BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
CRAZNIC
Print Friendly, PDF & Email

Alexandra Lăncrănjan: Accesul la dosar este centrat pe interesul pe care poate să-l justifice persoana de a vedea materialul probatoriu

05.07.2017 | Andreea LUPU
Abonare newsletter

Proc. Alexandra Lăncrănjan, formator INM, s-a referit, în cadrul dezbaterii Chiar vrei să(-ți) vezi dosarul?ediția 142, organizată de Societatea de Științe Juridice, la accesul la dosar în faza de urmărire penală.

Alexandra Lăncrănjan„Din perspectiva fazei de urmărire penală, accesul la dosar indiferent de care dintre subiecții procesuali vorbim are anumite particularități care diferențiază chiar și accesul în faza de judecată în procesul penal. Fiind vorba de un dosar penal în faza de urmărire putem să fim de acord chiar și în acest dialog avocat-procuror că există anumite limitări pe care atât legislația națională, cât și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului le permite în ceea ce privește cunoașterea tuturor elementelor probatorii din cauză. Și aceste limitări pot să fie defalcate în funcție de elementul la care ne raportăm. Pe de o parte în faza de urmărire penală in rem, accesul la dosar este limitat pentru orice persoană, fie ea persoană vătămată sau presupus suspect neoficial în procedura penală sau alți participanți la procesul penal precum martorii sau experții din cauză. Deci există în urmărire penală o etapă în care accesul la dosar este blocat integral. În funcție de cât durează faza de urmărire penală in rem, această blocare a accesului la dosar poate să aibă sau să nu aibă influență pentru participanții la proces. Având în vedere că dispozițiile art. 305 din Codul de procedură penală ne obligă să continuăm urmărirea penală față de suspect imediat ce avem indiciile necesare, presupunem în mod rezonabil că faza de urmărire penală in rem va avea o durată limitată atâta timp cât se strâng probele care pot să ducă la identificarea făptuitorului. De la momentul continuării urmăririi penale in personam există cel puțin un drept al suspectului de a cunoaște dosarul. Ceea ce este important din punctul meu de vedere de reținut este că dacă ne raportăm la art. 6 din Convenție având în vedere că suspectul are posibilitatea să-și facă apărarea singur sau prin avocat, atunci în oglindă dreptul de acces la dosar ar trebui să fie personal al suspectului sau prin avocat, cumva Codul nostru de procedură penală este centrat pe accesul avocatului la dosar din simplul motiv că el are cunoștințele juridice. Nu văd însă niciun impediment legal să permiți persoanei care este cercetată să își vadă integral sau parțial dosarul în funcție de interesele cauzei. De asemenea există un drept de acces dat de legislația națională pentru avocatul celorlalți subiecți principali, cumva centrat pe faptul că martorul sau expertul sau interpretul din dosar s-ar putea să nu aibă niciun interes de a vedea probele, deci accesul cel puțin în faza de urmărire penală este centrat pe interesul pe care poate să-l justifice persoana de a vedea materialul probatoriu.”

Andreea Lupu

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week