma pandemiei și pentru garantarea supraviețuirii pe termen lung a oamenilor și a planetei.

Angajamentele actuale din peste 100 de țări specifică refacerea a aproape 1 miliard de hectare de teren în următorul deceniu– o zonă aproape de dimensiunea Chinei. Dacă restaurăm acest teren, putem oferi beneficii masive pentru oameni și planetă.

Pentru a sărbători Ziua și a deveni conștienți de rolul nostru, Convenția Organizației Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD) a anunțat diverse activități și materiale pe site-ul său oficial. Ajută-ne să realizăm refacerea pământurilor noastre!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei este marcată, anual, la data de 17 iunie.

Tema pentru 2020: Food.Feed.Fibre.- the links between consumption and land.

„Obiectivul acestui an este axat pe schimbarea atitudinilor publice față de principalul motor al deșertificării și degradării terenurilor: producția și consumul neobosit al umanității. Pe măsură ce populațiile devin mai mari, mai bogate și mai urbane, există o cerere mult mai mare de pământ pentru a furniza hrană pentru oameni și pentru animale și fibre pentru îmbrăcăminte. Între timp, sănătatea și productivitatea terenurilor arabile existente scade, agravată de schimbările climatice. Pentru a avea suficient pământ productiv pentru a hrăni cei 10 miliarde de oameni în 2050, trebuie să ne schimbăm stilul de viață”, transmit Națiunile Unite.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei este marcată, anual, la data de 17 iunie.

Temă pentru 2019: „Haideți să construim viitorul împreună!”

Marcarea acestei zile este un prilej pentru a reaminti tuturor că neutralizarea degradării terenurilor este realizabilă prin rezolvarea problemelor, implicarea puternică a comunităţii şi cooperarea la toate nivelurile.

Deşertificarea este fenomen care afectează terenurilor în zone aride, semiaride şi uscate. Este cauzată în principal de activităţile umane şi de variaţiile climatice. Deşertificarea nu se referă la extinderea deşerturilor existente. Aceasta se întâmplă deoarece ecosistemele uscate, care acoperă mai mult de o treime din suprafaţa funciară a globului, sunt extrem de vulnerabile la supraexploatarea şi utilizarea inadecvată a terenurilor. Sărăcia, instabilitatea politică, despăduririle, supraaglomerarea şi practicile de irigare necorespunzătoare pot submina productivitatea terenului.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei este marcată, anual, la data de 17 iunie.

Tema pentru 2018: „Terenul are valoare reală – investește în el.”

Ziua mondială de combatere a deșertificării și secetei este observată în fiecare an pentru a promova conștientizarea publică a eforturilor internaționale de combatere a deșertificării. Ziua este un moment unic pentru a reaminti tuturor că neutralitatea degradării terenurilor este realizabilă prin rezolvarea problemelor, implicarea puternică a comunității și cooperarea la toate nivelurile.

Alegerile voastre determină scenarii viitoare pentru o creștere durabilă. Ziua Mondială de Combatere a Deșertificării din 2018, campania vă îndeamnă să vă îndepărtați de utilizarea terenurilor nedurabile și să faceți o diferență prin investirea în viitorul terenurilor.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei (World Day to Combat Desertification and Drought) este marcată, anual, la data de 17 iunie.

Sediul materiei: Această zi este marcată începând cu 1995, la 17 iunie, pentru a atrage atenția asupra necesității stopării sau încetinirii procesului de deșertificare și pentru diminuarea efectelor secetei, stabilită fiind de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 49/115 din 1994.

Totodată această zi este un prilej pentru promovarea punerii în aplicare a Convenției Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării (UNCCD)), singurul acord internațional obligatoriu din punct de vedere juridic care leagă mediul și dezvoltarea de gestionarea durabilă a terenurilor.

Astfel, 195 de state parte la Convenție colaborează pentru a îmbunătăți condițiile de viață pentru persoanele din zonele uscate, pentru a menține și a restabili productivitatea solului și pentru a atenua efectele secetei. În plus, dat fiind faptul că dinamica terenului, a climei și a biodiversității este strâns legată, UNCCD colaborează îndeaproape și cu celelalte două convenții de la Rio, respectiv Convenția privind diversitatea biologică (CBD) și Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (CCONUSC).

Datele ONU arată că peste 250 de milioane de persoane sunt direct afectate de deșertificare și aproximativ un miliard de persoane din peste o sută de țări sunt în pericol. Printre cei afectați de acest fenomen se află cei mai săraci, marginalizați și vulnerabil oameni din lume.

Mai mult decât atât, potrivit estimărilor, până în 2025 aproximativ 1,8 miliarde de oameni se vor confrunta cu problema „deficitului de apă absolut”, iar aproximativ 2/3 din populația globală vor trăi în condiții de stres hidric.

În acest an, Ziua mondială de combatere a deșertificării și secetei are în vedere legătura importantă între degradarea terenurilor și migrație.

În doar 15 ani, numărul migranților internaționali din întreaga lume a crescut de la 173 milioane în 2000 la 244 milioane în 2015.

Web-site-urile oficiale ale campaniei sunt: org/desertificationday și unccd.int/17-june-world-day-combat-desertification.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Articole, Dreptul mediului, INTERNAȚIONAL, Legal Days, VIDEO, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD