« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua Internațională a Navigatorului
25.06.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Internațională a Navigatorului este marcată, anual, la data de 25 iunie.

Navigatorii sunt în prima linie a pandemiei COVID-19, jucând un rol esențial în menținerea fluxului de mărfuri vitale, precum alimente, medicamente și consumabile medicale. Cu toate acestea, criza a dus la condiții de muncă dificile pentru navigatori, incluzând incertitudini și dificultăți cu privire la accesul în port, aprovizionare, schimbări de echipaj și repatriere.

În acest an, campania „Ziua navigatorului” invită statele membre să recunoască navigatorii ca lucrători-cheie – și să le ofere sprijinul, asistența și opțiunile de călătorie deschise tuturor lucrătorilor-cheie în timpul pandemiei.

Campania 2020 aduce un omagiu navigatorilor, recunoscându-le sacrificiul și problemele cu care se confruntă. Mulți navigatori sunt plecați de acasă de luni de zile și nu sunt siguri când vor putea să se întoarcă înapoi din cauza restricțiilor de călătorie.

Campania urmărește, de asemenea, sensibilizarea cu privire la munca depusă de navigatori ca răspuns la pandemie și să le mulțumească pentru contribuția lor. Toată lumea este invitată să recunoască capacitatea navigatorilor de a livra bunuri vitale, capacitate care este esențială pentru a reacționa și, în cele din urmă, a depăși această pandemie.

Campania încurajează pe toată lumea să trateze navigatorii cu respectul și demnitatea pe care le merită, astfel încât să poată continua să-și ofere serviciile vitale pentru a menține comerțul mondial în mișcare.


Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

25 iunie 2019: Ziua Internațională a Navigatorului este marcată, anual, la data de 25 iunie.

Campania pentru 2019 este: „Eu sunt la bord”. Aceasta este folosită de oricine se angajează în campanie, de sex masculin sau de sex feminin, pentru a-și arăta solidaritatea pentru egalitatea de gen în navigația pe mare.

Pe parcursul anului 2019, în lumea maritimă, se pune un accent puternic pe importanța și valoarea femeilor din rândul profesioniștilor.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

25 iunie 2018: Ziua Internațională a Navigatorului este marcată, anual, la data de 25 iunie.

Anii 2017 și 2018 au înregistrat un impuls puternic în industrie pentru a aborda bunăstarea navigatorilor, în special sănătatea lor mintală. Pentru a expune în continuare această problemă importantă, alegerea  pentru temă este „bunăstarea navigatorilor”.

Prin abordarea problemei bunăstării navigatorilor și în special a sănătății mintale, această campanie poate informa strategii specifice pentru a aborda stresul și alte probleme care afectează situația mentală a navigatorilor – și pentru a face ca instrumentele disponibile să fie mai cunoscute.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

25 iunie 2017: Ziua Internațională a Navigatorului (Day of the Seafarer)  este marcată, în fiecare an, la 25 iunie pentru a recunoaște contribuția unică a marinarilor din întreaga lume la comerțul internațional pe mare, la economia mondială și la societatea civilă în ansamblu.

Decizia de a institui acest eveniment a fost luată la conferința Organizației Maritime Internaționale (IMO) de la Manila (Filipine) din 2010, unde au fost adoptate revizuiri la Convenția internațională privind standardele de pregătire, certificare și efectuare a serviciului de cart (Convenția STCW) și a Codului de asociat.

În prezent, numărul navigatorilor din lumea întreagă care lucrează pe nave comerciale este estimat la 400.000 ofițeri, dintre care 825.000 nebrevetati. Țările OECD (America de Nord, Europa de Vest, Japonia) rămân cele mai importante surse de ofițeri dar în ultima decadă un număr crescut de ofițeri sunt recrutați și din alte țări precum Estul îndepărtat și din Europa de Est.

România este printre țările importante din acest punct de vedere. Astfel, conform statisticilor Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), prezentate la 25 iunie 2016, în țara noastră există 35.000 de brevete și certificate, dintre care 25.000 sunt active pe piață. Dintre aceștia, 16.000 reprezintă personal navigant de origine română care contribuie la siguranța navei, iar 9.000-10.000 sunt cei care funcționează ca personal auxiliar: cameriste, ospătari, bucătari etc.

Navigatorii au o responsabilitate imensă atât în ceea ce privește asigurarea schimburilor comerciale cu navele pe care lucrează dar și pentru pasagerii de pe nave de croazieră sau Ro-Ro cât și în față mediului. Pentru aceasta e nevoie de persoane speciale care să ia asupra lor provocarea de a deveni marinari de profesie – în special în aceste zile când navele au capacități de transport de mii de pasageri și încărcături de sute de mii de tone, cu un pericol de a cauza pierderi enorme de vieți sau de a face catastrofe de dimendiuni inimaginabile ale mediului.

De aceea rolul Federației Internaționale a Transportatorilor (ITF) și a sindicatelor componente în negocierea contractelor de muncă, în apărarea drepturilor navigatorilor este crucial. Dacă în trecut se înregistrau peste 1 milion de cazuri în care erau implicați navigatorii, astăzi procentajul a scăzut la sub jumătate

Tema din 2017 este „Navigatorii contează”, o atenție deosebită fiind acordată porturilor și centrelor de navigatori pentru ca acestea să prezinte cele mai bune practici privind sprijinul și bunăstarea navigatorilor.

Web-site-ul oficial al campaniei este: imo.org/dayoftheseafarer.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.