Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Ziua mondială a refugiatului
20.06.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Legal Days, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua mondială a refugiatului este marcată, anual, la data de 20 iunie.

Conform Agenției ONU pentru Refugiați în România (UNHCR), cel puțin 82,4 milioane de oameni din întreaga lume au fost obligați să-și părăsească casa. Printre aceștia se află aproape 26,4 de milioane de refugiați, dintre care aproximativ jumătate au sub 18 ani.

Există, de asemenea, milioane de apatrizi cărora li s-a refuzat naționalitatea și nu au acces la drepturi de bază, cum ar fi educație, sănătate, ocuparea forței de muncă și libertatea de circulație.

Într-o perioadă în care 1% din populația lumii a fugit din casele lor ca urmare a conflictului sau persecuției, munca noastră, a UNHCR, este mai importantă ca niciodată.

***

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis următorul mesaj:

Ziua de 20 iunie este consacrată în fiecare an conștientizării dramelor prin care trec zeci de milioane de oameni din lume, strămutați sau nevoiți să-și părăsească țările de origine din cauza războaielor sau persecutați din motive etnice, politice sau de altă natură. Este regretabil că numărul persoanelor aflate în astfel de situații a crescut constant în ultimul deceniu, iar acum vedem din nou cum acest fenomen este amplificat de agresiunea rusă în Ucraina.

În cele aproape patru luni de când a fost declanșat acest conflict, România, alături de alte țări din regiune și din întreaga Europă și-au deschis granițele pentru refugiații din Ucraina, dând dovadă de solidaritate față de acești oameni, ale căror vieți au fost complet date peste cap de război.

Peste un milion de ucraineni au venit în țara noastră pentru a se refugia din calea pericolelor. Dintre aceștia, peste 80 de mii au ales protecția și siguranța oferite de România. În marea lor majoritate femei, copii, bătrâni sau bolnavi au plecat de la casele lor sub amenințarea bombardamentelor și asalturilor sângeroase care au distrus localități întregi din Ucraina.

În fața acestei drame, românii au dovedit cu prisosință că sunt sensibili la suferințele celor care ne cer ajutorul și le mulțumesc încă o dată tuturor celor care s-au alăturat eforturilor guvernamentale de sprijin pentru refugiații din Ucraina, împreună cu instituțiile europene și internaționale.

Acestor oameni, pentru care viața a devenit o adevărată fugă contracronometru din calea războiului, vom continua să le asigurăm condiții pentru integrarea socială și economică în România.

De Ziua Mondială a Refugiatului, le urez tuturor o viață cât mai curând liniștită și pace!

***

Ministrul afacerilor interne, Lucian Nicolae Bode, a transmis următorul mesaj:

În acest an, sărbătorim Ziua Refugiatului într-un context în care îi avem printre noi pe cei care au fugit din calea războiului din Ucraina.

Ziua Refugiatului onorează curajul și spiritul de sacrificiu al semenilor noștri aflați în situații dificile.

Ne îndreptăm toată atenția spre cei nevoiți să fugă din calea conflictelor și a persecuțiilor pentru a începe o nouă viață acolo unde drepturile fundamentale ale omului sunt respectate, în țări unde există premisele unui viitor sigur pentru fiecare persoană.

În acest an, din nefericire, calitatea de „refugiat” a căpătat forme și proporții neașteptate chiar la granițele României.

Sute de mii de oameni au traversat granițele României fugind din fața unei agresiuni absurde și nedrepte, căutând siguranță, cu speranța în libertate și cu încredere într-un viitor mai bun pentru copiii lor.

România și-a arătat, încă de la debutul crizei umanitare deplina deschidere de a-i primi și sprijini pe cei aflați în dificultate.

Țara noastră a devenit casă în ultimii ani pentru suflete din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, zone în care războiul a invadat brutal viețile multor oameni.

Faptul că în ultimele 117 zile, am fost uniți și solidari în fața celei mai mari crize umanitare și de securitate de după cel de-al doilea război mondial, constituie mărturia firească a maturității instituționale a țării noastre și o împlinire a vocației europene și euroatlantice a României.

Alături de partenerii noștri rămânem fideli principiilor și valorilor fundamentale care au stat la baza puternicelor alianțe economice sau militare din care România face parte, iar apărarea drepturilor persoanelor se constituie într-un deziderat fundamental al construcției euro-atlantice.

Siguranță, ospitalitate, solidaritate – sunt principii care stau la baza relației românilor cu persoanele refugiate iar astăzi, de Ziua Refugiatului, reiterez angajamentul nostru față de acestea!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a refugiatului este marcată, anual, la data de 20 iunie.

Ziua Mondială a Refugiaților 2021 se concentrează pe puterea incluziunii.

Experiența comună a COVID-19 ne-a arătat că reușim doar dacă stăm împreună. Cu toții a trebuit să contribuim pentru a ne păstra reciproc în siguranță și, în ciuda provocărilor, refugiații și persoanele strămutate au intensificat acest lucru.

Conflictele și persecuțiile au forțat peste 80 de milioane de oameni din întreaga lume să-și părăsească casa.

În această Zi Mondială a Refugiatului, facem apel către comunități și guverne să includă aceste persoane – în sistemul de sănătate, educație și sport.

Doar împreună putem sa ne revenim după pandemia COVID-19. Împreună ne vindecăm, învățăm și strălucim.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a refugiatului este marcată, anual, la data de 20 iunie.

Inspectoratul General pentru Imigrări a transmis următorul mesaj:

Polițiștii de imigrări, cu sprijinul ONG-urilor, organizează, la nivelul celor șase Centre de Proceduri și Cazare a Solicitanţilor de Azil, competiții sportive, ateliere de pictură, excursii, drumeții și alte activități recreative pentru a marca Ziua Mondială a Refugiatului, prin care promovează cunoaşterea şi respectarea diversităţii culturale, etnice, lingvistice, sociale şi a valorilor democratice.

În fiecare an, la data de 20 iunie, se celebrează Ziua Mondială a Refugiatului. Aceasta a început să fie oficiată, odată cu adoptarea de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a Rezoluţiei 55/76, din 4 decembrie 2000.

Inspectoratul General pentru Imigrări marchează, și în acest an, Ziua Mondială a Refugiatului printr-o serie de activități care promovează cunoaşterea şi respectarea diversităţii culturale, etnice, lingvistice, sociale şi a valorilor democratice.

În acest context, în cele şase Centre de Proceduri și Cazare a Solicitanţilor de Azil din Timişoara, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare, Giurgiu şi Bucureşti au loc competiţii sportive, ateliere de pictură-tematică privind aspecte din viaţa persoanelor refugiate, excursii şi drumeţii menite să-i familiarizeze cu tradiţiile şi obiceiurile româneşti, seri culturale cu mâncare tradițională și muzică live.

La aceste activităţi, sprijinite de organizaţiile neguvernamentale cu atribuţii în domeniul de referință, participă refugiați și solicitanți de azil, adulți și copii, dar și membri ai comunității locale.

În primele cinci luni ale acestui an au fost înregistrate 1708 cereri de azil, cei mai mulţi solicitanți provin din Irak, Siria, Pakistan și Afganistan.

De asemenea, având în vedere angajamentele asumate de România la nivel european, în conformitate cu deciziile Uniunii Europene de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei, au fost transferate în țara noastră 634 de persoane, 45 din Italia și 589 din Grecia. Totodată, 11 persoane, beneficiare a statutului de refugiat în Turcia, au fost relocate în cadrul mecanismului de relocare extra UE.

***

În complexitatea fenomenului migraţiei, există o distincţie clară între migrant şi refugiat. Migrantul alege să plece din ţara de origine, temporar sau definitiv, din motive de ordin economic, familial, social sau cultural, iar refugiatul este forţat să îşi părăsească ţara natală, de cele mai multe ori, din cauza unor stări conflictuale. De altfel, în cazul refugiaţilor, statele au obligaţia să le ofere protecţie împotriva returnării în ţara de origine, acces efectiv şi neîngrădit la procedura de azil, precum şi o serie de măsuri de asistenţă (materială, medicală, socială).

Garantarea acestor drepturi derivă din Convenţia de la Geneva din 1951 şi Protocolul de la New York din 1967, instrumente internaţionale pe care România le-a ratificat în anul 1991. După această dată, ţara noastră a început construirea treptată a unui sistem naţional de azil, în concordanţă cu obligaţiile asumate la nivelul comunităţii internaţionale.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

20 iunie 2019Ziua mondială a refugiatului este marcată, anual, la data de 20 iunie.

Tema pentru 2019: „StepWithRefugees — Take A Step on World Refugee Day”.

În întreaga lume, comunitățile, școlile, întreprinderile, grupurile de credință și oamenii din toate categoriile sociale iau pași mari și mici în solidaritate cu refugiații.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

20 iunie 2018Ziua mondială a refugiatului este marcată, anual, la data de 20 iunie.

Anul 2018 este al 18-lea an al evenimentului, condus de Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, pentru a afirma că lumea susține și se află cu refugiați. Evenimentul vizează conștientizarea globală a responsabilității globale pentru refugiați.

Ziua Mondială a Refugiaților onorează puterea și curajul refugiaților și încurajează conștientizarea și sprijinirea publicului pentru refugiați, oameni care au fost nevoiți să-și părăsească țara de origine din cauza unui conflict sau a unui dezastru natural.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

20 iunie 2017: Ziua mondială a refugiatului (World Refugee Day) este marcată, în fiecare an, la 20 iunie pentru a cinsti curajul, puterea și decizia familiilor care sunt forțate să își părăsească locuințele sub amenințarea războiului, a persecuției și a violenței.

Evenimentul a fost stabilit prin Rezoluția 55/76 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, din 4 decembrie 2000, și a fost celebrat pentru prima dată în 2001, odată cu împlinirea a 50 de ani de la semnarea Convenţiei de la Geneva din 1951 privind statutul refugiatului.

Pentru a apăra drepturile și bunăstarea refugiaților, pe 14 decembrie 1950, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a înființat Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR), organism mandatat să conducă și să coordoneze operațiuni internaționale pentru protecția refugiaților.

În septemprie 1989, UNHCR a deschis un birou de legătură în România iar în 1992 s-a deschis și Reprezentanța UNHCR în România, după ce  la 7 ianuarie 1991 România a aderat la Convenția de la Geneva și la Protocolul adițional al acesteia din 1967.

UNHCR a oferit asistență tehnică guvernului român pentru îmbunătățirea sistemului de azil și a condițiilor de primire și cazare, dar și pentru implementarea unor programe coerente de integrare pentru cei cărora li se acordă o formă de protecție (statutul de refugiat sau protecție subsidiară).

În 2016, numărul persoanelor care au fost nevoite să își părăsească locuințele din cauza războaielor, persecuțiilor, foametei sau dezastrelor naturale a atins un nou record – 65,5 milioane – dintre care aproximativ jumătate sunt copii.

Comisia Europeană a propus un mecanism automat și permanent de împărțire a migranților prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene, precum și obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Conform deciziei Consiliului JAI din 2015, al doilea mecanism de relocarea refugiaților va fi implementat în două etape iar România ar urma să primească în total 6.351 de refugiaţi, dintre care 2.475 de refugiaţi, în primul an și 2.171 în cel de-al doilea an, la care se adaugă 1.705 conveniţi deja prin primul mecanism.

Statele UE care participă la acest mecanism  vor primi câte 6.000 de euro pentru fiecare persoană primită în relocare.

Web-site-urile oficiale ale campaniei sunt: un.org/refugeeday și unhcr.org/refugeeday

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti