Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti
 1 comentariu

Parlamentul a retras încrederea acordată Guvernului. UPDATE: Precizări ref. cererile de retragere a demisiilor depuse de miniștri
22.06.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 22 iunie 2017, Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a făcut o serie de declarații cu privire la demisiile depuse de către miniștri Cabinetului Grindeanu și, ulterior, retrase de către aceștia, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Alina Petrescu: „În acest moment, la cabinetul primului-ministru au fost depuse 20 de cereri de retragere a demisiei din partea miniștrilor, membri ai Cabinetului Grindeanu, 20 de cereri de retragere a demisiei, în total, după cum bine știți, vorbim despre 27 de membri ai Cabinetului, inclusiv secretarul general al Guvernului. Aceste 20 de cereri de retragere a demisiei sunt, însă, lipsite de obiect. Oricine citește Legea numărul 90 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor și ajunge la articolul 6, înțelege acest lucru, dar dau citire acestui articol, ca să fie foarte clar pentru toată lumea. Scrie așa: ”Demisia din funcția de membru al Guvernului se anunță public, se prezintă în scris primului-ministru și devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii”. Am aici copii după cele 20 de cereri de retragere a demisiei. În toate cele 20 de documente care sunt tip, textul este identic, în toate cele 20 de documente este trecut și numărul de înregistrare al demisiei, de la cabinetul primului-ministru. Deci, numărul de înregistrare pe care cererea de demisie a primit-o atunci, pe 15 iunie, când a și fost depusă la cabinet fiecare cerere. În momentul în care cabinetul primului-ministru și Secretariatul General dau un număr de înregistrare acestor documente, pun eu o întrebare retorică: s-a luat act că aceste documente există? S-a luat act de aceste demisii. Ele sunt irevocabile. Aceste cereri de retragere a demisiilor nu au obiect. (…)

Marius Alexandru Dunca, Teodor Viorel Meleșcanu, Alexandru Petrescu, Mircea Titus Dobre, Sevil Shhaideh, Ana Birchall, Petre Daea, Rovana Plumb, Florian Dorel Bodog, Toma Florin Petcu, Andreea Păstârnac, Mihai Tudose, Adriana Petcu, Pavel Năstase, Alexandru Răzvan Cuc, Gabriel Beniamin Leş, Tudorel Toader, Viorel Ilie, Grațiela Leocadia Gavrilescu și Viorel Ștefan. Acestea sunt cele 20 de cereri de retragere a demisiei primite. (…)

Acești miniștri – și premierul a spus-o în repetate rânduri și chiar le-a mulțumit pentru faptul că în toate aceste zile miniștri demisionari, în urma actului propriu de voință sau în urma actului de ieri, din Parlament, au venit la muncă. Au fost câțiva dintre ei care au ales să-și delege dreptul de semnătură către secretari de stat sau către secretari generali ai ministerelor, dar în covârșitoarea lor majoritate, miniștri au mers la muncă și asta trebuie să facă. Asta scrie în lege, mai ales după adoptarea de ieri a moțiunii de cenzură. Până în momentul învestirii noului guvern, miniștri merg la muncă. (…)

Motivele sunt următoarele, se spune așa, în acest text tip, repet, sunt schimbate eventual fonturile și, evident, numele semnatarilor: ‘Având în vedere retragerea încrederii acordate unui cabinet prin adoptarea moțiunii de cenzură, până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern, pentru a nu bloca activitatea de conducere generală a administrației publice, având în vedere că președintele României nu a luat act de demisia subsemnatului și nu a declarat vacantă funcția de membru al Guvernului îmi retrag demisia înaintată la SGG în data de, cu numărul de înregistrare X, din data de, în vederea asigurării stabilității Guvernului, precum și a gestionării și îndeplinirii actelor necesare pentru administrarea treburilor publice’. Atenție, toate aceste lucruri se întâmplă în acest moment. Deci, în acest moment, toate actele necesare pentru administrarea treburilor publice pot fi îndeplinite și gestionate în situația dată. Există și un paragraf de încheiere, identic, după cum spuneam în toate aceste cereri de retragere: ‘demisia subsemnatului a fost o demisie deliberată, fiind o formă de protest, consider că vacantarea funcției de membru a Guvernului – al Guvernului ar fi trebuit să scrie – intervine doar de la acest moment prin publicarea moțiunii de cenzură în Monitorul Oficial’. (…)

În acest moment, Guvernul a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură, adoptate ieri, în Parlament. Constituția României și regulamentele de funcționare a Guvernului și a ministerelor prevăd foarte clar care este nivelul și gradul de funcționare. Se prevede că Guvernul, până la învestirea noului cabinet asigură treburile administrative și bunul mers al lucrurilor. Miniștri au drept de semnătură până în momentul în care, cum vă spuneam, există o nouă învestire. (…)

Există drept de semnătură și Guvernul acționează pentru a asigura bunul mers administrativ al acestei țări.”

***

Miercuri, 21 iunie 2017, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului României, condus de către Sorin Grindeanu, a fost votată cu 241 de voturi „pentru” și 10 „împotrivă”, astfel încât Guvernului i-a fost retrasă încrederea acordată de către Parlament, potrivit mediafax.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti