Ziua Internațională a Navigatorului
25 iunie 2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA
25 iunie 2019: Ziua Internațională a Navigatorului este marcată, anual, la data de 25 iunie.
Campania pentru 2019 este: „Eu sunt la bord”. Aceasta este folosită de oricine se angajează în campanie, de sex masculin sau de sex feminin, pentru a-și arăta solidaritatea pentru egalitatea de gen în navigația pe mare.
Pe parcursul anului 2019, în lumea maritimă, se pune un accent puternic pe importanța și valoarea femeilor din rândul profesioniștilor.
Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București
***
25 iunie 2018: Ziua Internațională a Navigatorului este marcată, anual, la data de 25 iunie.
Anii 2017 și 2018 au înregistrat un impuls puternic în industrie pentru a aborda bunăstarea navigatorilor, în special sănătatea lor mintală. Pentru a expune în continuare această problemă importantă, alegerea pentru temă este „bunăstarea navigatorilor”.
Prin abordarea problemei bunăstării navigatorilor și în special a sănătății mintale, această campanie poate informa strategii specifice pentru a aborda stresul și alte probleme care afectează situația mentală a navigatorilor – și pentru a face ca instrumentele disponibile să fie mai cunoscute.
Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)
***
25 iunie 2017: Ziua Internațională a Navigatorului (Day of the Seafarer) este marcată, în fiecare an, la 25 iunie pentru a recunoaște contribuția unică a marinarilor din întreaga lume la comerțul internațional pe mare, la economia mondială și la societatea civilă în ansamblu.
Decizia de a institui acest eveniment a fost luată la conferința Organizației Maritime Internaționale (IMO) de la Manila (Filipine) din 2010, unde au fost adoptate revizuiri la Convenția internațională privind standardele de pregătire, certificare și efectuare a serviciului de cart (Convenția STCW) și a Codului de asociat.
În prezent, numărul navigatorilor din lumea întreagă care lucrează pe nave comerciale este estimat la 400.000 ofițeri, dintre care 825.000 nebrevetati. Țările OECD (America de Nord, Europa de Vest, Japonia) rămân cele mai importante surse de ofițeri dar în ultima decadă un număr crescut de ofițeri sunt recrutați și din alte țări precum Estul îndepărtat și din Europa de Est.
România este printre țările importante din acest punct de vedere. Astfel, conform statisticilor Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), prezentate la 25 iunie 2016, în țara noastră există 35.000 de brevete și certificate, dintre care 25.000 sunt active pe piață. Dintre aceștia, 16.000 reprezintă personal navigant de origine română care contribuie la siguranța navei, iar 9.000-10.000 sunt cei care funcționează ca personal auxiliar: cameriste, ospătari, bucătari etc.
Navigatorii au o responsabilitate imensă atât în ceea ce privește asigurarea schimburilor comerciale cu navele pe care lucrează dar și pentru pasagerii de pe nave de croazieră sau Ro-Ro cât și în față mediului. Pentru aceasta e nevoie de persoane speciale care să ia asupra lor provocarea de a deveni marinari de profesie – în special în aceste zile când navele au capacități de transport de mii de pasageri și încărcături de sute de mii de tone, cu un pericol de a cauza pierderi enorme de vieți sau de a face catastrofe de dimendiuni inimaginabile ale mediului.
De aceea rolul Federației Internaționale a Transportatorilor (ITF) și a sindicatelor componente în negocierea contractelor de muncă, în apărarea drepturilor navigatorilor este crucial. Dacă în trecut se înregistrau peste 1 milion de cazuri în care erau implicați navigatorii, astăzi procentajul a scăzut la sub jumătate
Tema din 2017 este „Navigatorii contează”, o atenție deosebită fiind acordată porturilor și centrelor de navigatori pentru ca acestea să prezinte cele mai bune practici privind sprijinul și bunăstarea navigatorilor.
Web-site-ul oficial al campaniei este: imo.org/dayoftheseafarer.
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro