« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

CCR pendinte: revizuirea pentru hotărâri potrivnice (termen de introducere). UPDATE: decizia Curții Constituționale
01.03.2021 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

01.03.2021: În data de 16.06.2020, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 346/2020, Monitorul Oficial nr. 1104 din data de 19.11.2020):

Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Ruxandra Dacia Lucia Ciogolea, Ioana Rafiroiu și Emil Mircea Rafiroiu în Dosarul nr.487/2/2017 al Curții de Apel București – Secția a IV-a civilă şi constată că dispoziţiile art.511 alin.(1) pct.8 și ale art.513 alin.(4) din Codul de procedură civilă sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Curții de Apel București – Secția a IV-a civilă şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din data de 16 iunie 2020.

***

05.07.2017: În data de 04.07.2017 s-a constituit un nou dosar (2132D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 511 alin. (1) pct. (8) și art. 513 alin. (4) din Codul de Procedură Civilă (cauza Ciogolea Ruxandra Dacia Lucia, Rafiroiu Ioana, Rafiroiu Emil Mircea).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care art. 513 alin. (4) CPC formează obiectul unui control de constituționalitate, cealaltă dispoziție fiind analizată anterior dar și în prezent în cadrul altor dosare (e.g. decizia nr. 524/2016, dosar nr. 1607D/2016, dosar nr. 2741D/2016, dosar nr. 2001D/2017).

Instanţa de trimitere este Curtea de Apel București, care la termenul ulterior sesizării Curții Constituționale, a respins cererea de revizuire ca fiind tardiv formulată.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate (direct sau indirect) au următorul conţinut normativ:

Art. 509: Obiectul şi motivele revizuirii (extras) – CPC
(1)Revizuirea unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă:
8.există hotărâri definitive potrivnice, date de instanţe de acelaşi grad sau de grade diferite, care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri;

Art. 511: Termen de exercitare (extras) – CPC
(1)Termenul de revizuire este de o lună şi se va socoti:
8.în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 8, de la data rămânerii definitive a ultimei hotărâri.

Art. 513 (extras) – CPC
(4) Dacă instanţa încuviinţează cererea de revizuire, ea va schimba, în tot sau în parte, hotărârea atacată, iar în cazul hotărârilor definitive potrivnice, ea va anula cea din urmă hotărâre. Se va face arătare de hotărârea dată în revizuire, în josul originalului hotărârii revizuite.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

 
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Procedură civilă | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD