Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Teodor Manea: Cât de periculoase pot fi considerentele deciziilor Curții Constituționale


31 iulie 2017 | Andreea LUPU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Flux informații, SELECTED

Proc. dr. Teodor Manea, PARCHETUL PE LÂNGĂ CURTEA DE APEL BUCUREȘTI, s-a referit, în cadrul dezbaterii 1 leu = 1 abuz (în serviciu),  ediția 143, organizată de Societatea de Științe Juridice, la un comunicat al Curții Constituționale care este tangențial abuzului în serviciu.

Teodor Manea„Apropo de considerentele deciziilor Curții Constituționale și cât de periculoase sunt și când folosesc termenul «periculoase», am proprietatea lui. A apărut mai nou, nu e decizie, ci un comunicat raportat la neconstituționalitatea unui text din Legea 78/2000, un text foarte legat de abuzul în serviciu, art. 15 , și foarte discutat în doctrină, care spunea că nu prea se poate în contextul în care în Codul penal nu am tentativă, să am tentativă la o faptă care face parte din legea specială care face trimitere la Codul penal. Declară neconstituțional acel text. Curtea Constituțională face o afirmație printr-un comunicat, eu sper să rămână doar un comunicat, prin care spune că textul de la art. 15 nu este constituțional și nu este previzibil, pentru că nu poate exista tentativă la o faptă comisă prin inacțiuni, fără să facă diferența între faptele omisive proprii și faptele omisive improprii. Gândiți-vă cât de periculos ar fi ca acest considerent să apară în hotărâre și să fie obligatoriu, pentru că dacă spun o faptă comisă prin inacțiune mă refer la toate și sunt o mulțime de infracțiuni printre care și omorul care se poate comite prin inacțiune și pot să am și tentativă la omor comis prin inacțiune.”

Andreea Lupu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică