« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Acord bilateral de colaborare între DNA și Parchetul Național Financiar din Franța
28.06.2017 | Adina GANȚOLEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

Direcția Națională Anticorupție și Parchetul Național Financiar din Franța au încheiat la data de 27 iunie 2017, la Paris, un acord bilateral de colaborare.

La ceremonia oficială, cele două instituții au fost reprezentate de Laura Codruța Kövesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție și de Eliane Houlette, șefa Parchetului Național Financiar.

Cele două părți au elaborat acordul de cooperare cu respectarea regulilor specifice cooperării judiciare, în vederea:
– dezvoltării nivelului de coordonare a anchetelor care atrag competența celor două parchete naționale specializate;
– schimbului de expertiză și experiență în materie de luptă împotriva corupției, în special în ceea ce privește depistarea schemelor și a circuitelor internaționale de fraudă, a practicilor de corupție la nivel înalt și în materie de reglementare juridică.

În scopul aplicării dispozițiilor acordului de colaborare, cele două instituții vor putea să elaboreze programe anuale de cooperare, să creeze grupuri de lucru și/sau grupuri de experți comune și vor putea organiza stagii de pregătire comune axate pe aspecte de combatere a corupției sau a fraudelor economice și financiare.

Pentru a dezvolta înțelegerea reciprocă a instituțiilor și a sistemului judiciar proprii fiecărei părți, vor putea fi organizate schimburi punctuale de experți sau vizite de lucru ale membrilor care fac parte din acord.

 

În declarația comună de intenție, semnată de cele două părți implicate, s-au precizat următoarele:
Lupta împotriva corupției reprezintă o exigență democratică majoră și o provocare la nivel mondial. De mai mulți ani, sub impulsul organizațiilor internaționale, Statele au creat instrumente juridice performante pentru a lupta împotriva acestui flagel. Mecanismul românesc, reprezentat de către Direcția Națională Anticorupție, creată în 2002 pentru a combate corupția la nivel înalt și infracțiunile împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, constituie un model în acest sens.

Franța a creat în 2013 un parchet național financiar însărcinat cu lupta împotriva marii criminalități economice și financiare. El are ca misiune să instrumenteze cauzele cele mai complexe în materie de infracțiuni ce aduc atingere integrității sau finanțelor publice, precum și delictelor bursiere pentru care are competență exclusivă. La fel ca Direcția Națională Anticorupție din România, acest parchet are o competență care se întinde pe întregul teritoriu național și poate să ancheteze funcționari publici de nivel înalt.

Dimensiunea din ce în ce mai transnațională a anchetelor implică întărirea cooperării în lupta împotriva tuturor formelor de corupție și o abordare concertată între autoritățile judiciare naționale.

:: sursa: www.pna.ro

Adina Ganțolea

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD