Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DIICOT-Galaţi. Trafic de droguri de risc, introducere în ţară de droguri de risc, cumpărare/procurare şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu. Trimitere în judecată
07.07.2017 | Adina GANȚOLEA

Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DIICOT- Galaţi. Trafic de droguri de risc, introducere în ţară de droguri de risc, cumpărare/procurare şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu. Trimitere în judecată.

La data de 4 iulie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 47 de inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc în formă continuată, introducere în ţară de droguri de risc în formă continuată şi cumpărare/procurare şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu în formă continuată.

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, începând cu luna septembrie 2016, realizând că pot obţine profituri însemnate din valorificarea de cantităţi de marijuana achiziţionată de pe teritoriul Bulgariei, la preţul de 35 de lei gramul, în condiţiile în care pe piaţa din România preţul unui gram de marijuana era de aproximativ 70 de lei, inculpaţii M. R. D. şi T. S. -C. (concubini) au hotărât să se deplaseze în Republica Bulgaria pentru a cumpăra cantităţi de marijuana, pe care să le introducă ilegal în ţară şi să le comercializeze persoanelor interesate.

În vederea asigurării succesului activităţii infracţionale şi a obţinerii profiturilor scontate, inculpaţii M. R. D. şi T. S. -C. au pus bazele unei reţele de distribuţie a drogurilor, formată pe baza relaţiilor mai vechi pe care le aveau în rândul persoanelor cu preocupări pe linia traficului şi consumului de droguri, reţea creată atât în scopul finanţării achiziţiei de cantităţi de marijuana de pe teritoriul Bulgariei, cât şi pentru distribuţia ulterioară a acesteia, în cel mai scurt timp posibil pentru reducerea la maxim a riscurilor, respectiv după momentul introducerii în ţară.

În acest mod inculpaţii sus-menţionaţi au pus bazele unei adevărate „întreprinderi” infracţionale de comerţ, minuţios organizată pentru a asigura toate ciclurile economice şi financiare necesare funcţionării acesteia, respectiv finanţarea activităţii, achiziţionarea şi revânzarea bunurilor ce făceau parte din obiectul de activitate (cannabis), precum şi obţinerea profitului infracţional.

Astfel, finanţarea achiziţiile de droguri se realiza în mare parte prin folosirea sumelor de bani puse la dispoziţia inculpaţilor M. R. D. şi T. S. -C. de mai multe persoane, de pe raza municipiilor Constanţa, Galaţi şi Călăraşi, care se aprovizionau cu droguri de risc (marijuana) de la inculpaţi, droguri pe care ulterior le revindeau către propriile reţele de consumatori sau care erau destinate consumului propriu, precum şi din propriile resurse ale inculpaţilor M. R. D. şi T. S. -C., care achiziţionau cantităţi importante de droguri şi în nume personal, pentru revânzarea acestora către propria reţea de consumatori dezvoltată pe raza municipiului Constanţa.

Dintre dealerii şi consumatorii drogurilor introduse ilegal în ţară de inculpaţii M. R. D. şi T. S. – C., care au achiziţionat în mod direct de la aceştia droguri de risc, au fost identificaţi următorii:
– dealeri din municipiul Constanţa – inculpații C. A., H. C. A., L. A. B. și T. A. A.,
– dealeri din municipiul Galaţi – inculpaţii T. H. A. și D. R. C.,
– consumatori din municipiul Constanţa –  inculpaţii R. I., A. S., B. M. R. şi G. V. E.,
– consumatori din municipiul Călăraşi – inculpaţii P. C. G. și P. E. C.

Ca mod de lucru, înaintea fiecărei deplasări pe teritoriul Bulgariei, inculpatul M. R. D. îi contacta pe dealerii din reţeaua sa pentru ca aceştia să-i expedieze sumele de bani necesare cumpărării cantităţilor dorite de marijuana de pe teritoriul Bulgariei, sume de bani ce erau expediate de dealeri atât prin intermediul sistemului de transfer monetar Westaco, aparţinând SC OMV Petrom, cât şi prin intermediul unor plăţi bancare efectuate în contul bancar deschis pe numele bunicului inculpatului M. R. D., la Banca Transilvania, cont pe care inculpatul era împuternicit în condiţiile în care bunicul său este imobilizat la pat, internat într-un azil de bătrâni şi nu are controlul efectiv asupra operaţiunilor derulate prin intermediul contului bancar, aspect de care a profitat inculpatul pentru a-şi desfăşura activitatea infracţională, cu intenţia de a-şi acoperi urmele activităţii infracţionale, prin folosirea contului bancar deschis pe numele bunicului său.

După virarea sumelor de bani de către dealerii şi consumatorii din reţeaua proprie, inculpaţii M. R. D. şi T. S. -C. se deplasau pe teritoriul Bulgariei, în localitatea Varna, unde achiziţionau drogurile de risc (marijuana) de la o persoană neidentificată, acestea fiind transportate în borcane de sticlă de 800 de grame învelite în folie de celofan alimentar, de unde reveneau în aceeaşi zi, în cursul serii, imediat procedând la contactarea dealerilor şi consumatorilor care contribuiseră financiar la achiziţia drogurilor sau care era clienţi fideli ai inculpaţilor, pentru ca aceştia să se deplaseze la locuinţa inculpaţilor în vederea preluării cantităţilor de droguri corespunzător sumelor cu care au contribuit.

Astfel, din materialul probator administrat în cauză s-a stabilit faptul că, în perioada septembrie 2016 – martie 2017, inculpații M. R. D. și T. S. -C. s-au deplasat în Republica Bulgaria pentru a cumpăra cannabis în cel puţin 15 (cincisprezece) ocazii, introducând în total în ţară o cantitate de cel puţin 1.100 de grame de marijuana, din care 105 grame au fost găsite asupra inculpaţilor, în două borcane sticlă de 800 de grame învelite în folie de celofan alimentar, cu ocazia depistării în flagrant a acestora, la data de 13 martie 2017, imediat după revenirea din Bulgaria.

În ceea ce priveşte reţeaua de subdeleari care achiziţionau marijuana de la inculpaţii M. R. D. și T. S. -C., în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că acesta cuprindea un număr de peste 10 subdealeri, fiind dezvoltată pe raza judeţelor Constanţa şi Galaţi (inculpatul M. R. D. fiind originar din municipiul Galaţi), respectiv în zonele în care inculpaţii îşi formaseră un cerc de cunoştinţe din rândul persoanelor care aveau preocupări pe linia traficului de droguri, persoane pe care ulterior le-au atras cu uşurinţă în activitatea infracţională constând în distribuţia drogurilor de risc (marijuana) pe care inculpaţii M. R. D. și T. S. -C. le introduceau în ţară de pe teritoriul Bulgariei.

Din cadrul acestei reţele de distribuitori au fost identificaţi şi audiaţi în cauză inculpaţii C. A., H. C. A., L. A. B. şi T. A. A., toţi aceştia din municipiul Constanţa, respectiv inculpaţii T. H. A. şi D. R. C. din municipiul Galaţi.

La rândul lor aceşti distribuitori, cu excepţia inculpatului T. A. A., care, aşa cum reiese din probatoriul administrat în cauză, a cooperat doar cu inculpaţii M. R. D. și T. S. -C. în activitatea infracţională, şi-au dezvoltat propriile reţele de distribuţie, alcătuite din numeroşi consumatori, în general persoane cu o vârstă fragedă, până în 25 de ani, printre care şi numeroşi minori, cu vârste începând de la 15 ani, elevi ai unor licee din municipiile Galaţi şi Brăila.

Este de precizat că, în cazul inculpaţilor T. H. A. şi D. R. C., pe lângă propriul cerc de consumatori din municipiul Galați, aceștia au dezvoltat o rețea de distribuție a drogurilor și în municipiul Brăila  – pe fondul deselor deplasări făcute de inculpatul T. H. A. în acest municipiu, inculpatul fiind jucător al echipei locale de baschet Cuza Sport, cei mai mulți dintre consumatorii din municipiul Brăila fiind minori, respectiv elevi ai Colegiului Național Nicolae Bălcescu.

În activitatea de  comercializare a drogurilor pe raza municipiului Brăila, inculpaţii T. H. A. şi D. R. C. au acționat atât direct, cât și prin intermediul unui subdistribuitor, respectiv inculpatul V. A. G., elev al Colegiului Național „Nicolae Bălcescu” din municipiul Brăila și persoană cu preocupări mai vechi pe această linie.

Astfel, din rândul consumatorilor cantităţilor de marijuana comercializate de inculpatul C. A. au fost identificați și audiați în cauză inculpații G. G. A., H. C., M. M. L., P. G., R. D. și C. A. I., a căror activitate infracțională o vom prezenta în continuare.

Cât priveşte cercul de consumatori care se aprovizionau cu marijuana de la inculpatul H. C. A., acesta era format din colegi de facultate sau cunoştinţe din cartier ale inculpatului, din rândul cărora au fost identificaţi şi audiaţi în cauză inculpaţii F. A. I., I. B. C., S. N. -S., Ţ. M. -C. şi V. V. A..

În ceea ce priveşte cercul de consumatori deserviţi de inculpatul L. A. B., acesta era format din persoane apropiate acestuia, cu care inculpatul se afla în relaţii de prietenie de mai mult timp, din rândul cărora au fost identificaţi şi audiaţi în cauză inculpaţii M. A. M., L. A., C. S. şi D. C. T..

Este de precizat şi faptul că, în cursul lunii decembrie 2016, într-un moment când colaborarea infracţională dintre inculpaţii T. H. A. şi D. R. C. şi respectiv furnizorii acestora din municipiul Constanţa, respectiv inculpaţii M. R. D. și T. S. -C., se apropia de final,  inculpaţii T. H. A. şi D. R. C. s-au orientat şi spre alţi furnizori de marijuana, sens în care l-au identificat pe inculpatul T. A. din municipiul Galaţi, persoană care la momentul respectiv avea astfel de preocupări infracţionale, ce fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galaţi, în cadrul căruia inculpatul este cercetat în aceeaşi calitate pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri pe relaţia cu alţi dealeri şi consumatori din municipiul Galaţi.

Dintre consumatorii din municipiul Galaţi şi Brăila deserviţi personal de inculpaţi au fost identificaţi şi audiaţi în cauză inculpaţii B.A.S. (minor), D. G., G. B., S. A. D., T. V. C., T. A. G. şi I. A. T.

Aşa cum s-a precizat, în cadrul reţelei de distribuţie dezvoltate de către inculpaţii T. H. A. şi D. R. C., cel mai activ rol l-a avut inculpatul V. A. G., elev la momentul respectiv al Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu” din municipiul Brăila, care distribuia drogurile achiziţionate de la inculpaţi la un cerc larg de consumatori de pe raza municipiului Brăila, format mai ales din colegi de liceu dar şi alţi tineri, din rândul cărora au fost identificaţi şi audiaţi inculpaţii C.R. (minor), S.Ş.C. (minor), C.G.C. (minor), A. A., C.A.A. (minor), I. R. -I., J. T. şi K.A.G. (minor).

Dintre aceştia, inculpatul C.R. (minor) a parcursul drumul de la a fi doar un consumator de droguri la a fi şi un distribuitor al acestora, în rândul colegilor de liceu, dintre care enumerăm pe inculpaţii C.A.A. (minor),  K.A.G. (minor) şi C.G.C. (minor)  – menţionaţi şi anterior -, precum şi inculpatul P.A.C. (minor).

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Galaţi.

Faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Adina Ganțolea

 


Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.