Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Ionuț Dobrinescu: Monedele criptografice spun ceva prin numele lor
29.06.2017 | Andreea LUPU

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Fiscalitate, Recuperare creanțe, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Av. Ionuț Dobrinescu, Partener DOBRINESCU DOBREV, s-a referit, în cadrul dezbaterii Efectele juridice ale BITCOINediția 141, organizată de Societatea de Științe Juridice, la esența monedelor criptografice.

Ionuț Dobrinescu„Monedele criptografice spun ceva prin numele lor. Cripto înseamnă ascuns. Un însemn ascuns. De ce este ascuns? Pentru că ele utilizează soluții software criptografice. Am să vă dau un exemplu care este omniprezent în viața noastră și anume, interacțiunile virtuale trebuie securizate. Ca tu să-ți accesezi banca sau contul de Facebook sau contul de Gmail trebuie ca acea conexiune să fie securizată și să nu schimbi o parolă care ar reprezenta vulnerabilitatea acestui contact virtual. Cineva suficient de deștept a inventat cheile publice și private care sunt la baza acestui fenomen de interacțiune virtuală securizată. Iată un exemplu – există o modalitate în care eu pot să transmit un secret către colega mea fără să-i transmit o parolă. Iată cum: eu aș lua o cutie, aș introduce secretul în ea, aș închide-o cu un lacăt, i-aș trimite cutia, dar nu i-aș da cheia. Cum ar putea să acceseze secretul? Acționând inteligent ar putea să scoată un lacăt propriu, să închidă cu al doilea lacăt aceeași cutie, să mi-o remită, eu să scot lacătul cu propria mea cheie pe care nu i-am dat-o niciodată, să-i întorc cutia, iar ea să-și descuie lacătul propriu și să găsească secretul. Am făcut un schimb securizat în care nu am transmis parola, el a fost invulnerabilizat de acest procedeu. Acest lucru se poate face și în mediu digital. Există aceste funcții matematice cu sens unic care combină numere prime foarte mari într-o manieră ireversibilă. Dacă introduci într-o funcție polinomială niște numere prime foarte mari după anumite reguli de combinatorică factorială, produsul rezultat nu poate fi descompus în datele de input, nu vei ști niciodată ce ai băgat și ce ai înmulțit ca să obții acel produs. Aceste funcții sunt prețioase, se descoperă continuu și stau la baza securizării acestor mecanisme. Când ai înțeles mecanismul de schimb cu chei publice și private, practic începi să te servești de sistemele virtuale de plăți etc.”

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti