Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti
 

ICCJ. Proprietate privată afectată de o conductă de gaze naturale. Analizarea prejudiciului
28.07.2017 | Alina MATEI

Secţiuni: Content, Drept civil, Energie, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în virtutea rolului activ prevăzut de art. 129 C. proc .civ., judecătorul este în drept să pună în dezbaterea părţilor orice împrejurări de fapt sau de drept, chiar dacă nu sunt menţionate în cerere; de asemenea, dacă probele propuse nu sunt îndestulătoare pentru lămurirea în întregime a procesului, instanţa va dispune ca părţile să completeze probele. În speță, indicarea unor criterii în stabilirea cuantumului despăgubirilor solicitate de către reclamantă pentru limitarea exerciţiului dreptului său de proprietate prin grevarea acestuia cu dreptul de servitute legală instituit prin Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, care nu pot fi aplicate situaţiei de fapt descrise în legătură cu producerea prejudiciului (pe un teren proprietate privată se află o conductă de gaze care face parte din sistemul naţional de transport al gazelor naturale) nu poate duce, în mod automat, la neanalizarea de către instanţă a prejudiciului cauzat în mod real, în contextul în care se reţine totuşi afectarea dreptului de proprietate. Astfel, pentru neanalizarea prejudiciului pretins încercat, s-a dispus casarea hotărârii recurate. (Decizia nr. 2151 din data de 19 decembrie 2016 pronunțată în recurs de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect acțiune în despăgubiri)

Avocat partener Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti