« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială a refugiatului
20.06.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a refugiatului este marcată, anual, la data de 20 iunie.

Inspectoratul General pentru Imigrări a transmis următorul mesaj:

Polițiștii de imigrări, cu sprijinul ONG-urilor, organizează, la nivelul celor șase Centre de Proceduri și Cazare a Solicitanţilor de Azil, competiții sportive, ateliere de pictură, excursii, drumeții și alte activități recreative pentru a marca Ziua Mondială a Refugiatului, prin care promovează cunoaşterea şi respectarea diversităţii culturale, etnice, lingvistice, sociale şi a valorilor democratice.

În fiecare an, la data de 20 iunie, se celebrează Ziua Mondială a Refugiatului. Aceasta a început să fie oficiată, odată cu adoptarea de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a Rezoluţiei 55/76, din 4 decembrie 2000.

Inspectoratul General pentru Imigrări marchează, și în acest an, Ziua Mondială a Refugiatului printr-o serie de activități care promovează cunoaşterea şi respectarea diversităţii culturale, etnice, lingvistice, sociale şi a valorilor democratice.

În acest context, în cele şase Centre de Proceduri și Cazare a Solicitanţilor de Azil din Timişoara, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare, Giurgiu şi Bucureşti au loc competiţii sportive, ateliere de pictură-tematică privind aspecte din viaţa persoanelor refugiate, excursii şi drumeţii menite să-i familiarizeze cu tradiţiile şi obiceiurile româneşti, seri culturale cu mâncare tradițională și muzică live.

La aceste activităţi, sprijinite de organizaţiile neguvernamentale cu atribuţii în domeniul de referință, participă refugiați și solicitanți de azil, adulți și copii, dar și membri ai comunității locale.

În primele cinci luni ale acestui an au fost înregistrate 1708 cereri de azil, cei mai mulţi solicitanți provin din Irak, Siria, Pakistan și Afganistan.

De asemenea, având în vedere angajamentele asumate de România la nivel european, în conformitate cu deciziile Uniunii Europene de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei, au fost transferate în țara noastră 634 de persoane, 45 din Italia și 589 din Grecia. Totodată, 11 persoane, beneficiare a statutului de refugiat în Turcia, au fost relocate în cadrul mecanismului de relocare extra UE.

***

În complexitatea fenomenului migraţiei, există o distincţie clară între migrant şi refugiat. Migrantul alege să plece din ţara de origine, temporar sau definitiv, din motive de ordin economic, familial, social sau cultural, iar refugiatul este forţat să îşi părăsească ţara natală, de cele mai multe ori, din cauza unor stări conflictuale. De altfel, în cazul refugiaţilor, statele au obligaţia să le ofere protecţie împotriva returnării în ţara de origine, acces efectiv şi neîngrădit la procedura de azil, precum şi o serie de măsuri de asistenţă (materială, medicală, socială).

Garantarea acestor drepturi derivă din Convenţia de la Geneva din 1951 şi Protocolul de la New York din 1967, instrumente internaţionale pe care România le-a ratificat în anul 1991. După această dată, ţara noastră a început construirea treptată a unui sistem naţional de azil, în concordanţă cu obligaţiile asumate la nivelul comunităţii internaţionale.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

20 iunie 2019Ziua mondială a refugiatului este marcată, anual, la data de 20 iunie.

Tema pentru 2019: „StepWithRefugees — Take A Step on World Refugee Day”.

În întreaga lume, comunitățile, școlile, întreprinderile, grupurile de credință și oamenii din toate categoriile sociale iau pași mari și mici în solidaritate cu refugiații.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

20 iunie 2018Ziua mondială a refugiatului este marcată, anual, la data de 20 iunie.

Anul 2018 este al 18-lea an al evenimentului, condus de Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, pentru a afirma că lumea susține și se află cu refugiați. Evenimentul vizează conștientizarea globală a responsabilității globale pentru refugiați.

Ziua Mondială a Refugiaților onorează puterea și curajul refugiaților și încurajează conștientizarea și sprijinirea publicului pentru refugiați, oameni care au fost nevoiți să-și părăsească țara de origine din cauza unui conflict sau a unui dezastru natural.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

20 iunie 2017: Ziua mondială a refugiatului (World Refugee Day) este marcată, în fiecare an, la 20 iunie pentru a cinsti curajul, puterea și decizia familiilor care sunt forțate să își părăsească locuințele sub amenințarea războiului, a persecuției și a violenței.

Evenimentul a fost stabilit prin Rezoluția 55/76 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, din 4 decembrie 2000, și a fost celebrat pentru prima dată în 2001, odată cu împlinirea a 50 de ani de la semnarea Convenţiei de la Geneva din 1951 privind statutul refugiatului.

Pentru a apăra drepturile și bunăstarea refugiaților, pe 14 decembrie 1950, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a înființat Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR), organism mandatat să conducă și să coordoneze operațiuni internaționale pentru protecția refugiaților.

În septemprie 1989, UNHCR a deschis un birou de legătură în România iar în 1992 s-a deschis și Reprezentanța UNHCR în România, după ce  la 7 ianuarie 1991 România a aderat la Convenția de la Geneva și la Protocolul adițional al acesteia din 1967.

UNHCR a oferit asistență tehnică guvernului român pentru îmbunătățirea sistemului de azil și a condițiilor de primire și cazare, dar și pentru implementarea unor programe coerente de integrare pentru cei cărora li se acordă o formă de protecție (statutul de refugiat sau protecție subsidiară).

În 2016, numărul persoanelor care au fost nevoite să își părăsească locuințele din cauza războaielor, persecuțiilor, foametei sau dezastrelor naturale a atins un nou record – 65,5 milioane – dintre care aproximativ jumătate sunt copii.

Comisia Europeană a propus un mecanism automat și permanent de împărțire a migranților prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene, precum și obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Conform deciziei Consiliului JAI din 2015, al doilea mecanism de relocarea refugiaților va fi implementat în două etape iar România ar urma să primească în total 6.351 de refugiaţi, dintre care 2.475 de refugiaţi, în primul an și 2.171 în cel de-al doilea an, la care se adaugă 1.705 conveniţi deja prin primul mecanism.

Statele UE care participă la acest mecanism  vor primi câte 6.000 de euro pentru fiecare persoană primită în relocare.

Web-site-urile oficiale ale campaniei sunt: un.org/refugeeday și unhcr.org/refugeeday

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.