Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT- Pitești. Promovarea unui mesaj prin propagandă. Percheziții domiciliare


30 iunie 2017 | Adina GANȚOLEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DIICOT- Pitești. Promovarea unui mesaj prin propagandă. Percheziții domiciliare.

La data de 29 iunie 2017, procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Pitești au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare pe raza județului Argeș într-o cauză penală în care se efectuează urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea uneia dintre infracţiunile enumerate la art. 32 alin. (1) şi (3) şi art. 33 alin. (1) şi alin. (2) lit. e), indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni, fapta prev. si ped de art. 332 al. 4 din Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului şi infracțiunea de culegerea sau deţinerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziţie de date şi informaţii despre obiective vizate de o entitate teroristă prev. de art. 33 alin.2 lit. b din Legea 535/2004 și art. 331 din Legea 535/2004.

În fapt

Cu privire la infracțiunea de promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea uneia dintre infracţiunile enumerate la art. 32 alin. (1) şi (3) şi art. 33 alin. (1) şi alin. (2) lit. e), indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni, fapta prev. şi ped de art. 332 al.4 din Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Suspectul zis „I.”  începând cu luna noiembrie 2016 a utilizat și /sau utilizează şi in prezent, pe o rețea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum şi înregistrări cu atacuri ale DAESH şi execuții, prin decapitare şi împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

Cu privire la infracțiunea de culegerea sau deţinerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziţie de date şi informaţii despre obiective vizate de o entitate teroristă prev. de art. 33 alin. 2 lit. b din Legea 535/2004 și art. 331 din Legea 535/2004

În primăvara anului 2015, suspectul s-a deplasat in zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenție căile și punctele de acces precum și modalitatea în care acesta este îngrădit.

Datele și informațiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziţia unei entități teroriste salafiste și pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepți au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad și care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.

În investigarea infracțiunilor de terorism, în conformitate cu dispozițiile legale, DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești a beneficiat de sprijin INFORMATIV şi TEHNIC din partea Serviciului Roman de Informații, autoritate naționala în materia prevenirii şi combaterii terorismului, pentru realizarea obiectivelor de securitate națională.

Perchezițiile au fost efectuate cu sprijinul I.P.J. Argeș.

Pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Adina Ganțolea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii