Achiziţii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţiiCorporateCyberlawData protectionDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăLITIGIIMedia & publicitateMedierePiaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiTelecom
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
Print Friendly, PDF & Email

CCR pendinte: revizuirea pentru hotărâri potrivnice (termen de introducere)

05.07.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

În data de 04.07.2017 s-a constituit un nou dosar (2132D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 511 alin. (1) pct. (8) și art. 513 alin. (4) din Codul de Procedură Civilă (cauza Ciogolea Ruxandra Dacia Lucia, Rafiroiu Ioana, Rafiroiu Emil Mircea).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care art. 513 alin. (4) CPC formează obiectul unui control de constituționalitate, cealaltă dispoziție fiind analizată anterior dar și în prezent în cadrul altor dosare (e.g. decizia nr. 524/2016, dosar nr. 1607D/2016, dosar nr. 2741D/2016, dosar nr. 2001D/2017).

Instanţa de trimitere este Curtea de Apel București, care la termenul ulterior sesizării Curții Constituționale, a respins cererea de revizuire ca fiind tardiv formulată.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate (direct sau indirect) au următorul conţinut normativ:

Art. 509: Obiectul şi motivele revizuirii (extras) – CPC
(1)Revizuirea unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă:
8.există hotărâri definitive potrivnice, date de instanţe de acelaşi grad sau de grade diferite, care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri;

Art. 511: Termen de exercitare (extras) – CPC
(1)Termenul de revizuire este de o lună şi se va socoti:
8.în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 8, de la data rămânerii definitive a ultimei hotărâri.

Art. 513 (extras) – CPC
(4) Dacă instanţa încuviinţează cererea de revizuire, ea va schimba, în tot sau în parte, hotărârea atacată, iar în cazul hotărârilor definitive potrivnice, ea va anula cea din urmă hotărâre. Se va face arătare de hotărârea dată în revizuire, în josul originalului hotărârii revizuite.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.