Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Alexandra Lăncrănjan: Accesul la dosar este centrat pe interesul pe care poate să-l justifice persoana de a vedea materialul probatoriu
05.07.2017 | Andreea LUPU

Secţiuni: Content, Drept civil, Drept penal, Procedură civilă, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Proc. Alexandra Lăncrănjan, formator INM, s-a referit, în cadrul dezbaterii Chiar vrei să(-ți) vezi dosarul?ediția 142, organizată de Societatea de Științe Juridice, la accesul la dosar în faza de urmărire penală.

Alexandra Lăncrănjan„Din perspectiva fazei de urmărire penală, accesul la dosar indiferent de care dintre subiecții procesuali vorbim are anumite particularități care diferențiază chiar și accesul în faza de judecată în procesul penal. Fiind vorba de un dosar penal în faza de urmărire putem să fim de acord chiar și în acest dialog avocat-procuror că există anumite limitări pe care atât legislația națională, cât și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului le permite în ceea ce privește cunoașterea tuturor elementelor probatorii din cauză. Și aceste limitări pot să fie defalcate în funcție de elementul la care ne raportăm. Pe de o parte în faza de urmărire penală in rem, accesul la dosar este limitat pentru orice persoană, fie ea persoană vătămată sau presupus suspect neoficial în procedura penală sau alți participanți la procesul penal precum martorii sau experții din cauză. Deci există în urmărire penală o etapă în care accesul la dosar este blocat integral. În funcție de cât durează faza de urmărire penală in rem, această blocare a accesului la dosar poate să aibă sau să nu aibă influență pentru participanții la proces. Având în vedere că dispozițiile art. 305 din Codul de procedură penală ne obligă să continuăm urmărirea penală față de suspect imediat ce avem indiciile necesare, presupunem în mod rezonabil că faza de urmărire penală in rem va avea o durată limitată atâta timp cât se strâng probele care pot să ducă la identificarea făptuitorului. De la momentul continuării urmăririi penale in personam există cel puțin un drept al suspectului de a cunoaște dosarul. Ceea ce este important din punctul meu de vedere de reținut este că dacă ne raportăm la art. 6 din Convenție având în vedere că suspectul are posibilitatea să-și facă apărarea singur sau prin avocat, atunci în oglindă dreptul de acces la dosar ar trebui să fie personal al suspectului sau prin avocat, cumva Codul nostru de procedură penală este centrat pe accesul avocatului la dosar din simplul motiv că el are cunoștințele juridice. Nu văd însă niciun impediment legal să permiți persoanei care este cercetată să își vadă integral sau parțial dosarul în funcție de interesele cauzei. De asemenea există un drept de acces dat de legislația națională pentru avocatul celorlalți subiecți principali, cumva centrat pe faptul că martorul sau expertul sau interpretul din dosar s-ar putea să nu aibă niciun interes de a vedea probele, deci accesul cel puțin în faza de urmărire penală este centrat pe interesul pe care poate să-l justifice persoana de a vedea materialul probatoriu.”

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti