« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 

Ziua internațională a văduvelor 
23.06.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a văduvelor este marcată, anual, la data de 23 iunie.

Pierderea unui partener este devastatoare. Pentru multe femei din întreaga lume, în special pentru cele din țările în curs de dezvoltare, această pierdere este amplicată de o luptă pe termen lung pentru nevoile lor de bază, drepturile și demnitățile lor umane.

Pandemia tocmai a înrăutățit situația din ultimele câteva luni, cu o pierdere umană devastatoare și care, probabil, a lăsat zeci de mii de femei văduve, acestora fiindu-le întrerupt sprijinul lor obișnuit socio-economic și familial.

Experiența bolilor din trecut, de exemplu HIV/SIDA și Ebola, arată că văduvelor li se refuză adesea drepturile de moștenire, își pierd dreptul de proprietate după moartea partenerului și întâmpină stigmatizare și discriminare extreme, întrucât sunt percepute ca fiind purtătoare ale bolii. La nivel mondial, femeile sunt mult mai puțin susceptibile să aibă acces la pensii pentru limită de vârstă decât bărbații, astfel încât moartea unui soț poate duce la destituirea femeilor în vârstă. În contextul închiderilor economice, văduvele ar putea să nu aibă acces la conturi bancare și la pensii pentru a plăti asistența medicală dacă și ele se îmbolnăvesc sau se pot întreține pe ele însele și pe copiii lor. Pentru familiile cu mamă singură și femeile în vârstă singure, care sunt deja foarte vulnerabile la sărăcie, acesta este un domeniu care are nevoie de atenție urgentă.

Se estimează că aproximativ 258 de milioane de văduve din întreaga lume și aproape una din zece trăiesc în sărăcie extremă. Însă, numărul real este probabil să fie mult mai mare și să crească în continuare, deoarece coronavirusul și efectele sale asociate asupra sănătății continuă să facă ravagii în întreaga lume. Fiind femei, acestea au nevoi specifice, dar vocile și experiența acestora sunt adesea absente din politica care le afectează supraviețuirea.

Acum mai mult ca oricând, această zi este o oportunitate de acțiune pentru obținerea drepturilor depline și recunoașterea văduvelor. Aceasta include furnizarea de informații despre accesul la o parte corectă din moștenirea, terenurile și resursele productive ale acestora; pensii și protecție socială care nu se bazează numai pe starea civilă; muncă decentă și salariu egal; oportunități de educație și formare. Împuternicirea văduvelor pentru a se sprijini pe ei însele și familiile lor înseamnă, de asemenea, abordarea stigmatelor sociale care creează excludere și practicile discriminatorii sau dăunătoare.

Mai mult, guvernele ar trebui să ia măsuri pentru a-și respecta angajamentele pentru asigurarea drepturilor văduvelor, astfel cum sunt consacrate de dreptul internațional, inclusiv Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor și Convenția privind drepturile copilului. Chiar și atunci când există legi naționale pentru protejarea drepturilor văduvelor, slăbiciunile sistemelor judiciare din multe state compromit modul în care drepturile văduvelor sunt apărate în practică și ar trebui abordate. Lipsa de conștientizare și discriminare din partea oficialilor judiciari le poate determina pe văduve să evite să apeleze la sistemul de justiție pentru a solicita ajutor.

De asemenea, trebuie întreprinse programe și politici pentru încetarea violenței împotriva văduvelor și a copiilor acestora, reducerea sărăciei, educația și alte sprijine pentru văduve de toate vârstele, inclusiv în contextul planurilor de acțiune pentru accelerarea realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă.

În situațiile de după conflict, văduvele ar trebui să fie implicate pe deplin la procesele de construire a păcii și de reconciliere pentru a se asigura că acestea contribuie la o pace și securitate durabile.

Și în contextul COVID-19, văduvele nu trebuie lăsate în afara activității noastre, cu scopul de a ne consolida. Să ne asigurăm că recuperarea noastră prioritizează nevoile lor unice și susține societățile pentru a fi mai incluzive, rezistente și egale pentru toți.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a văduvelor (International Widows’ Day) este marcată, anual, la data de 23 iunie.

Prin marcarea acestei zile se urmăreşte o recunoaştere specială a situaţiei văduvelor de toate vârstele şi din diferite regiuni şi culturi ale planetei. Pentru a descrie situaţia văduvelor din întreaga lume, fundaţia a prezentat, în iunie 2010, Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, un studiu conform căruia se estima că existau 245 de milioane de văduve în întreaga lume, dintre care 115 milioane trăiau în sărăcie şi sufereau de stigmatizare socială şi de privare economică. În prezent se estimează că există aproximativ 258 de milioane de văduve în întreaga lume.

În 2019, pentru a marca Ziua internaţională a văduvelor, Asociaţia „Există viaţă după doliu!” organizează pe 23 iunie, în Bucureşti, împreună cu Fundaţia Sensiblu, prima conferinţă a familiilor monoparentale afectate de pierderea unuia din părinţi. În cadrul evenimentului părinţii văduvi şi copiii lor vor participa la un program special gândit pentru nevoile lor.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională a văduvelor (International Widows’ Day) este marcată, anual, la data de 23 iunie.

Această zi are rolul de a evidenția nedreptățile cu care se confruntă văduvele din întreaga lume și pentru a sensibiliza populația în vederea sprijinirii lor și a copiilor acestora.

Sediul materiei: Evenimentul a fost instituit de Organizația Națiunilor Unite la 21 decembrie 2010 cu prilejul celei de-a 65-a Adunări Generale, după ce a fost lansat, în anul 2005, de Fundația Loomba din Marea Britanie pentru a atrage atenția asupra situației văduvelor de toate vârstele și din diferite regiuni și culturi ale planetei.

Data aleasă marchează ziua în care, în anul 1945, Shrimati Pushpa Wati Loomba, mama fondatorului Fundației, a rămas văduvă.

În țările aflate în curs de dezvoltare problemele femeilor văduve sunt influențate de sărăcie, analfabetism, HIV/SIDA, conflicte și nedreptate socială, abuz și violență, iar în țările dezvoltate problemele acestora sunt legate de faptul că sunt expuse izolării sociale și trăiesc adesea în nesiguranță și sărăcie, fără îngrijire medicală sau condiții de lucru adecvate.

În România, anual, peste 40.000 de femei își pierd partenerul de viață, iar peste 5.000 dintre acestea au în îngrijire copii minori.

În țara noastră, Ziua internațională a văduvelor a fost marcată pentru prima dată în 2015 printr-un flashmob în Parcul Tineretului din București, organizat de Asociația „Există viață după doliu!”, o asociație caritabilă ce reunește peste 400 de persoane care au rămas fără partener de viață.

Asociația a fost înființată în 2011 și de atunci oferă consiliere de specialitate, organizează întâlniri de socializare și terapie pentru adulți și copii.

Website-urile oficiale aiciaici și aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș,Facultatea de Drept, Universitatea din București
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.