Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Proprietate privată afectată de o conductă de gaze naturale. Analizarea prejudiciului


28 iulie 2017 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în virtutea rolului activ prevăzut de art. 129 C. proc .civ., judecătorul este în drept să pună în dezbaterea părţilor orice împrejurări de fapt sau de drept, chiar dacă nu sunt menţionate în cerere; de asemenea, dacă probele propuse nu sunt îndestulătoare pentru lămurirea în întregime a procesului, instanţa va dispune ca părţile să completeze probele. În speță, indicarea unor criterii în stabilirea cuantumului despăgubirilor solicitate de către reclamantă pentru limitarea exerciţiului dreptului său de proprietate prin grevarea acestuia cu dreptul de servitute legală instituit prin Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, care nu pot fi aplicate situaţiei de fapt descrise în legătură cu producerea prejudiciului (pe un teren proprietate privată se află o conductă de gaze care face parte din sistemul naţional de transport al gazelor naturale) nu poate duce, în mod automat, la neanalizarea de către instanţă a prejudiciului cauzat în mod real, în contextul în care se reţine totuşi afectarea dreptului de proprietate. Astfel, pentru neanalizarea prejudiciului pretins încercat, s-a dispus casarea hotărârii recurate. (Decizia nr. 2151 din data de 19 decembrie 2016 pronunțată în recurs de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect acțiune în despăgubiri)

Avocat partener Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii