Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA- Constanța. Abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului. Trimitere în judecată, control judiciar
17.07.2017 | Adina GANȚOLEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DNA- Constanța. Abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului. Trimitere în judecată, control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecatăsub control judiciar, a inculpaților:
M. C., director general al Companiei Naționale „Administrația Porturilor Dunării Fluviale” Giurgiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
favorizarea făptuitorului,

T. R.-G., la data faptelor director general interimar al Autorității Navale Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
favorizarea făptuitorului,

C. L.-A., fost director general al Autorității Navale Române, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
instigare la favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 26 mai 2017, inculpatul M. C., în calitate de director al Companiei Naționale „Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A. Giurgiu”, cu încălcarea dispozițiilor legale privitoare la buna gestiune financiară în administrarea patrimoniului public, a îndeplinit în mod defectuos, cu rea credință, acte ce țin de atribuțiile de serviciu, conducere, administrare și control.

Concret, acesta împreună cu inculpatul T. R.-G., la instigarea inculpatului C. L.-A., au semnat un act adițional la un contract de vânzare – cumpărare prin care un imobil a trecut, fără plată, din patrimoniul C.N.A.P.D.F. Giurgiu în patrimoniul Autorității Navale Române.


Aceste demersuri ale inculpaților au condus la producerea unui prejudiciu C.N.A.P.D.F. Giurgiu în sumă de 255.372,726 euro fără TVA (reprezentând contravaloarea respectivului imobil), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Autoritatea Navală Română.

Acționând în această manieră, inculpații M. C. și T. R.-G. au urmărit fraudulos, îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpatului C. L.-A., în cadrul dosarului penal mediatizat prin comunicatul nr. 496/VIII/3 din 16 mai 2017.

Până la această dată Compania Națională „Administrația Porturilor Dunării Fluviale” Giurgiu nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Adina Ganțolea

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti