Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Invocarea nulității absolute a unui antecontract de vânzare-cumpărare
24.07.2017 | Alina MATEI

Secţiuni: Content, Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că nulitatea este, în esență, mijlocul juridic care își propune să restabilească încălcarea cerințelor legale la momentul încheierii actului juridic. Argumentul că elementele ulterioare încheierii actului juridic pot contura scopul ilicit urmărit de părți la încheierea acestuia contravine principiilor generale în materie de nulitate absolută a contractelor care imprimă particularități de abordare în analiză. În speță, cauzele de nulitate absolută a antecontractelor de vânzare-cumpărare invocate precum neîndeplinirea obligației asumate de către promitentul vânzător, vânzarea aceluiași bun la un preț inferior, încheierea în aceleași condiții și a altor contracte străine de prezenta cauză, lipsa de diligență a reprezentantului apelantei pentru recuperarea sumei achitate în temeiul antecontractului nu au putut fi reținute de instanța supremă. (Decizia nr. 2143 din data de 15 decembrie 2016 pronunțată în recurs de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect constatare nulitate absolută antecontract de vânzare-cumpărare)

Avocat partener Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti