Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Augustin Buzura s-a stins din viaţă. UPDATE: Necrolog. Programul funeraliilor

11.07.2017 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Marți, 11 iulie 2017, Academia Română a publicat un necrolog ca urmare a decesului prozatorului și eseistului Augustin Buzura, potrivit unui comunicat al Academiei Române.

Redăm mai jos textul integral:

Cultura română pierde un mare prozator, un caracter, un om moral, un om de atitudine

Academician AUGUSTIN BUZURA
22 septembrie 1938 – 10 iulie 2017

Academia Română a aflat cu profund regret plecarea dintre noi, la vârsta de 79 de ani, a scriitorului academician Augustin Buzura.

Originar din Maramureș, născut la Berința, pe 22 septembrie 1938, Augustin Buzura a fost una dintre marile conștiințe ale poporului român, model de demnitate și curaj, ce a denunțat în opera sa abuzurile și absurditatea regimului comunist din România. Romanele sale sunt opera unui scriitor de un deosebit rafinament intelectual, cu o pătrunzătoare capacitate analitică.

Spirit rafinat, cu o cultură exemplară, a fost redactor-șef al revistei literare „Tribuna“ din Cluj, președinte al Fundației Culturale Române și președinte al Institutului Cultural Român, director al revistei „Cultura“, toate instituții fundamentale pentru promovarea și stimularea culturii române.

Absolvent al Liceului „Gh. Șincai“ din Baia Mare și al Facultății de Medicină Generală din cadrul Institutului de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, specializat în psihiatrie, Augustin Buzura a renunțat la cariera medicală în favoarea literaturii și publicisticii. A debutat editorial la 25 de ani cu volumul de povestiri „Capul Bunei Speranțe“, urmat de volumul „De ce zboară vulturii?“, ambele publicate în anii imediat următori „obsedantului deceniu“ (1963, respectiv 1967). Au urmat volumele „Absenții (1970), „Fețele tăcerii“ (1974), „Orgolii“ (1977), „Vocile nopții“ (1980), „Refugii“ (1984), „Drumul cenușii“ (1988), „Recviem pentru nebuni și bestii“ (1999), „Teroarea iluziei“ (2004), „Raport asupra singurătății“ (2009). Între 2013-2014 i-au fost tipărite primele patru romane din seria „Opere complete“.

Creația sa, demistificatoare și incitantă prin subtilitatea analizei psihologice, prin seriozitatea și gravitatea expresiei, a cunoscut încă de la început recunoașterea criticii literare și simpatia publicului. Romanele sale au cunoscut tiraje uriașe și nenumărate reeditări în țară și străinătate, fiind unul dintre cei mai iubiți și admirați scriitori români. A primit de 4 ori Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1970, 1974, 1980, 1984), Premiul „Ion Creangă“ al
Academiei Române“ (1977), Premiul Opera Omnia al revistei „Convorbiri Literare“. Romanele lui Augustin Buzura au fost traduse în franceză, engleză, germană, chineză, suedeză, maghiară, poloneză, rusă, portugheză, slovenă, japoneză, spaniolă și a tradus, la rândul său, literatură germană, maghiară, franceză, spaniolă, poloneză, rusă, chineză, slovenă.

Publicist pasionat, cu un dezvoltat spirit civic, scriitorul Augustin Buzura și-a pus talentul
literar, vreme de peste o jumătate de secol, în slujba valorilor libertății și demnității umane,
cultivate cu mijloacele artei și culturii. A fost, din această perspectivă, unul dintre cei mai
mari intelectuali români care a crezut în rezistența civică prin cultură.

A fost președinte al Filialei Române a Asociației de Cultură și Știință Europeană cu sediul la Roma, membru fondator al Fundației Culturale Europene „Gulliver“ din Amsterdam, membru în comitetul director al Centrului Euro-Atlantic. Doctor Honoris Causa al Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu (1997), al Universității de Nord din Baia Mare (2010), al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ din Cluj-Napoca (2014). Membru de
onoare al Academiei Româno-Americane (2000), membru al Academiei Braziliene de Litere (2001), membru al Academiei Latinității (2001), membru corespondent al Südosteuropa Gesellchaft, Germania (2001).

A fost decorat cu ordinul național „Pentru Merit“ în grad de mare cruce (2000), cu Ordinul brazilian „Rio Branco“ în grad de comandor, cu Ordinul mexican „Vulturel Aztec“ și cu multe alte premii și medalii naționale și internaționale.

Pe 3 iulie 1990 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, devenind membru titular pe 12 martie 1992.

Membrii Academiei Române au primit cu mare tristețe vestea plecării confratelui lor academicianul Augustin Buzura. Comunitatea academică, viața culturală din România și societatea românească suferă astfel o grea și de neînlocuit pierdere.

Dumnezeul să-l odihnească în pace!

Programul funeraliilor:
– marți, 11 iulie 2017, ora 16 – depunerea la Capela Cimitirului Bellu
– miercuri, 12 iulie 2017, ora 13 – slujba religioasă, urmată de onorul militar asigurat de Garnizoana București.

***

Luni, 10 iulie 2017, prozatorul şi eseistul Augustin Buzura s-a stins din viaţă, potrivit unui comunicat al Academiei Române.

Augustin Buzura a fost membru titular al Academiei Române.

Într-un eseu publicat în anul 2015, în revistacultura.ro, intitulat Mândria de a fi slugă, Augustin Buzura spunea: Această ţară foarte bogată odinioară, care a rămas fără industrie, fără agricultură, fără bogăţiile subsolului şi fără forţa de muncă. Un mall cât hotarele ei, dar cu mulţi săraci, mai ales cu duhul, şi cu cele mai performante lichele care se mândresc cu statutul lor de supuşi umili şi credincioşi celor mai puternici decât ei şi al căror dispreţ nu-i supără, dimpotrivă.„

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate