Secţiuni » Materii / Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Dreptul penal al afacerilor
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Flux informații Sistemul judiciar

DIICOT-Pitești. Trafic de persoane, proxenetism, spălare de bani. Percheziţii domiciliare. UPDATE: Constituirea unui grup infracțional organizat. Reținere, sechestru asigurator

26 iulie 2017 | Adina GANȚOLEA
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DIICOT- Piteşti. Constituire a unui grup infracțional organizat, proxenetism, trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, spălare de bani. Reţinere, sechestru asigurator.

În continuarea acţiunii din data de 19 iunie 2017, la data de 24 iulie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – ST Piteşti au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor G. R. T., N. R. A., zis C. şi L. S. M., zis R., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi proxenetism.

În cadrul aceluiași dosar penal, la data de 19 iunie 2017 procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, au efectuat 71 de percheziţii domiciliare pentru probarea activităţii infracţionale a 52 de persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, proxenetism şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2009, membrii celor 4 grupuri infracţionale organizate au recrutat prin inducere în eroare sau au determinat mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza). Sumele de bani obţinute au fost folosite  la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora.

Din cercetările efectuate au rezultat indicii că inculpaţii au obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare obţinând aproximativ 5.000.000 de euro.

În urma acțiunii din data de 19 iunie și a activităților ulterioare, în cauză au fost depistați și arestați preventiv 37 dintre membrii grupurilor. Totodată au fost ridicați 151.910 euro, 170.483 de lei, 30.100  de franci elvețieni, 720 de dolari americani, 3.800 de coroane suedeze, 24 de laptop-uri, 92 de smartphone-uri,  9 tablete, 500 de grame de aur, în bijuterii,  un grinder, un pistol cu aer comprimat și 4 cartușe de carabină deținute ilegal, 34  de ceasuri de lux, în valoare estimată de circa 210.000 de euro.

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrieAccidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrieImpactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

De asemenea, procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti au instituit sechestru asigurator pe 2 terenuri (estimate la circa 100.000 de euro), 8 autoturisme de lux (estimate la 200.000 de euro) și 8 imobile (estimate la 1.200.000 de euro).

Pentru destructurarea grupului infracţional organizat s-a constituit o echipă comună de anchetă formată din forţe investigative din Romania, Marea Britanie, şi Europol. Acțiunea se înscrie într-o serie mai amplă de activităţi desfășurate în cadrul Echipei Comune de Anchetă constituită între autoritățile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei.

Eurojust – Unitatea de Cooperare Judiciara a Uniunii Europene – a asigurat suportul operațional şi financiar necesar constituirii şi desfăsurării activităților operaționale aferente acestei echipei. Totodată, Eurojust a facilitat cooperarea dintre Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti si autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii,Belgia, Elveția, Germania si Cehia, facilitând organizarea de reuniuni de coordonare.

Europol a facilitat schimbul de informații intre statele implicate prin organizarea de întâlniri operaționale si a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezenta unui birou mobil in Romania pe durata acțiunii.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

***

DIICOT-Piteşti. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism. Reţinere.

Urmare a comunicatului din data de 19 iunie 2017, se fac următoarele precizări:

În continuarea cercetărilor din prezenta cauză, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor (primii 5 fac parte din grupul din Elveţia-Germania, iar ceilalţi doi din grupul din Marea Britanie): B. A.- F., S. I.-R., F. I. E., M. G. D., T. M.-C., G. C. B. şi O. G. C. pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane şi proxenetism.

Ancheta în cauză a pornit de la o sesizare ce viza suspiciunea că începând cu anul 2009, membrii a 4 grupuri infracţionale organizate au recrutat prin inducere în eroare / determinat mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza), obţinând astfel sume importante de bani, ce au fost folosite la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că inculpaţii au obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare fiind realizate tranzacţii în suma de circa 5 milioane de euro.

Pentru destructurarea celor 4 grupuri infracţionale, acțiunea s-a înscris intr-o serie mai ampla de activități desfășurate in cadrul Echipei Comune de Anchetă constituita între autoritățile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei.

Eurojust – Unitatea de Cooperare Judiciara a Uniunii Europene – a asigurat suportul operațional și financiar necesar constituirii și desfășurării activităților operaționale aferente acestei echipei. Totodată, Eurojust a facilitat cooperarea dintre Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti si autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii, Belgia, Elveția, Germania si Cehia, facilitând organizarea de reuniuni de coordonare.

Europol a facilitat schimbul de informații între statele implicate prin organizarea de întâlniri operaționale si a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezenta unui birou mobil în Romania pe durata acțiunii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii De Combatere a Criminalității Organizate Pitești, sprijiniți de către forțe de jandarmi din cadrul IJJ Argeș.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

***

DIICOT-Pitești. Trafic de persoane, proxenetism, spălare de bani. Percheziţii domiciliare.

La data de 19 iunie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combaterea a criminalităţii organizate Piteşti, Craiova, Ploiești, Bucureşti, Vâlcea şi Dâmboviţa au efectuat un număr de 71 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa şi a municipiului Bucureşti.

Perchezițiile au fost efectuate într-o cauză cu o largă componentă transnațională vizând destructurarea a patru grupuri infracţionale organizate, formate din 52 de suspecţi, specializate în săvârşirea atât în Romania, cât și în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Belgia, Elveţia, Germania, Cehia şi Spania, a infracţiunilor de trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, proxenetism şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2009, membrii celor 4 grupuri infracţionale organizate au recrutat prin inducere în eroare / determinat mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza), obţinând astfel sume importante de bani, ce au fost folosite la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că suspecții au obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare obţinând suma de circa 5 milioane de euro.

În acest context, în vederea probării activităţii infracţionale a celor patru grupuri infracţionale organizate, în data de 19 iunie 2017 s-a acționat coordonat în Romania, Marea Britanie, Belgia, Elveția şi Cehia cu efectuarea unui număr de aproximativ 20 de percheziții domiciliare.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost ridicate sumele de 151.910 euro, 170.483 de lei, 30.100 franci elvețieni, 720 dolari americani, 3.800 coroane suedeze precum şi 24 de laptop-uri, 92 de smartphone-uri, 9 tablete, 500 de grame aur, în bijuterii, un grinder, un pistol cu aer comprimat și 4 cartușe de carabină deținute ilegal, 34 de ceasuri de lux, în valoare estimată de circa 210.000 euro.

Acțiunea se înscrie într-o serie mai amplă de activități desfășurate în cadrul Echipei Comune de Anchetă constituită între autoritățile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei.

Eurojust – Unitatea de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene – a asigurat suportul operațional și financiar necesar constituirii și desfășurării activităților operaționale aferente acestei echipe. Totodată, Eurojust a facilitat cooperarea dintre Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti și autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii, Belgia, Elveția, Germania și Cehia, facilitând organizarea de reuniuni de coordonare.

Europol a facilitat schimbul de informații între statele implicate prin organizarea de întâlniri operaționale și a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezența unui birou mobil în România pe durata acțiunii.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Piteşti vor fi aduse, în vederea audierii, un numar de 35 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliție judiciară din cadrul IPJ Argeş, sprijiniţi de către forţe de jandarmi din Gruparea Mobilă de Jandarmi Frații Buzesti Craiova, BSIJ Vlad Tepeș Bucureşti, IJJ Argeş, IJJ Dambovița şi IJJ Prahova.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Adina Ganțolea

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice