Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Mihai Mareș: Infracţiunile informatice au devenit la fel de importante ca şi infracţiunile clasice


23 iulie 2017 | Alexandru MATEI, Andreea LUPU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Cyberlaw, Flux informații, SELECTED

Av. drd. Mihai Mareș, MAREȘ DANILESCU MAREȘ, s-a referit, în cadrul conferinței Probleme dificile de dreptul internetului (Prima ediție), organizată de Societatea de Științe Juridice, la infracțiuni informatice.

Mihai Mareș: „Aș începe cu nişte spețe prezentarea din seara aceasta, foarte pe scurt aş întreba, poate cumva retoric, cine a auzit despre Guccifer, despre Hackerville sau despre Black Cube. Guccifer, de exemplu, este un hacker român care a fost cel care a dezvăluit că Hillary Clinton a folosit adresele private de e-mail pe durata mandatului de secretar de stat, a fost condamnat în Statele Unite şi este extrădat în România unde execută pedeapsa din luna octombrie 2016. Hackerville este oraşul Drăgășani, unde cei şaptezeci şi cinci de hackeri sunt deja arestaţi pentru că obțineau bani folosind diverse site-uri dând țepe pe internet, iar dosarul Black Cube se referă la trei cetăţeni israelieni care au fost puşi sub acuzare pentru activităţi infracţionale îndreptate împotriva procurorului șef DNA, unul dintre ei tocmai ce a fost condamnat cu suspendare în urma unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, practic vorbim despre un grup infracţional organizat care a înfăptuit o serie de infracţiuni informatice, printre care şi accesul ilegal la un sistem informatic. Este interesantă cazuistica deoarece în cazul acesta s-a dat deja o hotărâre care urmează să rămână definitivă în zece zile de la pronunţare, a fost pronunţată de Tribunalul București și de asemenea și în cazul lui David Geclowicz, îl cheamă pe acest cetăţean israelian care a luat doi ani cu suspendare în cazul unui alt dosar care privea fraudarea sistemului bancar prin intermediul acestor infracţiuni informatice, prin aplicaţii de tip malware prin care erau accesate neautorizat sistemele informatice aparţinând unei unităţi bancare, Curtea Supremă a pronunţat nişte pedepse mult mai grele şi s-a dat o hotărâre definitivă, de aceea și putem să o menţionăm, în octombrie 2016 şi s-au aplicat nişte pedepse de nouă ani şi opt luni, respectiv nouă ani. În cazul unor altor cetăţeni israelieni, Azouri Oren Avraham și Iahr Giora, de asemenea acest caz a fost destul de mediatizat şi de aceasta am şi făcut referire la el. Ce este de spus cu privire la accesul ilegal la un sistem informatic, în general, este că aceste infracţiuni informatice au devenit la fel de importante ca şi infracţiunile clasice şi gravitatea este dată de faptul că sunt mult mai uşor de comis şi mult mai uşor de ascuns în acelaşi timp deci, foarte dificil de depistat.”

Avocat Alexandru Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII
Andreea Lupu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică