Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Pitești. Trafic de persoane, proxenetism, spălare de bani. Percheziţii domiciliare. UPDATE: Constituirea unui grup infracțional organizat. Reținere, sechestru asigurator


26 iulie 2017 | Adina GANȚOLEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Flux informații, Sistemul judiciar
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DIICOT- Piteşti. Constituire a unui grup infracțional organizat, proxenetism, trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, spălare de bani. Reţinere, sechestru asigurator.

În continuarea acţiunii din data de 19 iunie 2017, la data de 24 iulie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – ST Piteşti au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor G. R. T., N. R. A., zis C. şi L. S. M., zis R., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi proxenetism.

În cadrul aceluiași dosar penal, la data de 19 iunie 2017 procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, au efectuat 71 de percheziţii domiciliare pentru probarea activităţii infracţionale a 52 de persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, proxenetism şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2009, membrii celor 4 grupuri infracţionale organizate au recrutat prin inducere în eroare sau au determinat mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza). Sumele de bani obţinute au fost folosite  la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora.

Din cercetările efectuate au rezultat indicii că inculpaţii au obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare obţinând aproximativ 5.000.000 de euro.

În urma acțiunii din data de 19 iunie și a activităților ulterioare, în cauză au fost depistați și arestați preventiv 37 dintre membrii grupurilor. Totodată au fost ridicați 151.910 euro, 170.483 de lei, 30.100  de franci elvețieni, 720 de dolari americani, 3.800 de coroane suedeze, 24 de laptop-uri, 92 de smartphone-uri,  9 tablete, 500 de grame de aur, în bijuterii,  un grinder, un pistol cu aer comprimat și 4 cartușe de carabină deținute ilegal, 34  de ceasuri de lux, în valoare estimată de circa 210.000 de euro.

De asemenea, procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti au instituit sechestru asigurator pe 2 terenuri (estimate la circa 100.000 de euro), 8 autoturisme de lux (estimate la 200.000 de euro) și 8 imobile (estimate la 1.200.000 de euro).

Pentru destructurarea grupului infracţional organizat s-a constituit o echipă comună de anchetă formată din forţe investigative din Romania, Marea Britanie, şi Europol. Acțiunea se înscrie într-o serie mai amplă de activităţi desfășurate în cadrul Echipei Comune de Anchetă constituită între autoritățile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei.

Eurojust – Unitatea de Cooperare Judiciara a Uniunii Europene – a asigurat suportul operațional şi financiar necesar constituirii şi desfăsurării activităților operaționale aferente acestei echipei. Totodată, Eurojust a facilitat cooperarea dintre Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti si autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii,Belgia, Elveția, Germania si Cehia, facilitând organizarea de reuniuni de coordonare.

Europol a facilitat schimbul de informații intre statele implicate prin organizarea de întâlniri operaționale si a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezenta unui birou mobil in Romania pe durata acțiunii.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

***

DIICOT-Piteşti. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism. Reţinere.

Urmare a comunicatului din data de 19 iunie 2017, se fac următoarele precizări:

În continuarea cercetărilor din prezenta cauză, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor (primii 5 fac parte din grupul din Elveţia-Germania, iar ceilalţi doi din grupul din Marea Britanie): B. A.- F., S. I.-R., F. I. E., M. G. D., T. M.-C., G. C. B. şi O. G. C. pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane şi proxenetism.

Ancheta în cauză a pornit de la o sesizare ce viza suspiciunea că începând cu anul 2009, membrii a 4 grupuri infracţionale organizate au recrutat prin inducere în eroare / determinat mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza), obţinând astfel sume importante de bani, ce au fost folosite la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că inculpaţii au obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare fiind realizate tranzacţii în suma de circa 5 milioane de euro.

Pentru destructurarea celor 4 grupuri infracţionale, acțiunea s-a înscris intr-o serie mai ampla de activități desfășurate in cadrul Echipei Comune de Anchetă constituita între autoritățile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei.

Eurojust – Unitatea de Cooperare Judiciara a Uniunii Europene – a asigurat suportul operațional și financiar necesar constituirii și desfășurării activităților operaționale aferente acestei echipei. Totodată, Eurojust a facilitat cooperarea dintre Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti si autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii, Belgia, Elveția, Germania si Cehia, facilitând organizarea de reuniuni de coordonare.

Europol a facilitat schimbul de informații între statele implicate prin organizarea de întâlniri operaționale si a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezenta unui birou mobil în Romania pe durata acțiunii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii De Combatere a Criminalității Organizate Pitești, sprijiniți de către forțe de jandarmi din cadrul IJJ Argeș.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

***

DIICOT-Pitești. Trafic de persoane, proxenetism, spălare de bani. Percheziţii domiciliare.

La data de 19 iunie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combaterea a criminalităţii organizate Piteşti, Craiova, Ploiești, Bucureşti, Vâlcea şi Dâmboviţa au efectuat un număr de 71 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa şi a municipiului Bucureşti.

Perchezițiile au fost efectuate într-o cauză cu o largă componentă transnațională vizând destructurarea a patru grupuri infracţionale organizate, formate din 52 de suspecţi, specializate în săvârşirea atât în Romania, cât și în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Belgia, Elveţia, Germania, Cehia şi Spania, a infracţiunilor de trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, proxenetism şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2009, membrii celor 4 grupuri infracţionale organizate au recrutat prin inducere în eroare / determinat mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza), obţinând astfel sume importante de bani, ce au fost folosite la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că suspecții au obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare obţinând suma de circa 5 milioane de euro.

În acest context, în vederea probării activităţii infracţionale a celor patru grupuri infracţionale organizate, în data de 19 iunie 2017 s-a acționat coordonat în Romania, Marea Britanie, Belgia, Elveția şi Cehia cu efectuarea unui număr de aproximativ 20 de percheziții domiciliare.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost ridicate sumele de 151.910 euro, 170.483 de lei, 30.100 franci elvețieni, 720 dolari americani, 3.800 coroane suedeze precum şi 24 de laptop-uri, 92 de smartphone-uri, 9 tablete, 500 de grame aur, în bijuterii, un grinder, un pistol cu aer comprimat și 4 cartușe de carabină deținute ilegal, 34 de ceasuri de lux, în valoare estimată de circa 210.000 euro.

Acțiunea se înscrie într-o serie mai amplă de activități desfășurate în cadrul Echipei Comune de Anchetă constituită între autoritățile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei.

Eurojust – Unitatea de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene – a asigurat suportul operațional și financiar necesar constituirii și desfășurării activităților operaționale aferente acestei echipe. Totodată, Eurojust a facilitat cooperarea dintre Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti și autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii, Belgia, Elveția, Germania și Cehia, facilitând organizarea de reuniuni de coordonare.

Europol a facilitat schimbul de informații între statele implicate prin organizarea de întâlniri operaționale și a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezența unui birou mobil în România pe durata acțiunii.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Piteşti vor fi aduse, în vederea audierii, un numar de 35 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliție judiciară din cadrul IPJ Argeş, sprijiniţi de către forţe de jandarmi din Gruparea Mobilă de Jandarmi Frații Buzesti Craiova, BSIJ Vlad Tepeș Bucureşti, IJJ Argeş, IJJ Dambovița şi IJJ Prahova.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Adina Ganțolea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică