Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Flux informații Interviuri SELECTED
 1 comentariu

Camelia Albulescu: La Facultatea de Drept consider că pregătirea este una continuă

18 iulie 2017 | Cătălina-Elena CRISTEA
Catalina-Elena Cristea

Cătălina-Elena Cristea

Camelia Albulescu

Camelia Albulescu

Cătălina Cristea: Bună Camelia. Mulțumesc pentru acest interviu care va fi publicat pe JURIDICE.ro. Ce faci, cum ești?

Camelia Albulescu: Bună, Cătălina și eu îți mulțumesc pentru acest interviu. Sunt bine, fac ultimele modificări la caietul de practică pentru a mă bucura liniștită de vacanță.

Cătălina Cristea: De unde a plecat ideea de justiție?

Camelia Albulescu: Ideea de justiție a pornit din familie, inițial am vrut să devin polițistă, însă din cauza unor probleme medicale survenite cu puțin timp înaintea susținerii examenului de admitere, nu am mai putut participa la acesta. M-am înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara în ideea unei participări ulterioare la examenul de admitere în Poliție, însă pe parcursul anului m-am răzgândit, decizia având ca punct de plecare pasiunea debordantă cu care domnul Mircea Criste, profesorul de drept constituțional, vorbea despre frumusețea dreptului.

Cătălina Cristea: De ce ai susținut examenul și la INM și la Barou? Pe amândouă le-ai promovat, firește.

Camelia Albulescu: Inițial m-am gândit la o carieră în avocatură, cred că prin anul III, iar ideea participării la examenul de admitere la INM am avut-o în anul IV, după ce am participat în calitate de procuror la diverse procese simulate organizate prin ELSA și am observat că îmi place. Examenul de admitere în Barou l-am promovat ”din prima”, iar examenul de admitere la INM l-am promovat în anul 2015, după ce am urmat sfatul domnului decan Lucian Bercea, care în pregătirea mea pentru examen mi-a spus: ”Nu cârpi, refă!”

Cătălina Cristea: Pregătirea pentru examene cât a durat?

Camelia Albulescu: La Facultatea de Drept consider că pregătirea este una continuă, pe parcursul celor 4 ani de facultate și a anului de master, pentru cei care optează să îl facă, dacă dorești să acumulezi cunoștințele necesare accederii în profesiile juridice. Personal, după ce mi-am dat seama că sunt la locul potrivit, am învățat pentru promovarea examenelor din timpul facultății, iar după ce m-am hotărât să mă înscriu la cele două examene, respectiv Barou și INM, cu atât mai mult am depus eforturi pentru promovarea acestora.

Cătălina Cristea: A fost greu sa alegi între cele două profesii? Te-ai consultat cu cineva anume?

Camelia Albulescu: În alegerea profesiei m-am bazat cel mai mult pe feeling și pe modul cum sunt eu construită ca persoană. Pe lângă criteriile acestea, am ținut cont și de sfaturile celor care mă cunoșteau atât pe mine cât și ceea ce presupun cele două profesii, respectiv cea de avocat și cea de magistrat.

Cătălina Cristea: Ai optat ce vrei să faci?

Camelia Albulescu: La sfârșitul anului I, în decembrie 2016, am optat pentru profesia de procuror și realizez în fiecare zi petrecută în cadrul parchetului că am făcut alegerea cea mai bună și că mi se potrivește.

Cătălina Cristea: Ce fel de procuror îți dorești să fii? De anchetă sau de instanță și de ce?

Camelia Albulescu: Deocamdată, activitatea pe care o desfășor în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București este preponderentă de supraveghere, însă am avut ocazia, pentru un timp destul de scurt, să văd și activitatea procurorilor de pe judiciar. Nu exclud categoric o variantă sau alta întrucât fiecare activitate presupune regulile, avantajele și dezavantajele sale.

Cătălina Cristea: Vei rămâne în București să profesezi? Și Timișoara ce va spune?

Camelia Albulescu: Locul unde voi profesa depinde de mai multe criterii, nu numai de voința mea, motiv pentru care nu știu dacă voi profesa în București, în Timișoara sau în orice alt loc din țară. Desigur, mi-ar plăcea să rămân în București întrucât în stagiile de practică am văzut cum se desfășoară lucrurile aici. Orașul unde am absolvit facultatea, Timișoara, este pe mâini bune, colegii de acolo, atât auditori cât și procurori, fiind profesioniști.

Cătălina Cristea: Ar fi drăguț să fie un fel de ELSA și la INM? Experiența de acolo ți-a folosit?

Camelia Albulescu: În cadrul ELSA am făcut parte din departamentul STEP ale cărui activități erau, printre altele, găsirea locurilor de practică pentru studenți, organizarea conferințelor și găsirea unor soluții optime prin care studenții să vadă cum se desfășoară lucrurile în profesiile juridice și nu numai. Consider că mi-a folosit activitatea de acolo, însă nu cred că s-ar impune existența ELSA în cadrul Institutului deoarece aici organizarea este altfel, activitatea auditorilor fiind prevăzută în Regulament și presupune mult mai mult decât poate oferi ELSA. Spre exemplu, auditorii fac stagii de practică la societăți la avocatură, INR, INEC, secțiile de poliție, potrivit opțiunilor acestora și specificului profesiei. Tot în cadrul INM-ului există posibilitatea de a participa la competiția Themis sau la schimbul de experiență denumit Aiakos.

Cătălina Cristea: Cum a fost viața de auditor de justiție?

Camelia Albulescu: Viața auditorilor de justiție din promoția mea se întinde pe parcursul a doi ani, începând cu ianuarie 2016. Din punctul meu de vedere, în anul I a fost destul de greu întrucât a trebuit să asimilăm un volum mare de informații noi, activitățile erau diversificate și programul destul de încărcat. Cu toate acestea, am ”supraviețuit”, am reușit să leg prietenii și să dobândesc cunoștințe care îmi sunt folositoare în profesie. Anul II presupune punerea în practică a cunoștințelor dobândite pe parcursul facultății și în timpul anului I din INM, și ne pregătește pentru perioada de stagiu, când lucrurile primesc o conotație mai serioasă.

Cătălina Cristea: Practica desfășurată la instanțe și parchete în ce fel te-a făcut să vezi cele două profesii?

Camelia Albulescu: Având în vedere că am ales profesia de procuror, stagiul de practică desfășurat la parchet a fost mai îndelungat decât cel desfășurat la instanță, motiv pentru care am avut ocazia să văd ceea ce presupune activitatea de procuror, printre altele, modalitatea în care se construiește dosarul, cum se administrează probele și cum se dau soluțiile. La instanță, dosarul de urmărire penală vine gata construit, iar judecătorul dă o soluție specifică competenței sale funcționale.

Cătălina Cristea: De ce crezi că sunt judecătorii mai apropiați de procurori decât de avocați?

Camelia Albulescu: Personal nu cred în această apropiere, consider că judecătorul nu este apropiat nici de procuror și nici de avocat, în desfășurarea profesiei. Desigur că, în timpul liber, pot exista aceste apropieri despre care vorbești prin prisma faptului că atât procurorii cât și judecătorii se formează împreună la INM sau a faptului că, cel puțin în instanță, aceștia petrec mai mult timp împreună în mod efectiv. Cu privire la prezentarea acestor două profesii pe poziții antagonice, cu regret observ că există tot felul de ”răutăți” atât dinspre procurori și judecători înspre avocați cât și invers, însă consider că acestea nu își au rostul întrucât fiecare dintre noi, avocați, procurori, judecători, avem un rol bine stabilit în înfăptuirea actului de justiție și nu ar trebui să ne punem singuri bețe în roate pe fondul orgoliilor personale.

Cătălina Cristea: Ce formator ți-a plăcut cel mai mult?

Camelia Albulescu: Consider că fiecare formator și-a lăsat amprenta asupra formării mele, îmi vine în minte doamna Laura Radu la disciplina de drept civil, doamna Oana Chichernea la disciplina drept penal, doamna Laura Andrei la disciplina dreptul familiei, însă cred că doamna Alexandra Lăncrănjan m-a ”marcat” cu entuziasmul, pasiunea și optimismul său atât în ceea ce privește materia CEDO cât și în ceea ce privește activitatea procurorului.

Cătălina Cristea: Peste 5 ani unde te vezi?

Camelia Albulescu: Nu m-am gândit la asta, recunosc, pentru că încerc să fac lucrurile din aproape în aproape și principalele mele preocupări sunt reprezentate de examenul de absolvire și, ulterior, de examenul de capacitate. După ce voi îndeplini condițiile pentru promovarea la un parchet ierarhic superior, cel mai probabil voi susține examenul de promovare.

Cătălina Cristea: Ți-ai schimbat modul de gândire de când ai intrat la INM?

Camelia Albulescu: Rolul Institutului este acela de a ne forma și de a privi o situație din mai multe sau chiar din toate punctele de vedere. Nu ne putem schimba fundamental modul de gândire pentru că acesta are la baza educația, autoeducația și experiența de viață însă, consider că atât Institutul cât și perioada ulterioară acestuia are repercusiuni asupra modului de gândire într-o situație concretă.

Cătălina Cristea: Emoțiile pentru prima zi de magistrat se întrevăd?

Camelia Albulescu: Mărturisesc că am emoții în fiecare zi când merg la parchet, fie că asist la o audiere, fie că întocmesc un act sau furnizez o informație, însă cred că în ziua în care voi avea prima audiere sau orice alt procedeu probatoriu ori voi pune semnătura pe un rechizitoriu, voi avea emoții. Sunt naturale, iar profesia este de natură a furniza emoții chiar și acolo unde nu crezi că vor exista vreodată.

Cătălina Cristea: Iți mulțumesc pentru interviul acordat si iți urez mult succes pe mai departe!

Camelia Albulescu: Îți mulțumesc pentru această oportunitate și, cu această ocazie, doresc să felicit juridice.ro pentru întreaga activitate. Vă urmăresc cu interes și sunt la curent cu orice schimbare legislativă ”din cauza” voastră. Vă mulțumesc! Și eu își doresc mult succes și mult spor la facultate!

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership