ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Forumul Judecătorilor din România: Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă dreptul neîngrădit de a formula opinii separate şi concurente
27.06.2017 | Dragoș CĂLIN, Ionuț MILITARU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Forumul Judecătorilor din România invită Curtea Constituţională a României la reconsiderarea poziţiei privind regulile de redactare a opiniei separate şi concurente adoptate prin Hotărârea nr. 1/2017.

Conform acestei hotărâri, ataşarea la dosarul cauzei şi publicarea opiniei separate şi a celei concurente sunt condiţionate de voinţa Preşedintelui Curţii Constituționale, în condiţiile în care niciun text de lege nu permite o asemenea ingerință de la obligația legală a publicării acestor opinii[1].

Forumul Judecătorilor susține dreptul neîngrădit al judecătorilor Curții Constituţionale de a formula opinii separate şi concurente, având în vedere considerente de legalitate, precum şi faptul că, astfel cum s-a exprimat Comisia de la Veneția (prin Opinia nr. 537/2009[2]), aceste opinii „nu slăbesc o Curte Constituţională, ci au numeroase avantaje. Opiniile separate permit dezbaterea publică, îndeosebi ştiinţifică, a deciziilor, întăresc independenţa judecătorilor şi asigură implicarea acestora în controlul constituțional”.

Tot Comisia de la Veneția (prin Opinia nr. 622/2011[3]) a apreciat că opiniile separate și concurente afirmă inclusiv independența morală a judecătorilor și libertatea lor de exprimare și îmbunătățesc calitatea hotărârilor și caracterul lor convingător, întărind transparența instituțională. Totodată, publicarea lor împreună cu hotărârea trebuie să fie obligatorie.

Prin această hotărâre a Curții Constituționale, care se abate de la reguli instituite pentru instanțe similare din statele Uniunii Europene care permit opinii separate și concurente[4], fără consultarea prealabilă a Comisiei de la Veneția, se realizează practic o cenzură a opiniei minoritare, aducându-se atingere independenței judecătorilor respectivi. Această cenzură neprevăzută de lege poate atrage consecințe negative, afectând dreptul justițiabililor de a cunoaşte argumentele minorităţii şi împiedicând evoluţia jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

Asociaţia Forumul Judecătorilor tratează cu toată responsabilitatea şi preocuparea sa subiectul în cauză, cu atât mai mult cu cât există riscul extinderii acestei practici şi la instanțele judecătoreşti.

În susţinerea opiniei sale ferme şi unanime, Asociaţia consideră necesar a reafirma o serie de principii privitoare la activitatea judecătorilor Curţii Constituţionale:

– judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi (art. 145 din Constituţia României);

– atribuţiile jurisdicţionale ale Curţii Constituţionale sunt cele stabilite de Constituţie şi de legea de organizare a Curţii (art. 3 alin. 1 din Legea nr. 47/1992), iar nu de acte infralegale cu efect restrictiv sau chiar prohibitiv;

– judecătorii Curţii Constituţionale au dreptul (necondiţionat în vreun fel prin lege) de a formula opinii separate sau opinii concurente, care se publică în Monitorul Oficial împreună cu Decizia Curţii (art. 59 alin. 3 din Legea nr. 47/1992).

Asociația Forumul Judecătorilor din România, persoană juridică de drept privat, independentă, nonprofit, neguvernamentală și apolitică, asociație profesională a judecătorilor, își propune să contribuie la progresul societății prin acțiuni ce au drept scop realizarea unei justiții independente, imparțiale și performante, afirmarea și apărarea independenței justiției față de celelalte puteri ale statului, precum și prin inițierea, organizarea, sprijinirea, coordonarea și realizarea de proiecte privind îmbunătățirea, modernizarea și reformarea sistemului de administrare a justiției.


[1] Reiterăm dispozițiile care adaugă la prevederile exprese ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcționarea Curții Constituționale:
”Art. 2. — Opinia separată sau concurentă se predă președintelui Curții Constituționale odată cu decizia la care a fost redactată. După discutarea deciziei, președintele Curții Constituționale, în măsura în care constată că există abateri de la regulile stabilite la art. 1, solicită judecătorului respectiv, prin rezoluție, refacerea acesteia.
Art. 3. — În cazul în care judecătorul Curții Constituționale nu se conformează solicitării prevăzute la art. 2, președintele Curții Constituționale, prin rezoluție, dispune ca opinia separată sau concurentă, după caz, să nu se publice (…) și nici să nu se atașeze la dosarul cauzei.
Art. 4. — Prezenta hotărâre privește atribuțiile jurisdicționale ale Curții Constituționale, circumscriindu-se exclusiv acestora.”
[2] A se vedea Opinia asupra Proiectului legii de organizare a Camerei Constituţionale a Curţii Supreme a Kârgâzstanului adoptată de Comisia de la Veneţia în 17-18 iunie 2011, disponibilă pe pagina web [accesată ultima dată la 27 iunie 2017].
[3] A se vedea Opinia asupra Proiectului de modificare a legii Curţii Constituţionale a Letoniei adoptată de Comisia de la Veneţia în 9-10 octombrie 2009, disponibilă pe pagina web [accesată ultima dată la 27 iunie 2017].
[4] Spre exemplu, Republica Cehă, Lituania, Slovenia sau Polonia. A se vedea, pentru detalii, studiul Opinions divergentes au sein des cours suprêmes des États membres, editat de Parlamentul European, autor Rosa Rafaelli, disponibil la pagina web [accesată ultima dată la 27 iunie 2017]. În plan doctrinar, s-au conturat ample dezbateri în literatura occidentală de specialitate, a se vedea, pentru o expunere exhaustivă, Anne Langenieux-Tribalat, Les opinions séparées des juges de l’ordre judiciaire français, teză disponibilă la pagina web [accesată ultima dată la 27 iunie 2017].


Judecător Dragoș Călin, Curtea de Apel București, co-președinte
Judecător Ionuț Militaru, Curtea de Apel București, co-președinte

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Forumul Judecătorilor din România: Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă dreptul neîngrădit de a formula opinii separate şi concurente”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate