Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Regulamentul delegat (UE) de completare a Directivei privind piețele instrumentelor financiare în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la informațiile care trebuie notificate de către firmele de investiții


21.06.2017 | Elena ALBU
Secţiuni: Banking, Content, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 155/1 din data de 17 iunie 2017 a fost publicat Regulamentul delegat UE) 2017/1018 al Comisiei din 29 iunie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind piețele instrumentelor financiare în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la informațiile care trebuie notificate de către firmele de investiții, operatorii de piață și instituțiile de credit.

Pentru a se uniformiza cerințele referitoare la informații și a se beneficia de oportunitatea de a furniza servicii pe întreg teritoriul Uniunii, este important să se specifice informațiile pe care firmele de investiții, operatorii de piață și, atunci când acest lucru este impus de Directiva 2014/65/UE, instituțiile de credit ar trebui să le notifice autorităților competente din statul membru de origine atunci când intenționează să furnizeze servicii de investiții, să exercite activități de investiții sau să furnizeze servicii auxiliare pe teritoriul unui alt stat membru.

Firmele de investiții, instituțiile de credit sau operatorii de piață, care intenționează să furnizeze servicii de investiții, să exercite activități de investiții, să furnizeze servicii auxiliare sau să încheie acorduri care să faciliteze accesul la piețe și la tranzacționare, comunică autorității competente din statul membru de origine informații al căror domeniu de acoperire și conținut depind de scopul și de natura drepturilor acordate de pașaport. Prin urmare, din motive de claritate, este necesar să se definească tipurile diferite de notificare a pașaportului, în sensul prezentului regulament.

Dispozițiile prezentului regulament sunt strâns corelate între ele, întrucât se referă la notificarea privind exercitarea libertății de a presta servicii și activități de investiții și exercitarea dreptului de stabilire de către firmele de investiții, operatorii de piață și, dacă este cazul, instituțiile de credit. Pentru a se asigura aplicarea convergentă a dispozițiilor, acestea ar trebui să intre în vigoare la aceeași dată; de asemenea, pentru a permite persoanelor vizate de prezentele dispoziții să își formeze un punct de vedere complet și să aibă acces integral la acestea, este recomandabil ca toate standardele tehnice de reglementare pentru notificarea informațiilor prevăzute la titlul II capitolul III din Directiva 2014/65/UE să fie cuprinse într-un singur regulament.

Din motive de convergență și pentru a asigura buna funcționare a piețelor financiare, este necesar ca dispozițiile prevăzute de prezentul regulament și dispozițiile naționale de transpunere a Directivei 2014/65/UE să se aplice începând cu aceeași dată.

Dispozițiile prezentului regulament se aplică firmelor de investiții și operatorilor de sisteme multilaterale de tranzacționare (MTF) sau de sisteme organizate de tranzacționare (OTF).

De asemenea, dispozițiile prezentului regulament se aplică instituțiilor de credit autorizate în temeiul Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului, care furnizează cel puțin un serviciu de investiții sau desfășoară activități de investiții și intenționează să utilizeze agenți delegați, astfel:

– în baza libertății de a presta servicii și a desfășura activități de investiții în conformitate cu articolul 34 alineatul (5) din Directiva 2014/65/UE;

 – în baza dreptului de stabilire în conformitate cu articolul 35 alineatul (7) din Directiva 2014/65/UE.

Prezentul regulament intră în vigoare la 6 iulie 2017.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro