Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Alex Bogdan Arghir: Nu de puține ori există dosare care prezintă interes pentru presă sau pentru opinia publică
06.07.2017 | Andreea LUPU

Secţiuni: Content, Drept civil, Drept penal, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. drd. Alex Bogdan Arghir, Președinte JUDECĂTORIA SECTOR 2, s-a referit, în cadrul dezbaterii Chiar vrei să(-ți) vezi dosarul?ediția 142, organizată de Societatea de Științe Juridice, la accesul la dosar al presei.

Alex Bogdan Arghir„Acces la dosar are și presa, avem un ghid care reglementează relația dintre organe judiciare și presă și nu de puține ori există dosare care prezintă un anumit interes, nu știu dacă pentru presă sau pentru opinia publică, lucrurile uneori se confundă. Și aici iarăși facem distincția între penal și civil, dacă vorbim de civil, vorbim de un proces al intereslor private unde cumva interesul public este mai diminuat chiar dacă vorbim de dosare între persoane publice. Faptul că sunt persoane publice nu înseamnă în mod automat că avem un interes public când vorbim despre un proces privat. De exemplu un divorț între 2 persoane publice e o chestiune privată care nu interesează presa, dar presa a formulat cererea de rigoare care a fost respinsă. Pe de altă parte, dacă vorbim de procese civile în care se pune în discuție dreptul la demnitate și libertatea presei, un subiect în care avem o răspundere civilă delictuală pentru o anumită afirmație în presă despre un subiect care interesează ordinea publică, de exemplu mită, infracțiuni de corupție, luând în considerare și calitatea părților de persoane publice, poate chiar membri în Parlament, atunci cumva interesul public există și este o temă de interes public, iar reprezentantul mass-media a putut să aibă acces la acel dosar. Desigur cu obligația de a respecta datele cu caracter personal și informațiile de care ia cunoștință.”

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti