Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ziua internațională a văduvelor 
23.06.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Dreptul familiei, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a văduvelor este marcată, anual, la data de 23 iunie.

ȘTIAȚI CĂ?

– Se estimează că există 258 de milioane de văduve în întreaga lume și aproape una din zece trăiește în sărăcie extremă.

– În unele părți din estul Republicii Democrate Congo, de exemplu, se raportează că aproximativ 50% dintre femei sunt văduve.

– Văduvele sunt constrânse să participe la practici tradiționale dăunătoare, degradante și care chiar le pun viața în pericol, ca parte a ritualurilor de înmormântare și doliu.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a văduvelor este marcată, anual, la data de 23 iunie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Pentru multe văduve, pierderea soțului înseamnă și pierderea identității, a drepturilor asupra pământului, a proprietății, a veniturilor și, eventual, a copiilor lor. Siguranța lor fizică prezintă un risc mai mare, chiar atunci când pot suferi traume emoționale grave.

Drepturile omului, inclusiv dreptul de moștenire și deținere a proprietății, nu ar trebui să fie condiționate de starea civilă. Legile privind moștenirea și plasele de protecție socială ar trebui să asigure protecția și securitatea văduvelor.

Pandemia COVID-19 a dus la creșterea numărului de văduve la nivel global și a exacerbat multe dintre provocările cu care se confruntă, inclusiv accesul la conturi bancare și pensii. Întrucât guvernele oferă sprijin economic și social ca răspuns la pandemie, acestea trebuie să ia în considerare cele 250 de milioane de văduve ale lumii. Chiar înainte de apariția pandemiei, aproape una din zece văduve trăia în sărăcie extremă.

Asistența socială, inclusiv transferurile de numerar și pensiile, pot ajuta la sprijinirea văduvelor care sunt adesea lăsate să își asume întreaga responsabilitate pentru familiile lor. Guvernele ar trebui să depună eforturi speciale pentru ca aceste măsuri să ajungă la femeile cu vizibilitate redusă, de exemplu, cele fără cărți de identitate sau conturi bancare.

Îndemn fiecare țară, ca element critic al chemării mele la acțiune privind drepturile omului, să adopte și să implementeze legislație și politici care promovează egalitatea de gen și să abroge toate legile discriminatorii care perpetuează subjugarea și excluderea femeilor. Persecuția și dezmoștenirea văduvelor, conform legii și obiceiurilor, este unul dintre cele mai grave exemple de discriminare de gen.

De Ziua Internațională a Văduvelelor, să ne asigurăm că toate văduvele ocupă un loc respectat în societățile noastre, cu acces la protecție legală și socială, astfel încât să-și poată trăi viața în pace și să-și atingă întregul potențial.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a văduvelor este marcată, anual, la data de 23 iunie.

Pierderea unui partener este devastatoare. Pentru multe femei din întreaga lume, în special pentru cele din țările în curs de dezvoltare, această pierdere este amplicată de o luptă pe termen lung pentru nevoile lor de bază, drepturile și demnitățile lor umane.

Pandemia tocmai a înrăutățit situația din ultimele câteva luni, cu o pierdere umană devastatoare și care, probabil, a lăsat zeci de mii de femei văduve, acestora fiindu-le întrerupt sprijinul lor obișnuit socio-economic și familial.

Experiența bolilor din trecut, de exemplu HIV/SIDA și Ebola, arată că văduvelor li se refuză adesea drepturile de moștenire, își pierd dreptul de proprietate după moartea partenerului și întâmpină stigmatizare și discriminare extreme, întrucât sunt percepute ca fiind purtătoare ale bolii. La nivel mondial, femeile sunt mult mai puțin susceptibile să aibă acces la pensii pentru limită de vârstă decât bărbații, astfel încât moartea unui soț poate duce la destituirea femeilor în vârstă. În contextul închiderilor economice, văduvele ar putea să nu aibă acces la conturi bancare și la pensii pentru a plăti asistența medicală dacă și ele se îmbolnăvesc sau se pot întreține pe ele însele și pe copiii lor. Pentru familiile cu mamă singură și femeile în vârstă singure, care sunt deja foarte vulnerabile la sărăcie, acesta este un domeniu care are nevoie de atenție urgentă.

Se estimează că aproximativ 258 de milioane de văduve din întreaga lume și aproape una din zece trăiesc în sărăcie extremă. Însă, numărul real este probabil să fie mult mai mare și să crească în continuare, deoarece coronavirusul și efectele sale asociate asupra sănătății continuă să facă ravagii în întreaga lume. Fiind femei, acestea au nevoi specifice, dar vocile și experiența acestora sunt adesea absente din politica care le afectează supraviețuirea.

Acum mai mult ca oricând, această zi este o oportunitate de acțiune pentru obținerea drepturilor depline și recunoașterea văduvelor. Aceasta include furnizarea de informații despre accesul la o parte corectă din moștenirea, terenurile și resursele productive ale acestora; pensii și protecție socială care nu se bazează numai pe starea civilă; muncă decentă și salariu egal; oportunități de educație și formare. Împuternicirea văduvelor pentru a se sprijini pe ei însele și familiile lor înseamnă, de asemenea, abordarea stigmatelor sociale care creează excludere și practicile discriminatorii sau dăunătoare.

Mai mult, guvernele ar trebui să ia măsuri pentru a-și respecta angajamentele pentru asigurarea drepturilor văduvelor, astfel cum sunt consacrate de dreptul internațional, inclusiv Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor și Convenția privind drepturile copilului. Chiar și atunci când există legi naționale pentru protejarea drepturilor văduvelor, slăbiciunile sistemelor judiciare din multe state compromit modul în care drepturile văduvelor sunt apărate în practică și ar trebui abordate. Lipsa de conștientizare și discriminare din partea oficialilor judiciari le poate determina pe văduve să evite să apeleze la sistemul de justiție pentru a solicita ajutor.

De asemenea, trebuie întreprinse programe și politici pentru încetarea violenței împotriva văduvelor și a copiilor acestora, reducerea sărăciei, educația și alte sprijine pentru văduve de toate vârstele, inclusiv în contextul planurilor de acțiune pentru accelerarea realizării obiectivelor de dezvoltare durabilă.

În situațiile de după conflict, văduvele ar trebui să fie implicate pe deplin la procesele de construire a păcii și de reconciliere pentru a se asigura că acestea contribuie la o pace și securitate durabile.

Și în contextul COVID-19, văduvele nu trebuie lăsate în afara activității noastre, cu scopul de a ne consolida. Să ne asigurăm că recuperarea noastră prioritizează nevoile lor unice și susține societățile pentru a fi mai incluzive, rezistente și egale pentru toți.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a văduvelor (International Widows’ Day) este marcată, anual, la data de 23 iunie.

Prin marcarea acestei zile se urmăreşte o recunoaştere specială a situaţiei văduvelor de toate vârstele şi din diferite regiuni şi culturi ale planetei. Pentru a descrie situaţia văduvelor din întreaga lume, fundaţia a prezentat, în iunie 2010, Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, un studiu conform căruia se estima că existau 245 de milioane de văduve în întreaga lume, dintre care 115 milioane trăiau în sărăcie şi sufereau de stigmatizare socială şi de privare economică. În prezent se estimează că există aproximativ 258 de milioane de văduve în întreaga lume.

În 2019, pentru a marca Ziua internaţională a văduvelor, Asociaţia „Există viaţă după doliu!” organizează pe 23 iunie, în Bucureşti, împreună cu Fundaţia Sensiblu, prima conferinţă a familiilor monoparentale afectate de pierderea unuia din părinţi. În cadrul evenimentului părinţii văduvi şi copiii lor vor participa la un program special gândit pentru nevoile lor.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională a văduvelor (International Widows’ Day) este marcată, anual, la data de 23 iunie.

Această zi are rolul de a evidenția nedreptățile cu care se confruntă văduvele din întreaga lume și pentru a sensibiliza populația în vederea sprijinirii lor și a copiilor acestora.

Sediul materiei: Evenimentul a fost instituit de Organizația Națiunilor Unite la 21 decembrie 2010 cu prilejul celei de-a 65-a Adunări Generale, după ce a fost lansat, în anul 2005, de Fundația Loomba din Marea Britanie pentru a atrage atenția asupra situației văduvelor de toate vârstele și din diferite regiuni și culturi ale planetei.

Data aleasă marchează ziua în care, în anul 1945, Shrimati Pushpa Wati Loomba, mama fondatorului Fundației, a rămas văduvă.

În țările aflate în curs de dezvoltare problemele femeilor văduve sunt influențate de sărăcie, analfabetism, HIV/SIDA, conflicte și nedreptate socială, abuz și violență, iar în țările dezvoltate problemele acestora sunt legate de faptul că sunt expuse izolării sociale și trăiesc adesea în nesiguranță și sărăcie, fără îngrijire medicală sau condiții de lucru adecvate.

În România, anual, peste 40.000 de femei își pierd partenerul de viață, iar peste 5.000 dintre acestea au în îngrijire copii minori.

În țara noastră, Ziua internațională a văduvelor a fost marcată pentru prima dată în 2015 printr-un flashmob în Parcul Tineretului din București, organizat de Asociația „Există viață după doliu!”, o asociație caritabilă ce reunește peste 400 de persoane care au rămas fără partener de viață.

Asociația a fost înființată în 2011 și de atunci oferă consiliere de specialitate, organizează întâlniri de socializare și terapie pentru adulți și copii.

Website-urile oficiale aiciaici și aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș,Facultatea de Drept, Universitatea din București
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti