Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

CCR. Obiecția de neconstituționalitate ref. înființarea Direcţiei generale de Poliţie Internă a MAI, respinsă
21.06.2017 | JURIDICE.ro

Miercuri, 21 iunie 2017, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei generale de Poliţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne, obiecţie formulată de un număr de 25 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, potrivit unui comunicat al CCR.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a respins obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne este constituțională în raport de criticile formulate.

În motivarea soluției pronunțate, Curtea a reținut că modificările pe care Camera decizională (Senatul) le aduce asupra proiectului de lege adoptat de prima Cameră sesizată (Camera Deputaților), recte asupra dispozițiilor art. 8 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 76/2016, sunt circumscrise marjei Camerei decizionale de a interveni asupra soluției legislative supuse dezbaterii sale, noul conținut normativ nefiind de natură să deturneze obiectivele urmărite de iniţiativa legislativă, așa încât dispoziţiile legale criticate constituie o aplicare a principiului bicameralismului parlamentar.

În ceea ce privește reglementarea ocupării funcției de director general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, de către o persoană civilă, Curtea a constatat că aceasta apare ca o garanție a respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor vizate de activitatea acestui serviciu de informații. Aceasta se coroborează în mod firesc cu dispozițiile art. 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 76/2016, aprobată prin legea supusă controlului de constituționalitate, dispoziții care prevăd controlul parlamentar, exercitat potrivit art. 9 alin. (2) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, asupra activității DGPI, precum și cu cele statuate de Curtea Constituțională prin Decizia nr. 51 din 16 februarie 2016.

Referitor la avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării în procedura de numire în funcții publice, Curtea a reținut că, potrivit legislației în vigoare, acesta este necesar doar în privința cadrelor militare, iar în cadrul acestei categorii doar cu privire la funcţiile cu grad de general de corp de armată, general-comandor, viceamiral-comandor şi cele superioare acestora. Așa fiind, eliminarea avizului CSAT din procedura de numire a directorului general al DGPI este determinată de eliminarea condiției de cadru militar în activitate al persoanei care va ocupa funcția respectivă și este în acord cu legislația referitoare la competența CSAT de a emite avize.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.