Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ANAF. Modificarea unor acte normative ref. transferul dreptului de proprietate și darea în plată


30.06.2017 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept civil, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 29 iunie 2017, Agenția Națională de Administrare Fiscală a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin în vederea aplicării unitare a dispozițiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2016, potrivit unui comunicat al ANAF.

Modificările vizează:
1. Aprobarea modelului și conținutului următoarelor formulare:
– “Cerere privind aplicarea dispozițiilor art. 111 alin. (2) lit.e) din Legea nr. 227/2015, în cazul în care darea în plată a bunurilor imobile se face pe cale judecătorească”;
– “Cerere privind aplicarea dispoziţiilor art. III alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 32/2016”;
– “Decizie de anulare a obligaţiilor fiscale în temeiul prevederilor art. III alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 32/2016”;
– “Cerere privind aplicarea dispoziţiilor art. III alin.(4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 32/2016”;
– “Decizie de restituire în temeiul prevederilor art. III alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 32/2016”.

2. Aprobarea procedurii privind depunerea și soluționarea cererii pentru aplicarea dispozițiilor art. 111 alin. (2) lit.e) din Legea nr. 227/2015, în cazul în care darea în plată se face pe cale judecătorească, precum și a procedurii de anulare și restituire, la cererea persoanei fizice, a impozitului pe venitul din transferul dreptului de proprietate imobilarã din patrimoniul personal și accesoriilor aferente acestuia, potrivit prevederilor art.III din Ordonanța de urgența a Guvernului nr. 32/2016.

Pentru a beneficia de prevederile art. 111 alin. (2) lit. e) din Legea nr .227/2015, persoanele fizice pentru care operațiunea de dare în plată s-a realizat pe cale judecătorească, au obligația depunerii unei cereri la organul fiscal central competent, în termen de 90 de zile de la data comunicării hotărârii judecătorești, sub sancțiunea decăderii, la care anexează certificatul eliberat de CNARNN, din care să rezulte faptul că hotărârea judecătorească definitivă s-a înregistrat în RNNEADP şi nu s-a mai înregistrat niciun alt act de dare în plată potrivit Legii nr. 77/2016, până la data înregistrării hotărârii judecătoreşti.

Persoanele fizice care, până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.32/2016, au efectuat darea în plată în condiţiile prevederilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 beneficiază, la solicitarea acestora, de anularea și, după caz, de restituirea impozitului pe veniturile din tranzacțiile imobiliare stabilit de organul fiscal, astfel:
– anularea impozitului pe venit şi accesoriilor aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2016, în cazul în care decizia de impunere a fost emisă şi comunicată contribuabilului;
– restituirea, la cererea contribuabilului, a obligaţiilor fiscale reprezentând impozit pe venitul din transferul dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal datorate la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2016 şi stinse, prin orice modalitate, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă şi data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive potrivit dispoziţiilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro