Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Iași. Constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori. Percheziții domiciliare. UPDATE: Reținere


21 iunie 2017 | Adina GANȚOLEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DIICOT-Iaşi. Constituirea a unui grup infracţional organizat, trafic de minori. Reţinere.

Urmare a comunicatului din data de 19 iunie 2017, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor G. A., D. G., S. S., R. M., B. S. şi L. N., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea a unui grup infracţional organizat și trafic de minori.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2015, pe raza municipiului Iaşi, s-a constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe linia traficului de minori constând în exploatarea unor minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, care erau determinaţi să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de către membrii grupului, propriii părinţi ai minorilor.

Membrii grupului îşi determinau propriii copii minori, uneori prin violenţă, ca zilnic să se deplaseze pe raza municipiului Iaşi, cu predilecţie în mijloacele de transport în comun, staţiile RATP şi incinta marilor complexe comerciale unde, în grup, comiteau furturi din buzunare sau din genţi, constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani, bunuri de valoare pe care le deţineau victimele în genţile persoanele sau buzunarele hainelor. Minorii acţionau organizat, având fiecare roluri bine stabilite, se înţelegeau între ei prin mimică, coduri şi reuşeau deposedarea victimelor de bunuri sau valori. Bunurile obţinute din furturi erau imediat pasate între autori care le ascundeau în anumite locuri de unde ulterior erau recuperate de către minori, persoane interpuse sau de către părinţii acestora.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că minorii exploataţi nu au urmat cursuri şcolare sau în unele cazuri le-au abandonat, având în vedere preocupările infracţionale. Minorii au fost instruiţi de către părinţi să acţioneze în grup, în unele cazuri chiar cu violenţă pentru a-şi asigura scăparea. În multe cazuri, victimele furturilor au fost elevi, studenţi la unităţile şcolare de pe raza municipiului Iaşi, în timp ce călătoreau în mijloacele de transport în comun sau în staţiile de aşteptare cărora le-au fost sustrase sume de bani, telefoane sau alte bunuri de valoare.

Minorii victimă au fost instruiţi de către părinţi asupra modului în care să comită furturile, să plaseze bunurile sustrase şi să părăsească locul comiterii faptelor pentru a nu fi prinşi, cercetările efectuate au evidenţiat o strânsă legătură între părinţi şi minori. Victimele au perceput în mediul familial ca un fapt normal săvârşirea de furturi şi predarea familiei a bunurilor sustrase. S-a constatat că aceştia au susţinut în unele cazuri faţă de lucrătorii de poliţie, care i-au prins în flagrant sau identificat ca autorii ai faptelor de furt, că sunt trimişi de către părinţii lor să fure şi să aducă acasă bunuri sau bani pentru a întreţine întreaga familie care este compusă din număr mare de membrii, inclusiv majori care nu prestează activităţi legale aducătoare de venituri. Prin neasigurarea condițiilor necesare traiului zilnic, majorii au ajuns să îi forțeze pe minori să fure, aducându-i practic într-o stare de sclavie.

Membrii grupării infracţionale au acţionat în anii anteriori în state din vestul Europei, respectiv Spania, Franţa, Belgia unde s-au ocupat cu furturile din buzunare, context în care unii dintre ei au făcut obiectul unor proceduri judiciare. Începând din anul 2015 aceştia s-au retras în ţară unde au pus la punct reţeaua de hoţi din buzunare, compusă din propriii copii minori, speculând faptul că aceştia nu răspund penal şi în acest mod se obţin venituri consistente, în paralel în mod personal au efectuat deplasări în străinătate unde au comis în mod direct sau au coordonat alţi copii ai lor majori în comiterea de furturi din genţi sau buzunare, cu predilecţie Franţa.

Bunurile sustrase, în funcţie de natura lor, erau împărţite sau valorificate pe piaţa neagră, un rol important pe acest segment revenind inculpaţilor R. M. şi D. G.
Investigaţia penală a evidenţiat faptul că pe raza municipiului Iaşi furturile din buzunare sau din genţi au cunoscut în perioada ianuarie 2015 – martie 2017 o creştere alarmantă, zilnic au avut loc furturi din buzunare şi din genţi având ca autori minorii din cadrul familiilor care compun grupul infracţional cât şi alţi minori care au participat în mod direct sau compuneau grupul de hoţi care se deplasau pe raza municipiului Iaşi. În cadrul hoţilor din buzunare existau reguli bine stabilite privind modul de acţiune şi de împărţire a produsului infracţiunii, în cazul de faţă bunurile furate. În evidenţele Poliţiei Municipiului Iaşi – Biroul de Investigaţii Criminale au fost înregistrate în perioada sus menţionată un număr însemnat de dosare penale cu autori necunoscuţi, privind furturi din buzunare sau din genţi, fapt ce a indus în rândul populaţiei un puternic sentiment de nesiguranţă, insecuritate şi de teamă de a călători cu mijloacele de transport în comun sau de a frecventa zone aglomerate, respectiv căile de acces în incinta complexelor comerciale, în speţă Complexul Palas.

Pe fondul lipsei de răspundere penală pentru cei cu vârsta sub 14 ani, minorii, sub impulsul familiei, au comis un număr mare de furturi din buzunare şi genţi, fiind cei care abordau victimele şi comiteau fapta.

În cadrul cercetărilor s-a reuşit stabilirea legăturilor dintre membrii grupării, legături care se bazau pe relaţiile de rudenie cât şi a interesului de grup. Pentru minorii exploataţi, noţiunea de furt era tratată ca un fapt divers, un mod de a obţine pentru sine şi membrii familiei sale venituri care să le permită un trai decent. Părinţii au reuşit să le inoculeze ideea că a fura este un mod de viaţă normal. Cu ocazia depistărilor în flagrant sau în cadrul audierilor ulterioare minorii au ajuns să trateze faptele care le comit ca un mod de a se distra.

Legăturile existente între membrii grupării a rezultat și din faptul că minorii părăseau România însoțiți de membri ai grupării infracționale, în baza unor procuri notariale emise de părinți. De asemenea, minorii participau la furturi alături de alți minori, care făceau parte din alte familii, lucru care denotă legăturile dintre membrii grupării.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, pentru a obţine în continuare din activităţi infracţionale sume importate de bani sau bunuri de valoare, o parte dintre membrii grupului s-au deplasat împreună cu minorii exploataţi în Franţa – oraşul  Paris, loc în care au acţionat în perioada anterioară.

Astfel, din actele de urmărire penală a rezultat faptul că la data de 12 aprilie 2016, inculpata S. S., împreună cu două minore, s-au îmbarcat de pe Aeroportul Internaţional Bacău cu destinaţia Paris. Persoanele investigate au intensificat activitatea infracţională, în Paris fiind vizaţi turiştii aflaţi în locurile aglomerate din centrul oraşului Paris.

În Paris, minorii au fost coordonaţi de către inculpata S. S. alias A., cazarea fiind iniţial în barăci, într-un parc sau teren viran de la periferia oraşului Paris, în imediata apropiere a cartierului Saint Denis, loc în care se regăsesc numeroase familii de rromi din cartierul Păcureţi şi din municipiul Roman. La rândul său, inculpata S. S. era coordonată de către inculpatul D. G., care a instruit-o atât pe ea cât şi minorii exploataţi cu privire la comportamentul în relaţia cu autorităţile franceze, modul de comunicare prin intermediul mijloacelor de comunicare telefonică impunând utilizarea unui limbaj codificat, astfel banii erau numiţi „albe”, telefoanele sau portofelele „portocale”, „a mânca” însemna a fura.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpata S. S. a asigurat în Paris cazarea şi coordonarea la furat a fiicelor inculpatei B. S. care, în mod direct sau prin intermediul inculpatului D. G., era informată cu privire la activitatea fiicelor sale, bunurile sustrase şi modalitatea în care urma sa primească în ţară produsul infracţiunii.

La data de 12 mai 2016, concubina inculpatului R. M., inculpata R. V., căreia i se spune “Bijuteria” s-a deplasat în Franţa – Paris împreună cu un grup de minori de etnie rromă având ca scop comiterea de furturi din buzunare şi acte de cerşetorie.

Bunurile sustrase si sumele de bani au fost expediate din Franţa în România prin colete, prin intermediul altor persoane sau prin sistemul de transfer monetar internaţional. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpatul D. G. a coordonat primirea sumelor de bani şi a coletelor în ţară expediate de către inculpata S. S.. Atât coletele cât şi sumele de bani erau primite atât pe numele inculpatului D. G. cât şi pe numele altor persoane interpuse.

Întrucât din actele de urmărire penală rezultau indicii  care au condus la suspiciunea că minorii erau transportaţi în oraşul Paris – Franţa unde erau determinaţi de propriii părinţi să comită furturi în beneficiul lor şi având în vedere că autorităţile judiciare franceze investigau  un grup infracţional format din cetăţeni români, domiciliaţi pe raza municipiilor Iaşi şi Roman, printre care se regăseau şi persoanele care fac obiectul cercetărilor în prezenta cauză penală, urmare a schimbului de mesaje între autorităţile judiciare din România şi Franţa, la data de 22 februarie 2017 a fost încheiat un Acord pentru crearea unei echipe comune de anchetă.

Din investigaţiile penale efectuate de către autorităţile judiciare franceze a rezultat că  încă din anul 2011 au fost înregistrate mai multe fapte de furt comise de către tineri majori şi minori, de naţionalitate română în zona de transport public metropolitan sau feroviar a Parisului. Aceste fapte au cunoscut o creştere bruscă în anii 2015 şi 2016  în contextul organizării unor evenimente sportive de anvergură în Franţa, precum Euro 2016 şi COP21. Din cercetări a rezultat faptul că autorii furturilor aparţineau mai multor clanuri familiale din oraşele Iaşi şi Roman iar în Paris locuiau în diverse imobile ocupate ilegal din localitatea Saint Denise, fiind supravegheaţi de către adulţi, în numele şi la comanda cărora acţionau.

În fiecare dimineaţă, între orele 06:00 şi 10:00, minorii plecau din locaţie în grupuri mici, pentru ca ulterior să se regrupeze la metroul din Paris unde comiteau fapte de furt. Seara aceştia reveneau în localitatea Saint Denis cu bunurile furate care erau predate adulţilor.

Prejudiciul cauzat în Paris, ca urmare a furturilor comise în perioada 2011-2016, a fost estimat la peste 600.000 euro din care peste 148.000 au fost transferaţi din Franţa în Romania.
Astfel, din actele de urmărire penală ale autorităţilor judiciare franceze, coroborate cu datele existente în prezenta cauză penală, a rezultat faptul că pe raza oraşelor Iaşi şi Roman s-a constituit o grupare  infracţională organizată, compusă din membrii mai multor familii de rromi, pe sistemul relaţiilor de rudenie cât şi a interesului material care, în mod coordonat din anul 2011 până în prezent, şi-au determinat propriii copii minori să comită furturi din buzunare şi din genţi atât pe raza municipiului Iaşi cât şi pe teritoriul Franţei, oraşul Paris şi-au exploatat şi exploatează şi în prezent propriii copii.

În urma constituirii echipei comune de anchetă au fost demarate investigaţii, fiind realizat un schimb de informaţii între autorităţile judiciare din România şi Franţa care au condus la identificarea unor minori care şi-au declinat identităţi false în Franţa, precum şi identificarea persoanelor majore care coordonează minorii la furat.

În cadrul activităţilor comune de anchetă autorităţile judiciare franceze au transmis faptul că membrii grupării şi-au mutat locul de cazare din imobilul situat în cartierul Saint Denis pe care îl ocupau ilegal, fiind localizaţi într-o tabără ilegală, amplasată în aceeaşi zonă, lângă un complex comercial de la periferia oraşului Paris.

Cercetările efectuate în cauză, atât în faza de început cât şi după constituirea echipei comune de anchetă româno-franceză, au evidenţiat existenţa unei strânse legături între membrii familiilor din municipiile Roman şi Iaşi, care au acţionat activ pentru realizarea de venituri din exploatarea propriilor copii, pe care i-au exploatat şi îi exploatează şi în prezent.

Cercetările efectuate în prezenta cauză au fost extinse şi cu privire la alte persoane din municipiile Iaşi şi Roman, cu privire la care există suspiciunea că îşi exploatează în mod direct sau prin interpuși propriii copii, pe care îi determină să comită furturi din buzunare.

Inculpaţii urmează să fie prezentați Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Activităţile procedurale şi investigative desfăşurate în cauză au beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea EUROJUST.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții şi inculpații beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

***

DIICOT-Iași. Trafic de minori. Percheziții domiciliare.

Procurorii DIICOT – ST Iași și ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat, simultan, 25 de percheziții domiciliare pe raza municipiilor Iași, Roman și a județului Prahova într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de minori.

În paralel, polițiști din cadrul Direcției de Poliție Judiciară din Paris au desfășurat o acțiune de amploare pentru depistarea unor persoane care fac parte din același grup infracțional.

Operațiunile au vizat în jur de 120 de persoane de pe teritoriul României și al Franței, între care peste 70 de  minori, cu vârste între 10-13 ani, implicați în această activitate, ce vor fi audiați în cursul cercetărilor cu privire la activitatea desfășurată.

Probatoriile au evidenţiat faptul că pe raza municipiilor Iaşi și Roman s-a constituit o grupare infracţională specializată în comiterea infracțiunii de trafic de minori. Membrii grupării și-au exploatat proprii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de membrii grupării. Minorilor li s-a impus să fure constant, susținând în acest mod stilul de viață parazitar al părinților.

Membrii grupării infracţionale și-au exploatat proprii copii minori atât pe raza municipiului Iaşi cât și în Paris. Aceștia au fost determinați și îndrumați să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, staţiile RATP şi incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani sau alte bunuri de valoare erau predate părinților care le valorificau. Părinții organizau în detaliu activitatea infracțională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acțiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcție de zona unde erau trimiși să fure.

După ce erau instruiți pe raza municipiului Iași, minorii erau transportaţi în Paris, în mai multe tabere locuite de rromi, de unde ulterior erau îndrumați de proprii părinți în activitatea infracțională.

Pentru documentarea activităților infracționale s-a solicitat informații autorităților franceze în anul 2016, iar ulterior a fost constituită o echipă comună de ancheta ce a acționat pentru probarea activităților infracționale.

Acțiunea este realizată cu sprijinul IPJ Iași, BCCO Bacău, BCCO Ploiești, ITPF Iași și Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, forțele cumulate în această acțiune fiind de 140 de polițiști și 170 de jandarmi.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Activităţile procedurale şi investigative desfăşurate în cauză au beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea EUROJUST.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Adina Ganțolea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică