Secţiuni » Arii de practică » Business » Piaţa de capital
Piaţa de capital
CărţiProfesionişti
 

BVB. Primul semestru al anului 2017, un succes
04.07.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Piața de capital
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 4 iulie 2017, Bursa de Valori București a reușit să păstreze un avans de două cifre la finalul primului semestru din acest an pe fondul unei luni iunie marcate de acordarea de dividende și de o serie de incertitudini politice, potrivit unui comunicat BVB.

BET, principalul indice al pieței, cel care măsoară evoluția celor mai lichide companii, a încheiat luna iunie la un nivel de 7.855 puncte, ceea ce corespunde unei creșteri de 10,87%. Un avans mult mai puternic a fost consemnat de indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET. La 10.226 de puncte, BET-TR a consemnat o creștere de 16,85% la finalul primului semestru.

Sezonul dividendelor a marcat puternic luna iunie, iar cele mai mari randamente ale dividendelor acordate au depășit 18%. Clasamentul ia în considerare dividendele acordate până la data de 30 iunie 2017 de de companiile listate, prezente în cel puțin un indice al BVB.

În plin de sezon de acordare a dividendelor și în ciuda incertitudinilor interne care s-au reflectat pe piața de capital, valoarea medie zilnică de tranzacționare s-a menținut la un nivel ridicat. La finalul primului semestru, valoarea medie zilnică a tranzacțiilor efectuate a crescut cu peste 30% și a ajuns la 9,68 milioane de euro.

Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori București: „Prima jumătate de an a adus investitorilor de la Bursa de Valori București două listări valoroase și un sezon al dividendelor care s-a făcut remarcat prin randamente semnificative. Piața locală de capital se reașază pe noi baze, iar investitorii vor avea parte de o a doua jumătate de an extrem de ofertantă la BVB cu noi listări și noi produse.”

Lucian Anghel, președintele BVB: „România se remarcă în rândul investitorilor prin randamentul dividendelor, însă și câștigul potențial din creșterea prețului acțiunilor este de urmărit având în vedere performanța economică foarte bună a țării. Dacă piața de capital va fi lăsată să-și urmeze cursul normal atunci perspectivele și potentialul de dezvoltare pe termen mediu nu ar avea de suferit, toți factorii implicați direct sau indirect beneficiind astfel de dezvoltarea pieței de capital românești.” a declarat Lucian Anghel, președintele BVB.

Prima jumătate de an a fost marcată de listarea a două companii. Pe 16 mai, au intrat la tranzacționare acțiunile DIGI Communications, simbol bursier (DIGI), important furnizor de servicii de telecomunicaţii din România şi Ungaria,în urma finalizării cu succes a celei mai mari oferte publice inițiale (IPO) derulată de o companie privată pe piața de capital românească, de peste 944 milioane lei (207 milioane euro). Acțiunile AAGES (Asociația pentru Aplicarea Generatoarelor Statice), simbol bursier AAG, companie care proiectează și fabrică instalații de încălzire prin inducție pentru o gamă largă de aplicații, au început tranzacționarea la Bursa de Valori Bucureşti pe 19 iunie, în urma unei oferte prin care acționarii au vândut 15% din companie pentru circa 5,5 de milioane de lei.

Capitalizarea companiilor românești a ajuns la 19,25 miliarde de euro la finalul lunii iunie, în timp ce capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate la BVB a depășit 37 de miliarde de euro.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti