Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Dreptul penal al afacerilor Sistemul judiciar

DNA. Abuz în serviciu, evaziune fiscală, favorizarea făptuitorului. Punerea în mișcare a acțiunii penale, control judiciar

29 iunie 2017 | Adina GANȚOLEA
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DNA. Abuz în serviciu, evaziune fiscală, favorizarea făptuitorului. Punerea în mișcare a acțiunii penale, control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 27 iunie 2017, față de inculpații:
T. O.-C., la data săvârșirii faptelor director al Direcției Juridice în cadrul Direcției Generale Regională a Finanțelor Publice București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,

C. M. și M. A. E., la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate,
folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor ce trebuie virate către bugetul general al Uniunii Europene
evaziune fiscală.

Inculpații C. M. și M. A. E. vor depune, în termen de 5 zile de la data emiterii ordonanțelor, câte o cauțiune în valoare de 150.000 de lei respectiv 50.000 de lei, ce vor fi consemnate pe numele inculpaților la o unitate bancară, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:
P. P., la data faptelor director executiv al Direcției Regionale Vamale București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
favorizarea făptuitorului,
instigare la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

M. I., la data faptelor ofițer de poliție judiciară în cadrul Poliției Sectorului 1 București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

R. L.-E.-C. și P. N., la data faptelor consilieri superiori în cadrul Direcției Regionale Vamale București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
favorizarea făptuitorului,
abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2013-iunie 2014, inculpații C. M. și M. A. E., în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au întocmit în fals un număr de șapte declarații vamale de import, pe care le-au folosit ulterior la Autoritatea Vamală. Acționând în această manieră, cei doi inculpați au urmărit atât eludarea unei taxe antidumping cât și prejudicierea bugetului național și al Uniunii Eu

ropene cu suma de 889.768 de lei (din care 75% urma să revină bugetului U.E., iar 25% bugetului național).
Ca urmare a unei anchete desfășurate de Oficiul de Luptă Antifraudă, Direcția Regională Vamală București a emis decizii pentru regularizarea situației privind obligațiile suplimentare stabilite în sarcina celor doi administratori, după efectuarea controalelor vamale.


Întrucât, în urma procedurii prealabile administrative contestațiile formulate de către cei doi administratori cu privire la impunerea acestor sume de bani de către Autoritatea Vamală au fost respinse, aceștia au formulat acțiuni în contencios administrativ în vederea anulării celor șapte decizii.


În vederea ștergerii urmelor infracțiunii, dar și pentru păstrarea beneficiilor materiale ilegal obținute, inculpatul C. M. a acționat pe două paliere. Pe de o parte a apelat la suspectul P. P., director executiv al Direcției Regionale Vamale București, iar pe de altă parte, sprijinit și de către ofițerul de poliție judiciară, M. I., tatăl celuilalt om de afaceri, l-a abordat pe inculpatul T. O.-C., director al Direcției Juridice din cadrul Direcției Regionale a Municipiului București.

Astfel, în intervalul decembrie 2015-aprilie 2016, inculpatul C. M. și suspectul P. P., au pus la cale o strategie infracțională prin care au urmărit constituirea, în mod fraudulos, a unor documente vamale ce urmau a fi utilizate ulterior de către cei doi administratori, în cadrul proceselor civile aflate în curs.

În acest sens, C. M. și P. P. au identificat, din rândul lucrătorilor vamali ai Direcțiilor Regionale Vamale București, doi funcționari respectiv consilierii juridici R. L.-E.-C. și P. N., cu privire la care s-au asigurat că vor fi obedienți și vor concretiza rezoluțiile lor infracționale, prin întocmirea unor acte frauduloase.

În continuarea demersului infracțional, cu încălcarea dispozițiilor legale, au fost întocmite două ordine de control, unul semnat chiar de suspectul P. P., prin care se dispuneau practic noi controale în legătură cu realitatea conținutului declarațiilor vamale de import ale societăților administrate de cei doi oameni de afaceri.

La rândul lor suspecții R. L.-E.-C. și P. N., cu încălcarea flagrantă a prevederilor legale, au întocmit două procese verbale care infirmau rezultatele anchetei OLAF, atestând, în același timp, că cele două societăți nu au fraudat nici bugetul Uniunii Europene, nici bugetul național. Documentele respective au fost folosite ulterior de inculpații C. M. și M. A. E. în cadrul proceselor civile.

În perioada 27 februarie 2015 – 27 aprilie 2016, inculpatul C. M. l-a determinat pe inculpatul T. O.-C. să nu-și îndeplinească sau să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, astfel încât cei doi oameni de afaceri, să obțină hotărâri judecătorești favorabile și să-și păstreze avantajele materiale dobândite prin săvârșirea infracțiunilor.

Inculpatul T. O.-C. a dat curs acestei solicitări și, cu încălcarea dispozițiilor art. 81 din Codul de Procedură Civilă, privind limitele reprezentării, în mod personal și fără a avea un mandat special din partea șefului ierarhic, a efectuat acte procedurale de dispoziție prin care a urmărit și a obținut favorizarea celor doi administratori, fapte concretizate prin pronunțarea unor hotărâri judecătorești favorabile acestora.

Practic, inculpatul a renunțat la calea de atac a recursului formulată anterior de consilierii juridici din cadrul instituției aflați în subordinea sa, iar în unele cazuri a fost de acord cu pretențiile civile formulate de cei doi oameni de afaceri.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații T. O.-C., C. M. și M. A. E. trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu părăsească teritoriul României,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

Efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Adina Ganțolea

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership