DIICOT. Tâlhărie calificată, şantaj, furt calificat, înşelăciune, mărturie mincinoasă, contrabandă cu ţigarete. Percheziţii domiciliare. UPDATE: Uzurpare de calități oficiale. Reținere, control judiciar
2 noiembrie 2017 | Adina GANȚOLEA
1 noiembrie 2017: Procurorii DIICOT- Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului M. V., comisar şef de poliţie în cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București – Compartimentul finanțării terorismului și spălării banilor, pentru săvârşirea a două infracțiuni de favorizare a făptuitorului.
În privința inculpatului D. O. B. zis B. (în legătură cu care s-a comis de către inculpatul M. V. infracțiunea de favorizare a făptuitorului) probele administrate în cauză au reliefat, în afară de contribuția esențială la inițierea și constituirea grupului infracțional organizat, participarea acestuia la comiterea următoarelor infracțiuni:
Astfel, începând cu luna mai 2016, împreună cu inculpaţii I. P. zis I. P., I. A, zis „G.” şi D. C. M.zis „B.” a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane vătămate pe care a ameninţat-o cu acte de violenţă îndreptate împotriva familiei şi bunurilor sale, precum şi cu darea în vileag a unor înregistrări compromiţătoare, pentru a obţine de la aceasta, în mod injust, o sumă de bani. În vederea realizării acestui scop, inculpaţii au realizat acţiuni concertate de intimidare a persoanei vătămate, prin urmărirea acesteia, inclusiv prin GPS, agresarea unei persoane de încredere, aducerea de distrugeri autovehiculelor și agresarea câinilor de pază ai acesteia. În baza acestor acte de constrângere, la data de 21.12.2016, persoana vătămată a remis membrilor grupării suma totală de 2.400 de euro, sumă ce le-a fost plătită în două tranşe, în cursul aceleiaşi zile.
Începând cu data de 14.02.2017, în baza aceleiaşi rezoluţiuni infracţionale,inculpatul D. O. B.împreună cu inculpaţii I. A,şi D. C. M.au continuat acţiunea de hărţuire a victimei, în scopul obţinerii în mod injust, de la aceasta, a unor noi foloase patrimoniale. Cei trei au reluat activitatea de monitorizare a persoanei vătămate, de urmărire şi de contactare repetată a membrilor familiei sale, reuşind şi în acest caz înfrângerea libertăţii sale de voinţă şi determinarea acesteia să le remită o nouă sumă de bani, respective suma de 1.200 de lei.
În dimineaţa zilei de 05.12.2016, inculpatul D. O. B. împreună cu inculpaţii I. P. zis I. P., B. M.zis „G.”, I. F. zis „G.”, I. A,zis „G.”, F. A. I. zis „N.”, declinându-şi calitatea de poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află ţigări provenite din contrabandă, autotursim pe care l-au sustras, prin acte de violenţă fizică exercitate asupra ocupanţilor acestuia. Autotursimul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, Sector 6, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia cele 50 de baxuri de ţigări, deţinute nelegal în autoturisim de către persoanele vătămate.
La data de 12.02.2017, inculpatul D. O. B. împreună cu inculpaţii I. P. zis “I. P.” şi B. M. zis M. G.l a asigurat “paza locului” în timp ce alţi inculpaţi au pătruns, prin escaladarea gardului şi apoi prin efracţie, în locuinţa unei persoane vătămate de unde au sustras suma de 5.000 de lei, mai multe ceasuri, bijuterii din aur şi o icoană, prejudiciul cauzat fiind estimat la suma de 60.000 de lei.
În dimineaţa zilei de 05.12.2016, inculpatul D. O. B.împreună cu inculpaţii I. P. zis I. P., B. M. zis „G.”, I. F. zis „G.”, I. A, zis „G.”, F. A. I. zis „N.”, declinându-şi calitatea de poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află ţigări provenite din contrabandă, autotursim pe care l-au sustras, prin acte de violenţă fizică exercitate asupra ocupanţilor acestuia. Autotursimul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, Sector 6, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia cele 50 de baxuri de ţigări, deţinute nelegal în autoturisim de către persoanele vătămate.
Cu referire la această ultimă infracțiune săvârșită cu participarea inculpatului D. O. B.zis B. s-a reținut o primă acțiune de favorizare a făptuitorului comisă de către inculpatul M. V., care, în dimineața imediat următoare sustragerii țigărilor, a aflat chiar de la inculpatul anterior menționat că acesta a participat activ la săvârșirea infracțiunii.
Astfel, din analiza probelor administrate în cauză a rezultat că la data de 25 martie 2017, în cadrul unor discuții telefonice purtate de către inculpatul M. V. cu inculpatul D. O. B., acesta din urmă îi aduce la cunoștință că, în noaptea precedentă, a participat la comiterea unei infracțiuni în dauna unei persoane de la care a sustras 7 baxuri cu țigări, transportate în cursul aceleiași nopți la un apartament situat pe raza municipiului Bucureşti. Toate aceste convorbiri sunt purtate sub aparența furnizării, de către inculpat, a unor informații despre infracțiuni comise de persoane din anturajul său, inculpatul D. O. B. acționând ca un veritabil ”colaborator” al ofițerului de poliție, în lipsa unei autorizări date în acest scop de procuror, în condițiile art. 148 C.p.p.
În tot contextul expus, deși inculpatul D. O. B.i-a comunicat textual inculpatului M. V. că a participat, alături de alte persoane, la comiterea acestei infracțiuni, furnizându-i și dovezi sub acest aspect, cel din urmă, cu încălcarea dispozițiilor art. 292 C.p. și art. 2 alin. 1 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare, nu a constatat săvârșirea infracțiunii, ba chiar l-a sfătuit pe inculpat să șteargă din telefonul mobil toate conversațiile pe care le-au purtat pe marginea acestui subiect, împiedicând astfel tragerea la răspundere penală a autorului faptei.
De asemenea, la data de 29.06.2017, după ce în prezenta cauză procurorii DIICOT au procedat la destructurarea grupării infracționale organizate coordonate de către inculpatul I. P. zis ”I. P.” (acțiune desfășurată la data de 27.06.2017), ofițerul de poliție a discutat din nou cu inculpatul D. O. B., aflat pe teritoriul Republicii Elene la acel moment, căruia i-a adus la cunoștință despre descinderile efectuate și l-a asigurat că se va interesa despre calitatea procesuală a inculpatului în prezenta cauză. Acționând din nou ”la adăpostul” primirii de informații de la ”sursa” sa, ofițerul de poliție l-a sfătuit pe inculpat, în mod voalat, să nu revină în țară, până la momentul în care va afla, cu exactitate, stadiul urmăririi pen
ale derulate împotriva celui din urmă, toate acțiunile sale fiind de natură să împiedice urmărirea penală a inculpatului.
De asemenea, din verificările efectuate la nivelul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a rezultat că, după ce în prezenta cauză organele de urmărire penală au procedat la destructurarea grupării infracționale organizate coordonate de către inculpatul I. P. (acțiune desfășurată la data de 27.06.2017), inculpatul M. V. a procedat periodic la verificarea, în bazele de date, a inculpatului D. O. B., motivul interogării fiind indicat drept ”dosar penal” deși, potrivit datelor furnizate de către Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (în cadrul căreia inculpatul își desfășoară activitatea), în perioada 1 ianuarie 2017 – la zi la nivelul acestei instituții nu au fost înregistrate/evidențiate lucrări penale sau delegări privindu-l pe inculpatul D. O. B..
De asemenea, a rezultat că inculpatul M. V., de pe contul său de utilizator, a procedat la aceste verificări la datele de 31.07.2017 (la orele 07:51:12 și 07:51:54), 23.08.2017 (ora 17:28:57) și 21.09.2017 (ora 10:31:18), cu mențiunea că, la data de 30.08.2017 a fost implementat în aceste baze de date mandatul de arestare preventivă emis în lipsă pe numele inculpatului D. O. B., cu mențiunea ”PERSOANĂ URMĂRITĂ”, aspect vizibil la momentul interogării aplicației.
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare, în locuința inculpatului au fost identificate un număr de 11 (unsprezece) telefoane mobile și multiple medii de stocare a datelor informatice, care au fost ridicate în vederea analizării.
De asemenea, la momentul percheziționării biroului inculpatului au fost ridicate mai multe înscrisuri olografe și au fost sigilate unitățile de calculator despre care exista bănuiala că ar conține urme ale comiterii infracțiunilor.
Inculpatul M. V. a fost prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT.
Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție București „Vlad Țepeș”.
Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
:: Sursa : www.diicot.ro
***
DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, tâlhărie calificată, înşelăciune, mărturie mincinoasă, furt calificat, contrabandă, uzurpare de calităţi oficiale. Reţinere, control judiciar.
Urmare a comunicatelor anterioare se fac următoarele precizări:
La data de 27 iunie 2017 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor :
- I. P. zis „I. P.”, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, tâlhărie calificată, instigare la înşelăciune, instigare la mărturie mincinoasă, instigare la furt calificat şi înşelăciune.
- I. A. zis „G.”, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj în formă continuată, tâlhărie calificată, înşelăciune, contrabandă în forma asimilată.
- D. C.-M. zis „B.”, cercetat pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şi şantaj în formă continuată.
- F. A. I. zis „N.”, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la şantaj, tâlhărie calificată şi uzurpare de calităţi oficiale.
- B. M. zis „M. G.”, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tâlhărie calificată, înşelăciune şi complicitate la furt calificat.
- I. F. zis „G.”, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la înşelăciune.
- C. G. L., pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.
- C. R., pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la înşelăciune.
- I. G., pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la înşelăciune.
- I. S., pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi furt calificat.
- U. G. zis D., pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.
De asemenea, procurorii DIICOT- Structura Centrală au dispus faţă de inculpaţii Ş. S. A., T. C., Ş. I., D. A. C. şi S. M. măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii I. P. zis I. P., I. A. zis G. şi D. M. C. zis B. au constituit un grup criminal organizat, iniţial în scopul comiterii infracţiunii de şantaj, grup în cadrul căruia au fost atraşi ulterior şi inculpaţii F. A. I. zis N., B. M. zis M. G., I. F. zis G., I. S., I. G., C. G. L. şi C. R., fiecare participând, în funcţie de calităţile şi specializarea deţinută, la comiterea unei game variate de infracţiuni, majoritar contra patrimoniului, planificate riguros de către inculpatul I. P., ale cărui sarcini erau respectate cu stricteţe de către „locotenenţii săi”.
În această manieră, membrii grupării au comis o paletă largă de infracţiuni, recurgând, de fiecare dată, la o cunoaştere temeinică atât a viitoarelor victime, cât şi a “scenei” faptei, prin acţiuni concertate de documentare, desfăşurate cu o logistică ce includea mijloace de supraveghere tehnică şi alte echipamente aflate, în mod curent, în dotarea trupelor speciale de intervenţie (cătuşe, replici ale unor arme, insigne inscripţionate “Poliţia”, cagule, aparate electroşoc). O parte a infracţiunilor reţinute în sarcina inculpaţilor au fost comise prin acte de violenţă fizică şi psihică exercitate împotriva unor persoane incapabile să reclame aceste agresiuni întrucât, fiind implicate la rândul lor în activităţi ilicite, nu îndrăzneau să solicite protecţia organelor judiciare, aspect speculat de inculpaţi.
În baza unei minuţioase organizări în plan logistic, deţinând un veritabil arsenal de bunuri aflate în mod uzual în dotarea organelor de anchetă, maeştri în arta disimulării şi buni cunoscători ai unor metode şi tehnici de intervenţie specifice poliţiei, inculpaţii nu au ezitat să-şi decline, în mod fals, astfel de calităţi oficiale, aplicând tradiţionala metodă “Maradona” pentru a-şi procura, ilicit, foloase de natură pecuniară. În acelaşi timp, membrii grupării au dovedit o bună cunoaştere a psihologiei umane, relevată la un nivel maxim în cazul comiterii infracţiunilor de înşelăciune prin metoda “şmenului”, când mijloacele utilizate pentru distragerea atenţiei victimei denotă extraordinara coeziune psihică a făptuitorilor, ale căror roluri se completează perfect, într-un scenariu insidios, elaborat şi exersat în timp, subsumat obţinerii unor foloase materiale.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate 16.391 bancnote de 500 euro, 100 euro şi 50 de euro, având pe o parte inscripţionate reclamă, a căror valoare totală însumată este de 2.785.550 euro.
– 43 hârtii de forma unor bancnote de 500 euro, a căror valoare totală însumată este în sumă de 21.500 euro.
– 9536 bancnote de 100 lei şi 50 lei, având pe o parte inscripţionate reclamă, a căror valoare totală însumată este de 949.800 lei.
– sumele de 16.300 euro, 900 lire sterline, 500 dolari, 3.200 lei, 1 lampă cu lumină ultraviolet, 3 bucăţi girofar cu lumină de culoare albastră, 1 sirenă auto, 2 seturi plăcuțe de înmatriculare auto, 3 cagule, elemente echipament tactic protecţie şi intervenţie (veste multifuncţionale, bluzon, pantaloni, genunchiere, tibiere, mănuşi tactice fără degete), 1pereche cătușe, un portofel de culoare neagră în interior având un înscris tip legitimație cu inscripția POLIȚIA ANTIDROG emisă la data de 12.09.2000, cu o ștampilă ilizibilă, fără foto,3 tocuri pistol, o armă din material plastic cu inscripția COMBAT ZONE, model 4RIS împreună cu un încărcător de culoare neagră, un pistol model SIGSAUER model P226 seria 29072889, având aferent un încărcător gol, un pistol de culoare neagră, fără țeavă, fără încărcător, fără serie, fabricat în Taiwan, 1 armă de vânătoare cu alice marca Benelli și 63 cartuşe cal. 12 deținută legal predată serviciului Arme din cadrul I.P.J. Timiș, un aparat de tip electroșoc, având inscripționată seria TW809POLICE și o husă de culoare neagră, 1 box metalic, 36 instrumente folosite la spargerea locuinţelor.
În vederea recuperării prejudiciului cauzat a fost instituită măsura sechestrului asigurator asupra a 4 autoturisme aparținând inculpaților.
În cursul zilei de astăzi inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Față de inculpatul U. G. procurorii DIICOT- Structura Centrală au dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul DGPMB.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
:: sursa: www.diicot.ro
***
DIICOT. Tâlhărie calificată, şantaj, furt calificat, înşelăciune, mărturie mincinoasă, contrabandă cu ţigarete.
Urmare a comunicatului din 27 iunie 2017 vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie în formă calificată, şantaj, furt calificat, înşelăciune, mărturie mincinoasă şi contrabandă cu ţigarete, procurorii DIICOT-Structura Centrală au reţinut în sarcina suspecţilor săvârşirea următoarelor infracţiuni:
– infracţiunea de şantaj comisă în dauna unei persoane vătămate
În cauză s-a reţinut că începând cu luna mai 2016, membrii grupului au exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane vătămate, ameninţând-o cu acte de violenţă îndreptate împotriva familiei şi a bunurilor sale, precum şi cu darea în vileag a unor înregistrări compromiţătoare, pentru a obţine de la acesta, în mod injust, o sumă de bani. În vederea realizării acestui scop, suspecţii au realizat acţiuni concertate de intimidare a persoanei vătămate, prin urmărirea acesteia, inclusiv prin GPS, agresarea unei persoane de încredere, aducerea de distrugeri autovehiculelor și agresarea câinilor de pază ai acesteia. În baza acestor acte de constrângere, la data de 21 decembrie 2016, persoana vătămată le-a remis membrilor grupării suma totală de 2.400 de euro, sumă ce le-a fost plătită în două tranşe, în cursul aceleiaşi zile.
– infracţiunea de tâlhărie calificată, comisă în dauna a două persoane vătămate, prin metoda “Maradona”
În dimineaţa zilei de 5 decembrie 2016, suspecţii, declinându-şi calitatea de poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află ţigări provenite din contrabandă, autoturism pe care l-au sustras, prin acte de violenţă fizică exercitate asupra ocupanţilor acestuia, uneia dintre persoane fiindu-i provocate leziuni ce au necesitat pentru vindecare circa 14 zile de îngrijiri medicale. Autoturismul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, Sector 6, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia cele 50 de baxuri de ţigări, deţinute nelegal în autoturism de persoanele vătămate.
– infracţiunea de furt calificat, comisă în dauna unei persoane vătămate
În perioada 3-11 februarie 2017, suspecţii au conceput şi dezvoltat planul infracţional în baza căruia, la data de 12 februarie 2017 au pătruns, prin efracţie, în locuinţa unei persoane vătămate, de unde au sustras bijuterii, bunuri şi o sumă de bani.
Şi în acest caz, membrii grupării infracţionale au acţionat în mod coordonat, efectuând anterior verificarea locului de comitere a faptei, pentru a se asigura că în zonă nu sunt montate camere de supraveghere, precum şi investigaţii cu privire la obiceiurile locatarilor imobilului din care intenţionau să sustragă bunuri.
În urma acestor verificări, constatând că, în după-amiaza zilei de 12 februarie 2017, persoana vătămată urma să se deplaseze la Penitenciarul Bucureşti Jilava, pentru a merge în vizită la fiul său, încarcerat în acel loc, liderul grupului infracţional a decis ca pătrunderea în imobilul acesteia să se realizeze în acest interval de timp.
În baza celor stabilite, în ziua de 12 februarie 2017, suspecţii s-au deplasat la locuinţa persoanei vătămate, au pătruns în imobil şi au sustras suma de 5.000 de lei, mai multe ceasuri, bijuterii din aur şi o icoană, prejudiciul cauzat fiind estimat la suma de 60.000 de lei.
– infracţiunea de înşelăciune, comisă în dauna unei persoane vătămate
La data de 11 decembrie 2016, liderul grupului infracţional i-a determinat pe alţi doi suspecţi să se deplaseze în târgul agroalimentar organizat pe raza localităţii Bragadiru, loc în care aceştia au indus în eroare o persoană vătămată, de la care au achiziţionat 3 (trei) porci, preţul stabilit pentru această tranzacţie fiind de 3.200 de lei. La momentul efectuării plăţii, folosindu-se de metoda “şmenului”, sus-numiţii i-au înmânat persoanei vătămate 25 de bancnote de 100 de lei, care imitau bancnotele reale, însă în realitate erau hârtii fără putere circulatorie, care aveau înscrisă pe verso menţiunea “RECLAMĂ”. În tot acest timp, liderul grupului a aşteptat, pentru propria sa protecţie, într-o benzinărie situată în apropierea locului de comitere a infracţiunii.
– infracţiunea de înşelăciune, comisă în dauna unui cetăţean bulgar
La data de 12 iunie 2017, membrii grupului infracţional, în baza unui plan conceput încă din cursul lunii noiembrie 2016, l-au indus în eroare pe un cetăţean bulgar, cu numele „G.”, neidentificat până la acest moment, cu ocazia efectuării unui schimb de valută.
Astfel, după ce pe parcursul mai multor luni l-a lăsat să creadă pe un alt cetăţean bulgar zis ” N. Ș.”că poate intermedia un schimb valutar în urma căruia să primească un comision de 20 % din suma tranzacţionată (din care 10% urma să primească persoana care efectua tranzacţia şi 10% urmau să fie primiţi şi împărţiţi în mod egal între intermediari), liderul grupului l-a determinat pe acesta să găsească o persoană care să accepte operaţiunea, respectiv să primească suma de 120.000 de euro (despre care a pretins că aparţine unei femei de origine greacă, foarte bogată, care doreşte să schimbe bancnotele pe care le deţine, posibil provenite din activităţi ilicite, cu alte bancnote „curate”, fiind dispusă să plătească un comision de 20% pentru acest schimb), plătind în schimb suma de 100.000 de euro, comisionul de 20.000 de euro urmând să fie împărţit între ei ulterior efectuării tranzacţiei.
La momentul predării sumei convenite (respectiv 120.000 de euro), după ce s-a asigurat că persoana vătămată (respectiv cetăţeanul bulgar cu numele „G.”) a efectuat plata sumei de 100.000 de euro, remişi în Bulgaria membrilor grupului infracţional, folosindu-se de metoda “şmenului”, suspecţii i-au înmânat unui alt cetăţean bulgar, reprezentant al persoanei vătămate, 12 pachete de 100 de euro, care imitau bancnotele reale, însă în realitate erau hârtii fără putere circulatorie, care aveau înscrisă pe verso menţiunea “RECLAMĂ”.
Corelativ comiterii acestor infracţiuni, membrii grupului infracţional au acţionat coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de migranţi, contrabandă asimilată şi contrabandă, fiind desfăşurate acte specifice, coordonate şi lipsite de echivoc în vederea pregătirii comiterii acestor infracţiuni.
De asemenea, la data de 22 februarie 2017, în jurul orei 15:50, un alt membru al grupului infracţional a fost depistat în municipiului București, în apropierea parcului Cosmos, la volanul unui autoturism, în timp ce transporta cantitatea de 50.200 țigarete, fără timbru fiscal, iar la aceeaşi dată, în jurul orei 12:40, suspectul a vândut unei persoane 10.000 de astfel de țigarete. În ziua următoare, respectiv la data de 23 februarie 2017, în urma punerii în aplicare a mandatului de percheziţie domiciliară, într-una din încăperile imobilului aparţinând concubinei suspectului au fost identificate 90.000 de ţigarete, fără banderolă fiscală, ţigarete aduse în acest imobil, în seara precedentă, de către alţi membri ai grupului infracţional.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul DGPMB.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Direcţiei Generale Anticorupţie, Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.
Pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
:: sursa: www.diicot.ro
***
DIICOT. Tâlhărie calificată, şantaj, furt calificat, înşelăciune, mărturie mincinoasă, contrabandă cu ţigarete. Percheziţii domiciliare.
Procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul DGPMB efectuează un număr de 18 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Timiş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie în formă calificată, şantaj, furt calificat, înşelăciune, mărturie mincinoasă şi contrabandă cu ţigarete.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul lunii mai 2016, un număr de 4 suspecţi au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, grup la care au aderat şi pe care l-au sprijinit şi alte persoane, în vederea comiterii în principal a infracţiunii de şantaj.
Începând cu toamna anului 2016, în cadrul grupului au fost atrase şi alte persoane care au sprijinit activitatea grupării, prin contribuţii permanente sau periodice, sub coordonarea liderului grupului, fiecare membru având sarcini complementare în realizarea activităţii infracţionale, roluri prestabilite în cadrul grupului şi reguli de comportare specifice unei unităţi structurate. Corelativ atragerii de noi membrii, liderul grupării a început planificarea comiterii unor noi infracţiuni (contrabandă, contrabandă asimilată şi trafic de migranţi), acesta punând la cale trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Bulgaria şi România a mai multor persoane, precum şi procurarea şi comercializarea de ţigări provenite din contrabandă. Sub acest aspect, membrii grupării au recurs inclusiv la sustragerea acestor mărfuri de la cei care le deţin ilicit, unele fapte fiind comise inclusiv prin acte de violenţă fizică, mizând pe imposibilitatea acestora de a reclama furtul unor bunuri deţinute în mod nelegal.
Pe acest nou palier, liderul grupului a recrutat mai mulţi cetăţeni români şi străini (de origine bulgară, ucraineană şi sârbă).
Concomitent, pentru a-şi asigura mijloacele financiare necesare finanţării şi stimulării membrilor grupării, liderul grupului a planificat şi coordonat comiterea de către “locotenenţii” săi a unor alte infracţiuni contra patrimoniului (furt, tâlhărie, înşelăciune) recrutând, şi în acest caz, noi membri, ale căror calităţi şi “specializări” erau necesare pentru a asigura reuşita deplină a planurilor sale infracţionale, minuţios concepute
Cercetările efectuate au relevat că gruparea infracţională era organizată în baza principiului subordonării ierarhice, decizia comiterii unei infracţiuni aparţinând de fiecare dată liderului grupului care stabilea participanţii la săvârşirea faptei şi rolul, în detaliu, al fiecăruia dintre ei.
În acest scop, la indicaţiile liderului, membrii grupării organizau veritabile acţiuni de cunoaştere a victimelor, pe care le urmăreau vreme îndelungată, inclusiv prin montarea, pe autoturismele acestora, a unor echipamente de localizare, pentru a le cunoaşte obiceiurile, familia şi locurile frecventate. Informaţiile astfel obţinute erau utilizate fie pentru şantajarea victimelor (nevoite să satisfacă pretenţiile financiare ale membrilor grupării, pentru nu suferi anumite consecinţe păgubitoare), fie pentru cunoaşterea exactă a momentului în care urma să fie comisă infracţiunea (de exemplu, când victimele erau plecate de acasă – în cazul infracţiunii de furt; a locului unde se aflau victimele – în cazul infracţiunii de tâlhărie).
Prejudiciul cauzat din săvârşirea infracţiunilor, până la acest moment, este în sumă de aproximativ 150.000 de euro.
La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 19 persoane.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Direcţiei Generale Anticorupţie, Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
:: sursa: www.diicot.ro
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro