Secţiuni » Articole
Articole
EssentialsOpiniiRNSJNote de studiuStudii

Ziua Internațională a Navigatorului


25 iunie 2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

25 iunie 2019: Ziua Internațională a Navigatorului este marcată, anual, la data de 25 iunie.

Campania pentru 2019 este: „Eu sunt la bord”. Aceasta este folosită de oricine se angajează în campanie, de sex masculin sau de sex feminin, pentru a-și arăta solidaritatea pentru egalitatea de gen în navigația pe mare.

Pe parcursul anului 2019, în lumea maritimă, se pune un accent puternic pe importanța și valoarea femeilor din rândul profesioniștilor.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

25 iunie 2018: Ziua Internațională a Navigatorului este marcată, anual, la data de 25 iunie.

Anii 2017 și 2018 au înregistrat un impuls puternic în industrie pentru a aborda bunăstarea navigatorilor, în special sănătatea lor mintală. Pentru a expune în continuare această problemă importantă, alegerea  pentru temă este „bunăstarea navigatorilor”.

Prin abordarea problemei bunăstării navigatorilor și în special a sănătății mintale, această campanie poate informa strategii specifice pentru a aborda stresul și alte probleme care afectează situația mentală a navigatorilor – și pentru a face ca instrumentele disponibile să fie mai cunoscute.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

25 iunie 2017: Ziua Internațională a Navigatorului (Day of the Seafarer)  este marcată, în fiecare an, la 25 iunie pentru a recunoaște contribuția unică a marinarilor din întreaga lume la comerțul internațional pe mare, la economia mondială și la societatea civilă în ansamblu.

Decizia de a institui acest eveniment a fost luată la conferința Organizației Maritime Internaționale (IMO) de la Manila (Filipine) din 2010, unde au fost adoptate revizuiri la Convenția internațională privind standardele de pregătire, certificare și efectuare a serviciului de cart (Convenția STCW) și a Codului de asociat.

În prezent, numărul navigatorilor din lumea întreagă care lucrează pe nave comerciale este estimat la 400.000 ofițeri, dintre care 825.000 nebrevetati. Țările OECD (America de Nord, Europa de Vest, Japonia) rămân cele mai importante surse de ofițeri dar în ultima decadă un număr crescut de ofițeri sunt recrutați și din alte țări precum Estul îndepărtat și din Europa de Est.

România este printre țările importante din acest punct de vedere. Astfel, conform statisticilor Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), prezentate la 25 iunie 2016, în țara noastră există 35.000 de brevete și certificate, dintre care 25.000 sunt active pe piață. Dintre aceștia, 16.000 reprezintă personal navigant de origine română care contribuie la siguranța navei, iar 9.000-10.000 sunt cei care funcționează ca personal auxiliar: cameriste, ospătari, bucătari etc.

Navigatorii au o responsabilitate imensă atât în ceea ce privește asigurarea schimburilor comerciale cu navele pe care lucrează dar și pentru pasagerii de pe nave de croazieră sau Ro-Ro cât și în față mediului. Pentru aceasta e nevoie de persoane speciale care să ia asupra lor provocarea de a deveni marinari de profesie – în special în aceste zile când navele au capacități de transport de mii de pasageri și încărcături de sute de mii de tone, cu un pericol de a cauza pierderi enorme de vieți sau de a face catastrofe de dimendiuni inimaginabile ale mediului.

De aceea rolul Federației Internaționale a Transportatorilor (ITF) și a sindicatelor componente în negocierea contractelor de muncă, în apărarea drepturilor navigatorilor este crucial. Dacă în trecut se înregistrau peste 1 milion de cazuri în care erau implicați navigatorii, astăzi procentajul a scăzut la sub jumătate

Tema din 2017 este „Navigatorii contează”, o atenție deosebită fiind acordată porturilor și centrelor de navigatori pentru ca acestea să prezinte cele mai bune practici privind sprijinul și bunăstarea navigatorilor.

Web-site-ul oficial al campaniei este: imo.org/dayoftheseafarer.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii