Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Ziua Naţiunilor Unite pentru Serviciul Public
23.06.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Naţiunilor Unite pentru Serviciul Public este marcată, anual, la data de 23 iunie.

Pornind de la tema din 2022 a Forumului politic la nivel înalt al Organizației Națiunilor Unite (HLPF), principalul organism de revizuire a punerii în aplicare a Agendei pentru dezvoltare durabilă 2030, comemorarea Zilei serviciului public al ONU din 2022 se va concentra pe rolul instituțiilor publice și al funcționarilor publici în consolidarea mai bună post-COVID-19, deoarece aceștia lucrează pentru a îndeplini termenul limită- 2030- pentru punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă.

În special, evenimentul se va concentra pe unul dintre obiectivele care vor fi revizuite la HLPF 2022: Obiectivul 17- Parteneriate pentru obiective, care lucrează la consolidarea mijloacelor de implementare și revitalizare a parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă.

În cadrul evenimentului de Ziua serviciului public al ONU, părțile interesate se vor reuni pentru a discuta rolul pe care diferitele forme de parteneriate îl pot și ar trebui să îl joace în consolidarea mai bună post-COVID-19 și în îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Acest lucru se va face prin obiectivul 16 (pace, justiție și instituții puternice) și, în special, prin obiectivul 16.6 (îmbunătățirea eficacității, transparenței, responsabilității instituțiilor publice). Evenimentul va pune accentul pe rolul inovării în crearea și susținerea parteneriatelor pentru furnizarea eficientă a serviciilor publice.

***

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Nu există o chemare mai înaltă decât aceea de a sluji pe alții.

În fiecare an, de Ziua Serviciului Public al Națiunilor Unite, onorăm acele femei și acei bărbați din întreaga lume care își dedică cu mândrie ideile, inovațiile și energiile pentru a servi comunitățile și omenirea.

După cum ne reamintește tema din acest an, funcționarii publici lucrează din ce în ce mai mult umăr la umăr cu o serie de parteneri locali și globali pentru a stimula redresarea și dezvoltarea durabilă în comunitățile lor.

De la formarea în echipă cu sectorul privat pentru soluții tehnologice pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii publice, până la unirea forțelor cu grupurile societății civile pentru a reflecta mai bine o varietate de voci în politicile publice, programe și răspunsuri comunitare, parteneriatele sunt esențiale pentru proiectarea și furnizarea de servicii incluzive.

Pe măsură ce marcăm această zi importantă, să sărbătorim nu numai munca funcționarilor publici din întreaga lume, ci și angajamentul lor de a lucra în parteneriat pentru a construi un viitor mai bun pentru toți oamenii.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Naţiunilor Unite pentru Serviciul Public este marcată, anual, la data de 23 iunie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Ziua Serviciului Public al Națiunilor Unite onorează sutele de milioane de funcționari publici din întreaga lume care se dedică asigurării bunăstării comunităților noastre. Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor devastatoare provocate de pandemia COVID-19, munca lor este mai importantă ca niciodată.

Respectarea acestui an evidențiază inovațiile digitale în serviciile publice.

De la telecomunicații la predarea online la telemedicină, funcționarii publici au mobilizat tehnologiile digitale pentru a asigura continuarea serviciilor publice în toate sectoarele, în ciuda circumstanțelor amenințătoare ale pandemiei care pun în pericol viața.

Cu toate acestea, în timp ce multe guverne au reușit să mute din ce în ce mai multe servicii publice online, altele s-au luptat. La nivel global, diviziunile digitale persistă. Nu numai că mulți oameni nu au acces la internet de bandă largă fiabil, dar mulți alții se confruntă cu bariere în calea accesului la tehnologia digitală sau nu au abilitățile necesare pentru a accesa și naviga în mod eficient serviciile publice online.

Pe măsură ce furnizarea serviciilor publice devine din ce în ce mai digitalizată, trebuie să ne asigurăm că funcționarii publici au abilitățile necesare. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că toate persoanele, inclusiv persoanele cu dizabilități și alte grupuri care se confruntă cu excluderea, pot accesa serviciile online. Vom atinge pe deplin obiectivele de dezvoltare durabilă numai atunci când nimeni nu va rămâne offline.

Pe măsură ce marcăm Ziua Serviciului Public, să continuăm să recunoaștem, să sprijinim și să investim în funcționarii noștri publici, atât online cât și offline. Fie ca funcționarii noștri publici să fie împuterniciți să slujească.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Naţiunilor Unite pentru Serviciul Public este marcată, anual, la data de 23 iunie.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Naţiunilor Unite pentru Serviciul Public este marcată, anual, la data de 23 iunie.

În 2019, Forumul ONU pentru Administraţie Publică se desfăşoară în Azerbaidjan, la Baku, în perioada 24-26 iunie, având tema „Obţinerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă prin Furnizarea de Servicii Eficiente, Transformare Inovativă şi Instituţii Responsabile’‘.

Forumul este organizat de Departamentul Naţiunilor Unite pentru Afaceri Sociale şi Economice şi Entitatea Naţiunilor Unite pentru Calitatea de Gen şi Implicarea Femeilor împreună cu Agenţia pentru Servicii Publice şi Inovaţii Sociale aflată sub patronajul preşedintelui Republicii Azerbaidjan. Evenimentul oferă cadrul necesar miniştrilor şi altor factori decizionali de a discuta asupra modalităţilor prin care poate fi transformată administraţia şi asupra modului în care instituţiile, administraţiile publice şi guvernele sunt organizate şi acţionează pentru a îndeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018:  Ziua Naţiunilor Unite pentru Serviciul Public este marcată, anual, la data de 23 iunie.

Forumul din 2018 are loc la Marrakech, în Regatul Maroc, în perioada 21-23 iunie 2018, pe tema „Transformarea guvernării în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua Naţiunilor Unite pentru Serviciul Public (United Nations Public Service Day) este marcată anual la 23 iunie.

Sediul materiei: Evenimentul a fost instituit prin Rezoluția 57/277 a Adunării Generale a Națiunilor Unite pentru a celebra valoarea și virtutea serviciilor publice, contribuția administrației publice în dezvoltarea statelor și munca depusă de funcționarii publici. Totoată, evenimentul urmărește să încurajeze tinerii să urmeze o carieră în acest domeniu.

În acest sens, începând cu 2003, în fiecare an este organizată o competiție pentru desemnarea celor mai bune servicii de administrație publică oferite la nivelul unei comunități, în acest sens fiind depuse candidaturi la Divizia pentru Administrație Publică și Dezvoltarea Managementului din cadrul Departamentului ONU pentru Afaceri Economice și Sociale.

În cadrul Premiilor ONU pentru Administrație Publică sunt recompensate succesele creative și contribuțiile instituțiilor din administrația publică care au condus la sporirea eficientizării și a receptivității serviciilor de administrație publică pe mapamond. Ceremonia este organizată în cadrul unui forum dedicat care este organizat în orașul care primește distincția

În 2017, Forumul ONU pentru Administrație Publică, având tema ”Viitorul este Acum — Accelerarea Inovării la nivelul Administrației Publice pentru Agenda 2030”, este organizat în perioada 22-23 iunie la Haga (Olanda) de către guvernul olandez în colaborare cu Departamentul ONU pentru Afaceri Sociale și Economice.

În 2016 premiul a revenit municipalității New York-ului, iar în 2015 celei a orașului columbian Medellin.

Website-urile oficiale ale campaniei aici și aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti