« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua internațională a ziaristului sportiv
02.07.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a ziaristului sportiv este marcată, anual, la data de 2 iulie.

Asociația Presei Sportive din România a transmis următorul mesaj:

Pe 2 iulie, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internațională a Jurnalistului Sportiv. Au trecut, iată, 26 de ani de la momentul în care Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS) a reușit să impună această festivitate la nivel mondial, în 1994, ca o recunoaștere a unei meserii pe cât de frumoasă, pe atât de hulită de câte unii și chiar periculoasă, dacă ne luăm după evenimentele petrecute în ultimii ani.

„Este adevărat că în ultimii ani putem vorbi despre o anumită criză de identitate a presei sportive, accentuată de prezența tot mai importantă a mediului online, acolo unde oricine poate pretinde că este jurnalist sportiv, de vreme ce poate posta știri sau comentarii care sunt citite de sute sau mii de persoane. Dar în acest fel presa sportivă a intrat și pe mâna hackerilor și a știrilor false, așa numitele fake-news, fenomen cu care devine tot mai dificil să te lupți. Pe de altă parte, o recunosc cu părere de rău, calificarea profesională a unor tineri ziariști a scăzut sensibil de la o vreme, motiv care îi încurajează pe amatori să scrie la rândul lor. Acest adevăr trebuie să ne pună pe gânduri, pentru creșterea exigenței la selecția redacțională”, spune Dumitru Graur, președintele Asociației Presei Sportive din România.

Cu prilejul zilei profesiei noastre, pe 2 iulie, un sincer La Mulți Ani tuturor gazetarilor sportivi români!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a ziaristului sportiv este marcată, anual, la data de 2 iulie.

2018: Ziua internațională a ziaristului sportiv (International Sports Journalists’ Day) este marcată, în fiecare an, la 2 iulie, pentru a celebra înființarea Asociației Internaționale a Presei Sportive (AIPS) și pentru a evidenția realizările, precum și rolul jurnaliștilor sportivi din întreaga lume.

Înființarea AIPS avut loc la Paris, la 2 iulie 1924, și a reunit 80 de reprezentanți din 18 state, printre care și România, sub președinția lui Henry Pate, reprezentant al guvernului Franței, în calitate de Înalt Comisar pentru Educație Fizică și Sport.

Cu prilejul primei reuniuni, a fost elaborat și statutul AIPS, potrivit căruia, AIPS își propune „apărarea intereselor ziariștilor sportivi, strânsa colaborare pentru progres și educație, îndeplinirea misiunii de fraternitate și pace între oameni și popoare.”

Jurnalismul sportiv a cunoscut o ascensiune remarcabilă în mass-media începând cu 1950-1960. De atunci, au apărut nenumărate publicații, posturi de radio și televiziuni dedicate exclusiv sportului. Din domeniul presei scrise, câteva titluri care au marcat istoria jurnalismului sportiv sunt L’Equipe din Franța, Gazzetta dello Sport din Italia, franciza americană Sports Illustrated și Sporting News (SUA).

Ce este important de precizat este faptul că jurnalismul sportiv nu se rezumă doar la relatări și statistici competiționale, ci poate contribui la asigurarea păcii și bunei înțelegeri între națiunile implicate în diverse întreceri. Astfel, cu prilejul Zilei internaționale a ziaristului sportiv, se organizează conferințe și simpozioane menite să accentueze rolul jurnalistului sportiv în mass-media,  precum și numeroase competiții sportive la care participă jurnaliști.

România este afiliată AIPS din decembrie 1927, când a fost înființată Asociația Presei Sportive din România (APS), al cărei președinte este Dumitru Graur, reales în funcție la 16 mai 2015, pentru un mandat de patru ani.

Web-site-ul oficial al campaniei este: aipsmedia.com/.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.